Ocak Ayında Ihracat Yüzde 5,6 Arttı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) binasında düzenlediği toplantıyla açıkladı. İhracatın geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, “Ocak ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz 1 milyar 491 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. İkinci sırayı 1 milyar 406 milyon dolarla hazır giyim sektörü, üçüncü sırayı ise 1 milyar 316 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü aldı.” dedi
Ocak ayında ihracatın en fazla artıran sektörün yüzde 199, 8 ile zeytinyağı olduğunu belirten Büyükekşi, bu sektörü yüzde 49,2 artışla fındık, yüzde 45,8 artışla madenciliğin takip ettiğini kaydetti. Büyükekşi, “Ocak ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 29 ile Gaziantep oldu. Gaziantep’i yüzde 24 artışla Denizli, yüzde 16 artışla Hatay izledi. Bu illerin arkasında ise ihracatını yüzde 9 artıran Ankara ve Adana, yüzde 6 arttıran İstanbul, yüzde 3 arttıran Kocaeli ve İzmir, yüzde 2 arttıran Bursa geldi. Manisa’nın ihracatı yüzde 18 geriledi. Ocak ayında Afyon’un ihracatı ise yüzde 39 artış gösterdi.” bilgilerini verdi.
2013 yılı için 160 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini, 2023 hedeflerinin ise 500 milyar dolar olduğunu yineleyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu hedeflerimiz Türkiye’nin daha fazla üretmeye üretirken istihdam etmeye ve daha fazla katma değer ürün ihracat etmeye, her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Artık Türkiye’nin ihracata her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Bunun yolu ise Ar-Ge’den, inovasyondan, tasarımdan ve markalaşmadan geçiyor. Türkiye olarak kalkınmamız için dış pazarlarda rekabet edebilmemiz için ihracatımızın daha hızlı artması için Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için siyasi istikrar, ekonomik istikrar, ve inovasyona ihtiyacımı var.
Editör: Haber Merkezi