“ORGANİK CEVİZ” ÜRETİMİNDE BAŞARI
Tüketiciye sağlıklı ve güvenilir gıdalar temin etmek, insan-hayvan ve bitki sağlığını korumak, kimyasal ilaçlama ve gübrelemeden kaynaklanan her türlü çevre kirliliğini önleyerek ekolojik dengeyi korumak, üreticiye alternatif üretim sistemi sunarak gelir düzeyini yükseltmek ve pazarlamadaki engelleri aşmak, bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte yaparak organik üretim yapan işletmenin kendi kendine yeterliliğini sağlayarak sürdürülebilir tarım sistemini geliştirmeyi amaçlayan Organik Tarım (ORGANİK=BİYOLOJİK=EKOLOJİK), kimyasal girdilerin kullanılmadığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olarak tanımlanabilmektedir.
Bu amaçlarla 2004 yılında 5262 sayılı “Organik Tarım” kanunu yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap açıklamasında;
“Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesi kapsamında İlimiz Sinanpaşa İlçesinde bulunan ve Afyonkarahisar İlinin içme suyunu tedarik eden Akdeğirmen baraj havzasında yer alan Tazlar ve Kınık köylerinde yürütülen “ORGANİK CEVİZ” üretimi projesi başarıyla tamamlanmıştır.
2010 yılında başlanılan ve bu yıl tamamlanan projede Kınık Köyünde 9 üretici ve 85,7 dekar alan ile Tazlar Köyünde 37 üretici ve 304,2 dekar alanda olmak üzere toplam 46 üretici ve 389,9 dekar alanda uygulanarak yaklaşık 1936 kilogram “Organik Ceviz” üretimi gerçekleşmiştir. Üretilen organik cevizler iç pazarlarda yüksek fiyatlarla üreticiler tarafından pazarlaması yapılmıştır.
Proje kapsamında Şebin ve Bilecik çeşidi fidanlar kullanılarak bahçe tesisleri oluşturulmuş ve damla sulama sistemleri kurdurulmuştur.
Projenin tüm finansmanı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanmış olup bu tür projeler ile başta Akdeğirmen baraj havzasında olmak üzere İlimizin genelinde organik tarımın yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır dedi.
Editör: Haber Merkezi