“Nöbetteyiz!”

Üzerinden çok zaman geçmesine rağmen etkilerini hala unutamadığımız 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi’ni her sene olduğu gibi bu sene de yerleşkemizde nöbet tutarak hatırladık. Çok kısa zaman önce şehrimizde bir gece vakti küçük bir sallantı yaşadık, büyüklüğü az olsa da bir çoğumuzu uykumuzdan kaldırdı ve korkusuyla uykusuz kaldık.

Ülkemiz coğrafyasının deprem kuşağında olduğunun unutulmaması ve tüm yaşantımızın her an deprem olacakmış gibi şekillendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü depreme ne zaman, nerede ve nasıl yakalanacağımızı unutmamalıyız. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılacaklar bir bütündür, en önemlisi bu durumun farkında ve bilinçli olmaktır. Depreme hazırlıklı olmalı, deprem anında sakin ve soğukkanlı olarak ne yapacağımızı bilmeli, deprem sonrasında da ailemize veçevremizdeki insanlara bilgimiz dâhilinde yardımcı olmalıyız.

Toplumsal olarak bir çok önlemin alınması gerekliliğinin yanında bireysel olarak da bir çok önlem alınabilir. Çok basit ama hep yapmayı ötelediğimiz bir kaç önlem; deprem anında kendi hayatımızı hatta sevdiklerimizin hayatını kurtaracaktır. Örnek vermek gerekirse deprem anında hareket edeceğini düşündüğümüz eşyalar sabitlenmelidir. Bu sabitleme yaşam alanı olarak kullandığımız tüm mekanlarda yapılmalı, ihmal edilmemelidir. Karşılaşabileceğimiz her türlü afet sonrasında 72 saat boyunca hayatımızı idame etmemizi sağlayabilecek bir acil durum çantası hazırlamalıyız. Depreme karşı alınacak önlemlerden biri de acil durum planı yapmaktır. Evde yaşayan herkesin aktif olarak katılımı ile afet ve acil durum planı hazırlamalı ve belli aralıklarla gözden geçirmeliyiz. İletişim hatlarında yaşanabilecek sıkıntılardan dolayı tüm aile bireylerinin deprem sonrası buluşma noktalarını bilmesi gerekmektedir. Aile bireyleri olarak evde; deprem anında yat- korun- tutun hareketi için nerelerin güvenli olduğunu, nasıl uygulanması gerektiğini konuşmalıyız..Depremin 23. yılında hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyoruz.Tekrar böyle kayıplar vermemek, korkulu rüyalar görmemek için herkesi bu konuda bilinçli olmaya, afetlere, hazırlıklı olmaya, davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi