'Okyanus' Davasında Sanıklara Ceza Yağdı
Konya'da 2008'de Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyonlarda akalanıp haklarında dava açılan, aralarında birçok meslekten toplam 234 kişinin sanık olarak yargılandığı dava sonuçlandı.
Konya'da 2008'de Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyonlarda akalanıp haklarında dava açılan, aralarında birçok meslekten toplam 234 kişinin sanık olarak yargılandığı dava sonuçlandı. Hızlı zenginleşmesi dikkat çeken şirketin yönetim kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına sadece tutuklu sanıklar Nusret Argun, Hayri Yıldıray Kocamaz, Hüseyin Taşdöğen, Mustafa Mete ile İlker Turdan katıldı. Mahkeme heyeti, yaklaşık 5 yıl süren yargılamanın sonunda, sanıklardan Nusret Argun'u 'örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, eski Rektör Süleyman Okudan'ı 3 ayrı suçtan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Şirket avukatlarından İlker Turdan'a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.
Ayrıca Nusret Argun ile avukat İlker Turdan'ın tutukluluk halinin devamına, Hayri Yıldıray Kocamaz, Hüseyin Taşdöğen ve Mustafa Mete'nin tahliyesine karar verildi.
'TEK YAPTIĞIM ÇALIŞMAK'
Geçen duruşmada 'A tipi suçlamalara' ve 'B tipi suçlamalara ilişkin' diye 2 ayrı klasörden oluşan yazılı savunma sunan sanık Nusret Argun, sonra da yazılı savunmasını okumuştu. İşine aşık olan bir iş adamı olduğunu ifade eden Argun, "Ben örgüt kurmadım. İşine bağlı biriyim. İşimin aşığıyım. Hayatım boyunca işimin peşinde koştum. Tek yaptığım çalışmaktır" dedi. Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
OPERASYON 5 AY SÜRMÜŞTÜ
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde operasyon yaptı. Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde yapılan operasyonlarda doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi yakalandı.
Dava ilk açıldığında istenen cezalar, 4. Yargı Paketi'nde ihaleye fesat karıştırma suçlarına verilen hapis süreleri azaldığı için, sanıklar bu haktan yararlanmış olarak daha az ceza aldı.
FOTOKOPİDEN, BÜYÜK SERVETE
Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun'un sahibi olduğu Okyanus Şirketler Grubu'nun yaklaşık 2.5 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu ileri sürülüyor.
ANNESİNİN CENAZESİNE KATILMIŞTI
2008'de tutuklanan Nusret Argun, 20 Mart 2013'de, Adana'daki cezaevinden izinli olarak çıkıp, askerlerin nezaretinde Konya'nın Selçuklu İlçesi'nde ölen annesi 80 yaşındaki Ayşe Argun'un cenaze törenine katılmıştı. Aynı davada eski Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da bir süre tutuklu kalmıştı
 
Editör: Haber Merkezi