MÜHSÜRLER’DEN AKÜ’YE SERT TEPKİ
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, geçtiğimiz günlerde AKÜ tarafından yapılan açıklama ile Türkiye’nin kırmızı et sektörünün kalbi Afyon’da üreticilerin zan altında bırakıldığını söyledi.
Yetkisi ve görevi olmayan bir konuda AKÜ’nün yaptığı bu talihsiz açıklama Afyon’daki sektöre yapılmış en büyük hakaret ve bitirme operasyonu diyen Mühürler, “AKÜ hangi firmaların etlerinde inceleme yapmış ve bu firmaları tek tek açıklamak zorunda. Aksi takdirde bu açıklamanın arkasında art niyet ararız ve gereğini de yaparız. Bizim üniversitemiz sektöre yardımcı olmak, yol göstermesi gerekirken sektörü uçurumun dibine atmaya çalışıyor. Birileri çıkıp yapılan bu rezaleti temizlesinler” dedi.
Son günlerde Ulusal Basında yer alan ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı Öğretim Görevlilerince iddia edilen et ürünlerinde et harici sakatat vb. ürünlerin tesbit edildiği haberleri kamuoyunu meşgul etmekte ve İlimiz kırmızı et sektörünü haksız ithamlarla karşı kaşıya bırakmaktadır.
İlgili laboratuvarın Afyonkarahisar’da bulunması nedeniyle İlimizdeki et ürünleri imalatçılarını zan altında bırakmıştır. İlimiz ekonomisine büyük katkıda bulunan kırmızı et sektörüne darbe vurmaktan başka bir amacı olmadığını düşündüğümüz bu tür iddialar 30-40 adet numunenin özel istek olarak başka illerin firmalarınca AKÜ Laboratuvarına gönderilmiş, bu firmalardan sadece 2 firmanın İlimiz firması olduğu öğrenilmiştir. Özel istek analiz talepleri, ard niyetli firmaların yapmayı planladıkları hilelerin tesbit edilip edilemeyeceğini kendilerince öğrenmek istedikleri girişimlerdir. Bu analiz sonuçlarının hiçbir resmi geçerliliği olmadığı gibi bu firmaların piyasaya analiz ettirdikleri piyasaya sürdüklerinin de kanıtı değildir. Piyasaya sunulan asıl ürünlerin denetimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerince yapılan resmi olarak alınan numunelerin sonuçlarına göre yapılan denetimlerdir. Bakanlık yaptığı denetimlerde bulduğu olumsuz sonuçları zaten kamuoyuyla paylaşarak ifşa etmektedir. Ayrıca, Üniversite laboratuvarının yapmış olduğu analizlerdeki numuneler özellikle piyasada raflardan alınan numuneler değildir. Firmaların postayla veya elden kendilerince Laboratuvara teslim ettikleri numunelerdir. Aynı zamanda bu firmaların olumsuz sonuçları, bu firmaların piyasadaki ürünlerinin olumsuz olduğu anlamına gelmemektedir.
Ayrıca, İlimiz dışından gelen bu numunelerin analizinin yapılmak üzere Afyonkarahisar’a gönderilmesi ve bu analizlerin neticelerinin de basınla paylaşılması tarafımızca manidar bulunmuştur.
Bu çalışmanın Afyon Kocatepe Üniversitesince yapılması da İlimiz üreticilerini zan altında bırakmıştır. Analizleri yapılan numunelerin % 99’unun Afyon harici diğer İllerden olmasına rağmen, Afyon ibaresinin geçmesi nedeniyle İlimiz firmalarına darbe vurmuştur. Bizler de; bu açıklamayı yapan AKÜ Öğretim Görevlilerini bu firmaların isimlerini ve analiz sonuçlarında tesbit ettikleri iç organ veya yabancı doku veya ne varsa bulduklarını kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz
Editör: Haber Merkezi