"Önlem almak bedel ödemekten ucuzdur"

Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile bir sigorta şirketi işbirliğinde düzenlenen 'Yangın Riskleri ve Yangın Sigortaları" konulu bilgilendirme toplantısı, ATSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

  1. karşı alınması gereken tedbirler ve bu doğrultuda yangın sigortasının öneminin vurgulandığı toplantının birinci bölümünde konuşan Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Cem Kasapoğlu, ilk olarak ilimizde oluşan yangın türleri hakkında bilgi verdi. 2018 yılında ilimizde meydana gelen yangınların 11 milyon 480 bin liralık maddi zarara yol açtığını açıklayan Cem Kasapoğlu, ilimizde genellikle; fabrika-atölye yangınları, ot yangınları, araç aygınları ve bina yangınları görüldüğünü söyledi.

AFYON HALKINA AÇIK ÇAĞRI

Yangınlara karşı alınması gereken tedbirleri de anlatan Kasapoğlu, yangın sigortasının önemine de dikkat çekti. Kasapoğlu, yangın sigortasının zorunlu olmadığını ancak çok cüzi bir bedelle konut sigortasına ek bir poliçe ile yapılabildiğini söyledi. Yangın sigortasının da yangınları önlemek adına bir tedbir olduğunu savunan Kasapoğlu, tüm Afyonkarahisar halkına yangın sigortası yaptırmaları yönünde çağrıda bulunarak, "Önlem almak bedel ödemekten ucuzdur" dedi.

"ÜLKE ORTALAMASININ GERİSİNDEYİZ"

Toplantıda, AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan da deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetler ve buna bağlı DASK sigortası ile ilgili bilgi verdi. İlimizde geçmişte yaşanan depremlerde oluşan can ve mal kayıplarını anlatan Buldan, "Yaşanan onca acılara rağmen Türkiye ortalaması yüzde 50 olan Zorunlu Deprem Sigortası'nın ilimizdeki seviyesi yüzde 33. Çevremizdeki illerin de aşağısındayız. Bu konuda insanları daha çok bilgilendirmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"SİGORTA İLAVE BİR YÜK DEĞİLDİR"

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Bekir Özerdem, ülkemizde ve ilimizde sigorta bilinilirliğinin yeterli düzeyde olmadığını söyledi. İnsanların başına bir şey gelince sigortanın aklına geldiğini belirten Özerdem, özellikle depremden zarar gören vatandaşların DASK'ı olmamasına rağmen devletten destek beklediğini söyledi. İş insanlarının da sigortanın öneminin farkında olmadığını kaydeden Özerdem, sigortanın ilave bir yük değil, genel giderlerin arasında olması gerektiğini ifade etti.

"LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ HALİNE GELDİ"

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise "Sigorta bir lüks değil artık bir ihtiyaç haline geldi. Ancak AFAD Müdürümüz Mehmet Buldan'ın verdiği bilgide gördük ki ilimiz Türkiye ortalamasının çok altında. Hiç kimse, ‘benim evime, işime, aracıma bir şey olmaz’ diye düşünmesin. Sigorta gerçekten bir zorunluluk. Hele ki ilimizin 1 ve 2. derece deprem bölgesinde yer aldığını düşünürsek bizim için çok daha zorunlu bir ihtiyaç" diye konuştu.

Yapılan bu konuşmaların ardından toplantının ikinci bölümünde, toplantının ortak paydalarından sigorta şirketinin yöneticileri ve uzmanları tarafından sigortalarla ilgili katılımcılara bilgi verildi.

Editör: Haber Merkezi