Mısırlıoğlu, “İğneden ipliğe zam deyimi gerçek oldu!”

İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başkan Mısırlıoğlu basın toplantısına başlarken “Dün akşam Fenerbahçe Futbol takımı karşısında oynadığı başarılı futbol ile bizleri gururlandıran Afjet Afyonspor’umuzu başta futbolcu kardeşlerim olmak üzere başarıda emeği olan herkesi kutluyor ve Ligde şampiyonluk yolunda başarılar diliyorum” dedi.

Başkan Mısırlıoğlu”2021 yılı tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük sıkıntılara neden oldu. Maalesef ülkemizde yeterli aşılamamanın yapılamaması sonucu pek çok vatandaşımızı kaybettik. Türkiye’de Corona virüsü salgınında Omigron varyantı etkisini arttırırken, Birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların oranı 13 Kasım 2021 tarihi itibarıyla yüzde 51 düzeyinde olduğu resmi makamlarca açıklandı. Afyon genelinde daha tamamımızı yüzde yüz aşıladık diyemeyiz. Hala yüzde 25 düzeyinde ikinci doz aşısını olmamış vatandaşımız varken üçüncü aşıyla ilgili tereddütler mevcut, aşı vurulmayan insanlar var” dedi.

“Döviz kurunda her geçen gün yaşanan dalgalanma, birçok sektörü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor” diyen Başkan Mısırlıoğlu”Özellikle dolarda yaşanan olumsuzluklar sağlık sektörünün de olumsuz yönde etkilenmesine sebep oldu. İlaç krizinin yaşandığı bugünlerde şimdide tıbbi cihaz ve malzeme sıkıntısı baş göstermektedir. Döviz kurundaki artış ile birlikte çok büyük kısmı ithal edilen tıbbi cihaz ve malzemelerin döviz kurundaki artışlarla birlikte fiyatlar da zamlandı. Fakat daha önceden hastanelere verilen medikal malzemelerin malların hala parası ödenmedi. Bu durum sağlık sektörü için büyük risk. Böyle giderse hastanelerde ne ameliyatlar ne de tedaviler yapılabilecek” diye ifade etti.

Başkan Mısırlıoğlu”Pandemi esnafımızı vurdu. Bu süreç içerisinde esnafımız zor günler yaşadı. Binlerce esnafımız faaliyetlerine son verdi. Kapanan işletmeler işçi çıkarmak zorunda kaldı. “Bir buçuk yılı aşkın süren pandemide tüm sektörlerdeki esnaf ve sanatkarımız ailesi ve yanında çalışanları ile birlikte ayakta kalma mücadelesi verdi. İşsizlik bu sürede tavan yaptı. Piyasanın normale dönmesi için esnaf ve sanatkarlarımız yeniden ayağa kaldırılmalı. Pandeminin cefasını en çok çeken kesim olan esnaf ve sanatkarlarımızın biriken borçlarını ödeyebilmesi için yeni normalleşme döneminde faizsiz ve uzun vadeli kredi ve hibe destekleri verilmeli. Bu sıkıntılı sektörlerdeki esnafımız yapılandırmaya rağmen birikmiş borçlarını, SSK ve Bağ-Kur primlerini ödeyemiyor. Ekonominin barometresi olan esnafımızın yok olması ekonominin de yok olması demektir. Esnaf yok olursa işsizlik tırmanır ve sosyal yapı bozulur. Bu yüzden esnaf ve sanatkârlarımız mutlaka desteklenmeli ve ekonomiye yeniden kazandırılmalı. Maalesef halkımız bu zorlu süreçte Devletin desteğini yeterince hissedememiştir. TÜİK'in açıkladığı işsizlik oranı yüzde 22,8'e yükseldi. Oysa gerçek işsiz sayısı bu orandan kat ve kat fazladır” dedi.
“İğneden ipliğe zam" deyimi gerçek oldu” diyen Başkan Mısırlıoğlu” Ülkemizde ciddi anlamda geçim derdi vardır. Hükümetin bunu iyi irdelemesi lazım. Kurdaki aşırı yükselme sonucu 1 hafta içinde geçen sene alın terimizle çalışarak, üreterek kazandığımız millî gelirimizin üçte birini, faiz olarak geri verdik. Sadece bir hafta içinde Türkiye’nin borcu 1 trilyon 920 milyar lira arttı. 83 milyon vatandaşımızın her birinin cebinden 8 asgari ücret kadar para çıktı. Alın terimizle çalışarak, üreterek kazandığımız millî gelirimizin üçte birini, faiz olarak geri verdik. Milletimiz her gün daha da fakirleşirken yaşadığımız ekonomik kayıplar da milletimizin her ferdi gibi öğretmenlerimizin de hayat standardını iyice düşürdü. Atanamayan öğretmenlerimiz maalesef marketlerde kasiyer olabilmek için çabalıyor” diye ifade etti.
Başkan Mısırlıoğlu” Açıklanan asgari ücret artışı, 4 ayda eriyecektir. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener Üç ayda bir, asgari ücrete güncelleme yapılmasını,ve çalışanımızın emeğinin, enflasyona karşı korunmasını önermiştir. Eğer gerçekten bir refah ortamı sağlanmak isteniyorsa hayat pahalılığını azaltmakla işe başlamalılar” dedi.

“Tarımda artık kendine yeten bir ülke değiliz. Tarımda ithalatçı ülke olduk.” Diyen Başkan Mısırlıoğlu”Tarımda kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olan Türkiye, bu unvanını kaybetti. AKP iktidarı döneminde tarım ürünleri ithalatına 100 milyar dolardan fazla para ödendi. Türkiye kendi kendine yetiyordu. Üretiyordu. Sonra denildi ki, ‘Dışarıdan ithal ettiğimiz zaman daha ucuza mal oluyor'. Sonra ülke üretimden düştü. Tarımda artık kendine yeten bir ülke değiliz. Bu size gösterdiğim harita 1940 yılını gösteriyor. Gördüğünüz gibi o zaman her şeyi üretebiliyorduk. Şimdi geldiğimiz noktaya bakın. Yakında bazı ürünleri alamayacak hale geleceğiz. Türkiye tarımla ilgili yeni bir stratejik planlama sürecinden geçmeli. Hangi ürünlerden ne kadar üretileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Türkiye'nin üretimini baltalamaya kimsenin hakkı yok. Geçtiğimiz yıl Çiftçi başına banka borcu da bin liradan 52 bin liraya yükseldi. 683 bin 265 çiftçi tarım yapmaktan vazgeçti. Çiftçi tarımdan koptu, tarım toprakları atıl kaldı, bağımlılık arttı. Tarımdaki kronik sorunlar üretici ve market arasındaki fiyat makasını 9 kata çıkarırken yüksek üretim maliyetleri nedeniyle verimi düşük etiket fiyatı yüksek bir sezon yaşanıyor. Ülkemizde ithal enflasyonun ve stokçuluğun panzehiri üretimdir. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur. Mutlaka çitçimize hibe desteği verilmelidir” diye ifade etti.
Başkan Mısırlıoğlu” Ardı ardına gelen zamlar sebebiyle ağırlaşan ekonomik şartlar altında geçinmeye çalışan emekliler Pazar artıkları ile karınlarını doyurmaya çalışıyor. Türkiye'de bir emekli aylık asgari 1500 lira ile geçinmek zorunda kalmakta. Son bir ay içerisinde emekliler ile birlikte toplum yüzde 30 yoksullaştı. Emeklilerimiz torunlarımızın bile yüzüne bakamıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız bu durumda, torunumuzun yüzüne nasıl bakabiliriz diye feryat ediyor. Emeklilerimiz kimseden lütuf veya sadaka istemiyor. Yıllarca döktükleri alın terinin karşılığını istiyor. Biliyoruz ki bunun için kaynak mevcut. Bu kaynak yandaş sermayeye harcanmak yerine emeklimize, memurumuza, esnafımıza, çiftçimize aktarılsın. Bir ailenin açlık sınırı 4 bin 13 TL, yoksulluk sınırı 13 bin 72 TL oldu. Gıda fiyatlarında ise rekor artış izlendi. Türkiye’de 16 milyon kişi açlık, 50 milyon kişi yoksulluk yaşıyor. Aç ve yoksul sayısı 66 milyon kişiyi buluyor. Türkiye nüfusunun 83.8 milyon olduğu dikkate alındığında, ülkede sadece 17.8 milyon kişi aç veya yoksulluk sorunu yaşamadan rahat bir hayat sürüyor. Oysa bu oranların tam tersi bir oranda olması gerekir. Dolar bazında asgari ücret düşmeye devam ediyor. Net asgari ücret 2022’de 4 bin 250 TL oldu. Net asgari ücret dolar bazında ise 2021 başında 385 dolar idi. Ancak doların TL karşısında hızla değer kaybetmesiyle asgari ücret 2021 yılı kasım ayında 224 dolara kadar geriledi. 2016 yılında 430 dolardı. Vatandaşımız döviz büroları önünde asgari ücretin hızla eridiğini izliyor. İstikrarız politikaların soncunu hep birlikte izliyoruz” dedi.
Başkan Mısırlıoğlu ”“Gençlerin hayali yurtdışına ‘kaçmak. Türkiye’de eğitimde istihdamda olan gençlerin oranı azalırken, gençler kendileri için kalifiye iş yaratamayan ülkelerinden kaçıp yurtdışında yaşamanın hayalini kuruyor. Genç işsizlik yüzde 27 seviyesine çıktı ve bu oranla Türkiye, AB ve OECD'nin en yüksek genç işsizlik oranlarından birine sahip” dedi.
“Bildiğiniz üzere 2 ay önce İscehisar ilçesinde öğrencileri taşıyan minibüs devrildi. Meydana gelen kazada 5 öğrenci hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Baş sorumlu İl Milli Eğitim Müdürü hala koltuğunda oturmaya devam ediyor” diyen Başkan Mısırlıoğlu” İlimizi eğitimde getirdiği nokta ortada. Eğitimiz sistemimiz maalesef liyakatsiz kişilerin elinde. 2021 yılında başarısı olmayan milli eğitim müdürü görevden alınmalı. Hala utanmadan o koltukta oturabiliyor. Pes diyorum artık” dedi.

Başkan Mısırlıoğlu “Şimdiye kadar bitirilmesi gereken yatırımlar maalesef tamamlanamadı. AKP iktidarının 2014 yılında seçim vadi olan Çay barajı 2017 yılında hizmete girecekti. Çay barajı Sayın Veysel Eroğlu’nun vaatlerinden birisidir. Aradan 6 yıl geçti Çay barajı hala hizmete sunulamadı. Akdeğirmen barajı tam bir fiyaskodur. Güya Afyonkarahisar’ın 40-50 yıllık ihtiyacını karşılayacaktı. Sayın Eroğlu bir TV programında beni sıkıştırın sorun demiş. Al sana soru Sayın Eroğlu Akdeğirmen barajını, Çay barajındaki gerçekleri açıkla da vatandaş bilsin. 28 km’lik Şuhut yolu yıllardır bitirilemedi. Sayın Eroğlu Cumhuriyetin yüzüncü yılında bitecek diye yeni müjde olarak açıklıyor. Afyonkarahisar’da 20 yıllık AKP iktidarında iş ve istihdama yönelik hiçbir proje hayata geçirilememiştir. Size onlarca örnek verebiliriz. Bitirilemeyen bir kent müzesi, Şehrimizin göbeğinde restorasyonu tamamlanamayan bir Zafer müzesi bunlardan bir kaçı” dedi.
“Yap-İşlet-Devretmodeli ile yapılan ve astarı yüzünden pahalıya gelen Zafer Havalimanı tam bir fiyaskodur. Devlet düpedüz soyuluyor” diyen Başkan Mısırlıoğlu “Zafer Havalimanı nedeniyle devletin kasasından Türk lirası karşılığı bir yılda 60 milyon lira çıktı. Zafer Havalimanı’nı geçen yıl 7 bin 235 yolcu kullandı. Toplam yolcu garantisi ise 1 milyon 279 bin 352’ydi. Bu yıl havalimanına 1 milyon 317 bin kişilik garanti verildi. Bu yolcu garantisi işine Belediye Başkanımız Sayın Zeybek’te özendi. Yıllık 140 bin yolcu garantisi verilen teleferiği ayda 11 bin 666 kişinin, günde ise en az 388 kişinin kullanması gerekiyor. Biz, teleferiğe karşı değiliz. İlimizin tarihi ve kültürel tanıtımına katkı sağlayacak her türlü yatırımı destekleriz ancak yolcu garantili olmasına karşıyız. Yapılan güzel işleri her zaman takdir etmişizdir.Bunun örneği karayolları kavşağına yapılan alt geçit ve buraya Gazi Mustafa Kemal’in yol arkadaşı Milli Mücadele kahramanı Şükrü Çelikalay’ın isminin verilmesi nedeniyle bu projeyi yapanlara, emeği geçen herkese ve Şükrü Çelikalay isminin verilmesi nedeniyle teşekkür ederiz” dedi.
Başkan Mısırlıoğlu” Bir teşekkürü de Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve yönetimine yapmak işitiyorum. Türkiyede ilk defa Afyonkarahisar’da Pancarın fiyatının önemli ölçüde artırılması önemli bir gelişmedir. Pancar üreticimizin yüzü azda olsa gülmüştür. Tüm STK’ ların Pancar Kooperatifinin yaptığı şekilde davranması gerekmektedir. Bu başarıdan dolayı kendilerini kutluyorum. Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanının fırıncılara destek olmak amacıyla yaptığı örnek çalışmada önemlidir. Yeterlimidir elbette değildir. STK’ lar korkak olmamalıdır. Korkunun ecele faydası yoktur. Yukarıdan yapılan her şey doğrudur mantığı ile hareket etmek yanlıştır. STK’ larımız doğruya doğru yanlışa yanlış diye tepki gösterebilmelidir “dedi.
“Başkan Zeybek ayağı yere sağlam basan projeler yapmalıdır” diyen Başkan Zeybek “ Olmayan petrolü biz 2023 de çıkaracağız diye ilimizi ulusal basında komik duruma düşürmemelidir. Başkan Zeybek ilimizi petrol bulduk diye ulusal basında komik duruma düşürmeli. Afyon’un her yerinden yardım çığlıkları alıyoruz. Siyaseten diyorsam ben namussuzum. Ben insanlığımdam utanıyorum gelen mesajları görünce. İlçelerden gelen talepleri kontrol ettiriyorum. Gittiğimizde şok oluyoruz. Ekonomik krizi en ağır şekilde hissediyoruz. Afyon’un her yerinden yardım çığlığı alıyoruz. Kahvaltıda yiyecek bulamayan hanımefendiler görüyoruz. Türk Milleti’nin evlatlarının bu duruma düşürülmesine utanç duyuyorum. 30 yaşındaki bir gencimizle karşılaştım. Başkanım diyor ben eğitim dönemi okudum diğer günler çalıştım harçlığımı kazandım diyor. Üniversiteye gittim hafta sonları çalıştım diyor. Ailemin yükünü hafifleteyim diye. Karnım aç yattım diyor. Yatağına aç giren bir vatandaşımız varsa bunun vebali hepimizin üzerinedir. Şehri yönetenlerde yatmamalı. Bu bizim görevimiz” dedi.
Başkan Mısırlıoğlu” Afyonkarahisar’ın her yerinden yardım çığlıkları alıyoruz. İnsanımız aç. Akraba eş dost yardımları ile yaşamanı sürdürmeye çalışan insanlarımızın durumu bizlerin yüreklerini sızlatıyor. İşsiz gençlerimiz ailelerinde hala harçlık almak istemiyor, iş istiyor iş” diye belirtti.

Başkan Mısırlıoğlu” Kentsel dönüşüm tam bir fiyasko. Sayın Zeybek Kentsel dönüşümde topu taca atarak sıyrılamazsınız. Vatandaşımızı mağdur etmeye hakkınız yok, bu konuda elinizi değil gövdenizi taşın altına koyun. Başkan Zeybek “Belediye olarak biz bu kentsel dönüşümün hiçbir noktasında yokuz” dedi. Yok öyle Başkan bu bu kadar ucuz değil, kenara çekilemezsiniz” dedi.
Başkan Mısırlıoğlu” Bugün Ayazini bölgesine yapılan yatırımı eleştirebiliriz. Ancak Ayazini’ne yapılan yatırımların meyvesini 10 yıl sonra yiyeceğiz. O gün geldiğinde bugünkü valimizi hayırla yad edeceğiz. Valimizin yaptıklarını takdirle karşılıyoruz.Bu şehirde kimin derdi sorunu varsa bu kenti yönetenlerin sorunu olmalıdır. Bir vatandaşımız gece yatağa aç yatıyorsa Belediye Başkanı yatağına yatmamalıdır” diyerek basın toplantısını sonlandırdı.
Başkan Mısırlıoğlu basın toplantısı sonrası İl Kadın Kolları Başkanlığının getirdiği Yeni Yıl Pastasını 2022 yılı için iyi dilek ve temennileri ile kesti.

Editör: Haber Merkezi