‘No 03 Fırından yeni’ hizmete açıldı

Afyonkarahisar’ın özlemini duyduğu gelenekten-geleceğe ekmek ve unlu mamullerin üretimi ve satışının yapılacağı ‘NO 03 Fırından Yeni’ Afyonkarahisarlılar’ın hizmetine girdi.

Afyonkarahisar’ın coğrafi bilgi işaretli ürünü Patatesli Ekmeğinin aslına uygun olarak üretilerek marka haline getirilmesi düşüncesiyle yola çıkılan dev yatırım sayesinde Afyonkarahisar, geleneksel ürünler dışında geleceksel ekmek ve unlu mamullerle tanıştı.

Tüm ekmek çeşitlerinin ekşi maya ile üretilerek satışının yapılacağı “NO 03 Fırından Yeni’de pişirme ve soğutma teknolojisi tüm ekmeklerin el değmeden tüketiciye kadar ulaşmasına imkân verecek şekilde tasarlandı. NO 03’de kullanılan teknoloji günün her saatinde ve bölgenin her yerinde istenilen her anda taze ve sıcak ürün pişirme imkânı sağlayacak.

Bölgemizin yöresel ürünleri ve de dünyanın çeşitli bölgelerinden lezzetlerin Afyon için hazırlanacağı NO 03 Fırından Yeni’nin ürün yelpazesinde ekmekten pastaya, kekten kurabiyeye, çikolatadan dondurmaya kadar çok sayıda ürün bulunuyor.

"GELECEKSEL FIRINI GELENEKSEL MİSAFİRPERVERLİKLE YAŞATACAĞIZ”

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi yanında hizmete giren tesis için düzenlenen törenin açılış konuşmasını ‘No 03 Fırından Yeni’ Danışmanı Ali İhsan Kayrın yaptı. Afyonkarahisar’a dünyanın lezzetlerini getirmeyi amaçladıklarını kaydederek konuşmasına başlayan Danışman Ali İhsan Kayrın, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın destekleri, Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Sarlık’ın çabalarıyla dünyada görülebilecek en kaliteli ürünleri Afyonkarahisarlılar'la buluşturacaklarını söyledi. Danışman Ali İhsan Kayrın, “58 yaşından sonra bana en çok heyecan veren bölüm işin bu tarafıydı. Hep beraber çalıştık. Öncelikle Başkanımızın büyük destekleri, Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Bey'in önümüzü açmak için sonsuz çabaları takım arkadaşlarımız Ahmet Selman Bey ve Hilal Hanım’ın projedeki büyük destekleriyle inşallah sizlerinde beğenebileceği bir yer hazırlamaya çalıştık. Ben inanıyorum ki; bu tesis Afyon'a layık bir şekilde kapısı bereketle dolup taşacak. Bütün bunlar yalnız Afyon'a değil bölgeye bütün yöreye örnek olacak. Hijyeni ile lezzetiyle, kalitesiyle, çeşitliliğiyle burada geleceksel bir fırını geleneksel misafirperverlikle sizlere yaşatmaya çalışacağız. Her şey için tüm Afyon halkına ve tüm yöneticilerine bizlere bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"HAYALLERİN ÖTESİNDE BİR TESİSİ AFYON’A KAZANDIRDIK"

Yüntaş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Sarlık ise ekmek ve unlu mamullerde örnek gösterilecek bir tesisi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın tesis için gerekli araziyi sermaye olarak ortaya koymasıyla birlikte hayallerin ötesinde bir yatırımı fazlasıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen YÜNTAŞ Genel Müdürü Mehmet Sarlık; "Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce bir hayal ile yola çıktık. Belediye Başkanımızın düşüncesi ve hayali yöresel ev ekmeğimizi çekinmeden il dışındakilere hediye edebilmekti. Ekmek ve unlu mamullerde örnek gösterilecek bir tesisi kurarak bu sektörde öncülük etmek istedik. Bu düşünceyle Sayın Başkanımızla birlikte birçok fuarı gezdik gördük, tesisleri ziyaret ettik. Hayalimizi canlandırdık. Belediye Başkanımız bize bu arsayı sermaye olarak koyarken hayalimizden daha fazlasını yapabilmenin mümkün olduğunu gördük. Bilgi ile tanıştık. Danışmanımız Ali İhsan Kayrın Bey, bu sektörde 30 yıllık deneyimi olan bir kişi olarak düşüncelerini anlattı. Markamız NO 03’ü çıkardık. No 03 Fırından Yeni'nin hikayesini hep birlikte yazdık. Bu hayalin, bu düşüncenin gerçekleşmesinde bilginin sahibi Danışmanımız Ali İhsan Kayrın Bey'e şirketimiz ve Afyonkarahisarlılar olarak minnettarız. Huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yaptığımız ihale ile tesisimizin müteahhitliğini üstlenen Ali Galip Taşpınar'a ve alt yüklenicilerine teşekkür ediyorum. Tesisimizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

"BU TESİSİ KURMAK İÇİN ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK"

Göreve geldiği 2009 yılından bu yana, ilimizde ekmeğin kalitesini ve lezzetini arttırmak için birçok girişimde bulunduklarını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Bir gün Afyonspor maçı için Ankara'ya gittiğimizde köftesiyle ünlü bir mangal restoranın ekmeği çok dikkatimi çekti. Birkaç defa daha gittim her defasında ekmeğin lezzeti köftenin lezzetlinin önüne geçiyor. Bu ekmeği nerede yaptıklarını öğrendim ve yerine gittim. İşletmecisi, ekmeğin sırrının kullandığı ekşi mayada olduğunu söyledi. Afyon'a döndüm ve buradaki arkadaşlarımıza söyledim ama bir türlü sonuç alamadık. Sonrasında Ankara Halk Ekmeği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin Fırıntaş diye açtığı tesisi gezdim. Yine 2 yıl önce Türkiye Unlu Mamuller İmalat Endüstri Makineleri Fuarını arkadaşlarımızla beraber gezdik. Fuardan gelir gelmez hemen Yüntaş'taki arkadaşlarımıza talimat vererek böyle bir işe bismillah dedik. 'No 03 Fırından Yeni' markasıyla işin özü mayasında sloganımızla tesisimizi hayata geçirdik" dedi.

"KALİTE, HİJYEN, LEZZET AMA EN ÖNEMLİSİ SAĞLIK OLACAK"

Tesiste, çavdar ekmeğinden buğday ekmeğine, geleneksel patatesli Afyon ekmeğinden, Alaşehir ekmeğine, Fransız, Alman ve İtalyan ekmeğine kadar birçok çeşit yapılacağını kaydeden Başkan Çoban; "Üretimde kullanacağımız un, hiçbir şekilde hava ile temas eden çelik silolarımızda stoklanacak. Bilgisayarlarımız o gün hangi ekmek yapılacaksa ne kadar miktar un istiyorsa o unu hazneye alacak. Suyunu da aynı şekilde ekmeğin çeşidine göre sistem kendisi ayarlayacak. Yine Afyon'da yetişen ıhlamur çiçeğinin suyu, Karadeniz Karakovan balı ve Zemzem suyu karışımından ilk ürettiğimiz ekşi mayamızı da alarak sistem kendi kendine çalışmaya başlayacak. Yani burada üretimden paketlemeye kadar ürünlerimize hiçbir şekilde el değmeyecek. Hiçbir şekilde insan unsuru olmayacak. Dolayısıyla kalite, hijyen, lezzet ama en önemlisi sağlık olacak" diye konuştu.

"PİYASANIN EN İYİ ÜRÜNLERİN KULLANACAĞIZ"

Tesis içerisinde, geniş bir alanda kafeterya oluşturduklarını sözlerine ekleyen Başkan Çoban, "Kafeteryaya gelen vatandaşlarımız ürettiğimiz ürünlerden istifade edebilecekler. Burada yaş pastadan kuru pastaya, yine kendi imalatımız olan kurabiye kadar her şeyi üreteceğiz. Çikolata makinemizde en güzel çikolatayı üreteceğiz. Piyasanın en iyi ürünlerin kullanacağız. Kaliteden ve sağlıktan ödün vermeyeceğiz. Yine burada, yüzde 50 inek, yüzde 25 manda ve yüzde 25 oranında keçi sütü kullanarak kendi dondurmamızı üreteceğiz. Dondurmalarımız günlük üretim olacak ve 24 saati geçen dondurma asla satılmayacak. Tüm bunları halkımıza erişilebilir fiyatlarla sunacak, aynı zamanda piyasayı da rahatsız etmeyeceğiz. Yani hem esnafımızı hem de vatandaşımızı düşünerek orta yolu bularak, kaliteli ve güler yüzlü hizmet vereceğiz" ifadelerini kullandı.

TESİS 12 MİLYON 300 BİN TL'YE MAL OLDU

Tesisin 12 milyon 300 bin TL ye mal olduğunu açıklayan Başkan Burhanettin Çoban, kredi kullanmadan, bankalara borçlanmadan öz sermayeyle yaptıklarını vurguladı. Yüntaş A.Ş.'nin 2009 yılından bu yana çok büyük ilerleme kaydettiğini belirten Başkan Çoban, şöyle devam etti: "Şirketimiz, o günkü değerle atıyorum 10 milyon TL ise bugünkü değerle 500 milyon TL'lik bir değere ulaştı elhamdülillah. Ben baştan beri projemize canı gönülden sarılan Yüntaş Genel Müdürümüz Mehmet Sarlık'a, bu işletmemizdeki müdürümüz Gıda Mühendisi Ahmet Selman'a ve en önemlisi değerli Danışmanımız Ali İhsan Kayrın Bey'e çok teşekkür ediyorum. İnşallah Afyonkarahisar hemşerilerimiz buradan alacağı ürünlerle sağlıklı yaşama noktasında önemli bir kazanım elde edeceklerdir"

LEZZET ARAYANLARIN YENİ ADRESİ: "NO 03 FIRINDAN YENİ"

Tesisi, açılış öncesinde gezdiğini ve çok etkilendiğini belirterek konuşmasına başlayan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven de ilimize çok hijyenik geleneksel bir tesisin kazandırıldığını söyledi. Ekmeklerin ekşi maya ile yapılacak olmasına ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Yurdunuseven, "Çocukluğumuzda annelerimiz, mahalle fırınlarında geleneksel yoğurma yöntemi ile teknelerle ekmek yaparlar ve ekşi maya kullanırlardı. Tesiste yapılacak ekmeklerde ekşi maya kullanılacak olması çok önemli. Belediye Başkanımızın söylediği gibi işin sırrı ekşi mayada. Burası için lezzetin adresi, lezzet arayanların yeni adresi diye de diyebiliriz Afyonkarahisar hayırlı uğurlu olsun inşallah" dedi.

ÖZKAYA: "İLİMİZE HAYIRLI VE BEREKETLİ OLMASINI DİLİYORUM"

Son dönemlerde fabrikasyon ekmeklerin faydadan çok zarar verdiğine dikkat çeken AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise şöyle konuştu: "Geçmişte ekmeklerimiz oldukça güzel ve lezzetliydi. Ama son dönemlerdeki fabrikasyon ekmekler, içi boş ve çokça beyaz undan yapıldığı için faydadan ziyade zarar veriyor. Ayrıca, ekmek yedikçe kilo alıyoruz; ancak yediğimizi de ağzımızın tadıyla yiyelim. Az önce belediye başkanımızın söylediği bir hususta bence önemli. Bu tür tesisler, ticaret erbabı ile rekabet yapmak için değil farlılık yaratmak için yapılmalı. Başkanımızı bu konuda da ayrıca tebrik ediyorum. Tesisin ilimize hayırlı bereketli olmasını diliyorum"

"AYNI KARARLILIK VE KALİTE İLE BU İŞ DEVAM ETTİRİLMELİ"

Vali Mustafa Tutulmaz ise No 03 markasıyla üretilecek yöresel Afyon ekmeğinin, turistik hediyelik bir malzeme haline getirilebileceğini belirterek, "Çünkü genelde ev yapımı ekmekler tercih edilmekle birlikte çoğu kişi tarafından da hangi ortamlarda hazırlandığı bilinmediği için alınmakta biraz tereddüt ediliyor. Artık belirli bir markayla bu ürünümüzü de pazarlamış olacağız. Günlük binlerce insanın geçtiği bir bölgede olmamız sebebiyle bu tür şeyleri pazarlamakta da sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Bunda emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere, Yüntaş Genel Müdürümüz ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Ancak şunu da unutmamamız lazım ki başlangıçta olduğu gibi aynı kararlılık ve kalite ile bu işi devam ettirmek gerekir. Burada çalışanlara önemli bir görev düşüyor, kaliteden taviz verilmemesi gerekiyor Bu hassasiyet gösterilirse hizmetin devamlılığı açısından önemli bir kazanım olmuş olur."

Yapılan konuşmaların ardından, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın babası Hafız Halil Çoban tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında, protokol mensupları tarafından tesisin açılış kurdelesi kesilerek, "NO 03 Fırından Yeni" hizmete girdi.

Editör: Haber Merkezi