1. Bağışına Saadet Partiside katıldı.

3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan organ bağışı haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşları teşvik etmek ve bilgilendirmek amacıyla Devlet hastanemizde organ bağışı standı açıldı.

  1. Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkan Yardımcıları Erhan Akpınar , Hamza Gümüşkanat,İlyas Dikici devlet hastanesi başhekimi Opr.Dr Mehmet Duran ve Devlet Hastanesi Organ Doku Nakli Koordinatörü Uzman Dr Yücel Erdoğan ve Battal Mert Gençten bilgi aldılar.

Doktorlar teknik bilgi olarak şunları dile getirdi ;Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyada da olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denmektedir.2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tümünü yada bir kısmını bağışlayabilir.İki çeşit organ vericisi vardır.

Bunlar;

Kadavra Donör:Trafik kazası,kurşunlanma,beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken ,beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları bağışlandığı taktirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.

Böbrek,karaciğer,pankreas,kalp,kalp kapakları,kornea kadavradan nakillerde kullanılabilmektedir.

Canlı donör: :organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları , doku,kan gurubu vb. uyum mevcut ise nakil gereken hastaya organ bağışında bulunabilmektedirler.

Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır.Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.Dünya genelinde 2 milyona yakın ülkemizde ise 26.000’den fazla hasta organ nakli bekleme listesinde bağışlanacak organlarla hayata tutunmayı beklemektedir.

Bu bilgiler ışığında Hamza Gümüşkanatve Erhan Akpınar organlarını bağışladılar.

İlimizde yaşayan 18 yaşını doldurmuş herkesi organ bağışı hususunda duyarlı olmaya davet ediyoruz dediler.

Editör: Haber Merkezi