Müftü Kabukçu’nun Ramazan Ayı açıklaması

Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu Ramazan Ayı münasebetiyle yaptığı açıklamada:

  • “15 Mayıs Salı akşamı ilk teravih namazı ve 16 Mayıs Çarşamba günü ilk orucumuzla birlikte inşallah Ramazan Ayına başlamış olacağız. Rabbim idrak edeceğimiz Ramazan Ayını ülkemiz ve İslam âlemi için hayırlı eylesin.
  • Ramazan, gönüllerin inşa edildiği mübarek bir zaman dilimidir. İbadetlerin en önemli özelliklerinden birisi de, toplumda gönülleri bir araya getirmesidir. Başkanlığımız da bu noktada, toplumumuzda gönüllerin bir araya gelmesine katkı sağlamak ve bilinç oluşturmak adına her yıl Ramazan Ayında bir ana tema belirlemektedir. Bu yıl da “İsraf“ konusu vaaz ve irşat programlarımızda ağırlıklı olarak işlenecek ve gerekli vurgu yapılacaktır.
  • Toplumda gönüllerin inşası için her bir fert üzerine düşeni mutlaka yapmalıdır. Bu bağlamda, kırılan kalplerin tamiri, akrabalık, komşuluk ve dostlukların daha kuvvetli olması için Ramazan Ayını bir fırsat bilmeliyiz.
  • Ramazan, Arınma Ayıdır: İbadetler bizi günahlarımızdan temizler. Oruç ibadeti kendisine riyanın karıştırılmadığı bir ibadettir. Peygamber Efendimiz oruç ibadetini kalkan olarak tavsif etmişlerdir. Dolayısıyla oruç, yani imsak ile kişi, bir ay boyunca kendini manevi bir eğitimden geçirir ve böylece her türlü kötülük ve günahtan arınmış olur.
  • Ramazan Kur’an Ayıdır: Kur’an-ı Kerim bu ayda nazil olmuştur. Bu sebeple, hem Kur’an-ı Kerim’i okuma hem de onun kutsal mesajları üzerinde düşünme konusunda bu ayda biraz daha hassas ve gayretli olmalıyız.
  • Ramazan Oruç Mevsimidir: Peygamber Efendimizin ifadesiyle, oruç günahlara karşı bir kalkandır. Tutmuş olduğumuz oruç bu nispetle bize bir ay boyunca, nefsimizle mücadeleyi ve günahlara karşı durmayı öğretir.
  • Ramazan Sadaka Ayıdır: Sadaka, müminin en temel görevlerindendir. Bu nispetle Ramazan Ayı da sadaka ibadetinin en çok uygulandığı müstesna bir zaman dilimidir. Kulun Allah’a sadakatini gösteren sadaka ibadeti ile Mü’min, sadece Allah rızasını gözeterek, Allah’ın kendisine bahşettiği nimetleri tasadduk etmek suretiyle, aslında Mü’min kardeşinin hakkını gözetmiş olur. Bunun yanında zekât ibadeti ise, sadece Ramazan ayına ait bir görev değildir. Ancak, toplumun büyük çoğunluğu, Ramazan Ayının manevi havasından istifade etmek amacıyla genellikle zekât ibadetini bu ayda yerine getirmeye çalışır. Aslı itibariyle zekât, zenginlerin malında Allah’ın fakirler için tayin ettiği bir haktır. Zekâtın önemli işlevlerinden birisi de toplumda kalpler arası muhabbeti temin etmesidir. Dolayısıyla böylesi önemli bir ibadetin ifasında son derece hassas davranmalı, zekâtımızı hesap ederken ve dağıtırken de çok dikkatli olmalıyız. Aile fertlerinde ve akrabalarımız arasında ihtiyaç sahipleri varsa onları da mutlaka görüp gözetmeliyiz.
  • 2018 yılı için Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulunun tespit ettiği sadaka-i fıtır miktarı 19.00 TL’dir. Hiç şüphesiz bu miktar asgari olandır. Kişi maddi durumu nispetinde daha fazlasını da verebilir.
  • Ramazan aynı zamanda aile içi ve akrabalık bağlarının güçlendirildiği bir aydır. Özellikle iftar sofralarında aile, akraba ve komşularla bir araya gelmeye gayret gösterelim. Fakat her durumda olduğu gibi iftar sofralarında da, israf ve gösterişten şiddetle kaçınmalıyız. Cenab-ı Allah’ın bizleri her zaman men ettiği bu gibi davranışlarla, Ramazan Ayının manevi kazanımlarını boşa çıkarmamalıyız.
  • Ramazan, yoksulların, göçmenlerin ve kimsesizlerin her zamankinden daha fazla hatırlandığı günlerdir. Bu itibarla, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi ve muhacir olarak ülkemizde bulunan din kardeşlerimizi de unutmayalım.
  • Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden biri olan teravih namazlarına ailece katılmaya gayret gösterelim. Çocuklarımızı da, Ramazan Ayının manevi atmosferinden istifade etmelerini sağlamak amacıyla camilerimize ve özellikle teravih namazlarına yönlendirelim. Fakat çocuklarımızın yaşlarına uygun olarak yapabilecekleri davranışları büyükleri olarak anlayışla karşılayalım. Bu hususta çocuklara daha müsamahalı davranmalı onların kalplerini kıracak söz ve davranışlardan kaçınmalı, farkında olmadan minik yüreklerin camiden uzaklaşmalarına fırsat vermemeliyiz.
  • Ramazanda Kadir Gecesi Var: Ramazan Ayının, içerisinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesini barındırması nedeniyle, özellikle son on günü değerlendirirken gayretli olalım. Hem nafile ibadetler, hem sadaka konusunda bu gayretimiz son derece önemlidir.
  • Ramazanda İtikâf Güzelliği Var: Kulun Rabbiyle baş başa kaldığı, Yaratıcısını ve Kâinatı tefekkür etmenin yanında günahlardan uzaklaşma ve arınma imkânı bulduğu İtikâf ibadeti, yine Ramazan Ayının öne çıkan ibadetlerindendir. İl Müftülüğü olarak, vatandaşlarımızın bu önemli ibadeti huzurlu bir şekilde yerine getirebilecekleri camilerimizi tespit ettik. Bu camilerde itikâfa girmek isteyen kardeşlerimiz müftülüğümüze müracaat etsinler.
  • Ramazan ayı Kur’an mevsimi olduğundan, mutlaka bir mukabele iklimine sığınalım. Böylece Kur’an’ın verdiği mesajları özümsemeye çalışalım. Şahsımız adına nefsi eksikliklerimiz, toplum ve ümmet adına da Kur’an-ı Kerim’e karşı sorumluluklarımız konusunda da bir değerlendirme yaparak, manevi kazancımızı artırmaya çalışalım.
  • Bu bağlamda, Afyonkarahisar İl Müftülüğü olarak;
  1. Bütün camilerimizde mukabele okunacaktır.
  2. Kur’an Kurslarımızda bayan görevlilerimizin gözetiminde, bayanlara yönelik mukabele okunacaktır.
  3. Bütün camilerimizde her gün, öğle ve yatsı namazı öncesi sohbet programı olacaktır.
  4. Hatimle teravih namazı ve hatimle sabah namazı geleneği devam edecektir.

Hatimle Teravih Namazı Kılınacak Camilerimiz:

  1. Hacı Aşık Camii
  2. Kurra Camii

Hatimle Sabah Namazı Kılınacak Camilerimiz:

  1. Mısri Camii
  2. Yeni Sanayi Camii
  3. Vahdet Mescidi
  4. Yeşil Camii
  5. İmam-Hatip Lisesi Camii

Ayrıca bu geleneğin uygulanacağı cami isimleri ile birlikte mukabele okunacak camilerimizin de tam listesi, müftülüğümüz web sayfası olan www.afyonkarahisar.diyanet.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.

Yine bütün vatandaşlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Ramazan Ayı ile alakalı ülke genelindeki İlmi ve Hayri bütün çalışmalarını https://ramazan.diyanet.gov.tr/tr-TR web adresinden takip edebilirler.

  1. İlimizin, uydu üzerinden yayın yapan mahalli kanalı Kanal 3 TV’de, müftülümüzce hazırlanan “İftara Doğru“ adlı bir program yapılacak ve Ramazan Ayı boyunca her gün iftar öncesi canlı olarak yayınlanacaktır. Yine Karahisar TV ve çeşitli radyolarda muhtelif programlarımız olacaktır.
  • Ayrıca, Camilerde ve Kur’an Kurslarımızda Yaz Dönemi Kur’an Eğitimi başlayacaktır. Bu konuda;
  1. Her çocuk anne-babaya ve topluma birer emanettir.
  2. Geleneksel yaz kurslarımız çok önemlidir. Ancak burada çocuklarımıza her şeyi öğretmemiz, işin tabiatı gereği mümkün değildir. Elbette çocuklarımıza Kur’an-ı Kerim ve Dini Bilgiler öğretmekle birlikte asıl amacın, çocuklarımızı, dünyevi ve şeytani her türlü kötülük ve tuzaklardan korumak, onları İslam’ın selameti ve İmanın emniyetine almak olduğu unutulmamalıdır.
  3. Kurslarda çocuklarımız, Kur’an-ı Kerimi yüzüne okuma, belli ezberleri yapma, dini bilgiler ve siyer gibi teorik bilgiler alacaklardır. Ancak camilerimiz çocuklarımızın, ibadetlerin uygulamasını görerek öğrenme, kendi yaşıtları ve büyükleri ile kaynaşma gibi değerleri pratik olarak yaşayacağı yerlerdir.
  4. Çocuklarımızın yaşları gereği fazlaca hareketleri, hatta zaman zaman hataları bile olabilecektir. Hiçbirimiz, herhangi bir çocuğumuzun camiden soğumasına sebep olacak söz ve davranışta bulunmamalı, bu hususta çok titiz davranmalıyız.
  5. Bu sebeple veliler olarak mutlaka çocuklarımızı sevgi temelli camilerimize teşvik edip mutlaka takibini yapmalıyız.
  6. Büyükler olarak çocuklarımızın camilerimizden daha fazla istifade etmesi için gerekli müsamahayı göstermeliyiz.
  7. Özellikle çocuklarımızın vakit namazları ve teravihlerde, büyükleri ile beraber ibadet coşkusuna katılmalarını teşvik edici söz ve davranışlarda bulunmaya gayret gösterelim.
  • Ramazanda Dua: Dua, Rabbimiz tarafından biz Müslümanlara bahşedilen en önemli ihsanlardan birisidir. Bu önemli ihsanı Ramazan Ayında da bolca yerine getirmeye gayret edelim. İftar ve sahur anlarında, namaz sonlarında, özellikle de Ramazan Ayının son on gününde ve Kadir Gecesinde olmak üzere, kendimiz, ailemiz ve bütün İslam Ümmetinin kurtuluşu için dua ve niyazda bulunmayı unutmayalım.

Rabbim idrak edeceğimiz Mübarek Ramazan Ayından ziyadesiyle istifade etmeyi hepimize nasip eylesin. İlimize, ülkemize ve tüm İslam âlemine güzellikler nasip eylesin.”dedi.

Editör: Haber Merkezi