Mısırlıoğlu, “Bu Gidişe Bir Dur Demek Lazım”

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla ailelerin maddi zorluklar karşısında belinin büküldüğünü belirterek “Giyim, kırtasiye masrafları, yurt ücretleri ve kiralar karşısında aileler eziliyor. Bu gidişe bir dur demek lazım” dedi.

Yeni eğitim öğretim döneminde öğrencileri ve ailelerini çok zor günler beklediğini söyleyen İYİ Parti İl Başkanı Muhammed Mısırlıoğlu, ekonomik gidişatın okul sezonunda aileleri yıpratacağını ve bu kötü gidişata bir dur denilmesi gerektiğini belirtti. Mısırlıoğlu, bir çocuğun sadece kırtasiye masraflarının 2 bin TL’yi bulduğuna dikkat çekerek buna giyim, ayakkabı ve harçlık gibi giderlerin de eklenmesiyle asgari ücretle çalışan bir ailenin elinde bu ay ekmek parası dahi kalmayacağını söyledi. Mısırlıoğlu, birden fazla çocuk okutan ailelerin durumunun çok daha vahim olduğunu sözlerine ekledi.

Destek Vermek Zorundalar

İYİ Parti İl Başkanı Mısırlıoğlu, yurt ve ev kirası giderlerinin de geçtiğimiz yıllara göre yüksek oranda arttığını hatırlatarak zaten geçim sıkıntısı çeken ailelerin bu dar boğazdan nasıl çıkacağının ve hükümetin bu konuda ailelere nasıl bir destek sağlayacağının merak konusu olduğunu belirtti. Çocuk okutan ve asgari ücretle geçinmeye çalışan ailelere hiçbir destek verilmediğini söyleyen Mısırlıoğlu şöyle konuştu:

“5.500 TL’lik asgari ücretle, 3.500 emekli maaşı ile geçinmeye çalışan, kirasını bile ödemekte zorlanan bir babayı düşünün… Küçük çocuğunu ilkokula yazdıracak, kayıt parası isteniyor. Okula giyecek kıyafet, ayakkabı, çanta lazım. Çantaya koyulacak kalem, defter, silgi lazım. Hadi hepsini tamamladı diyelim, büyük çocuk üniversiteye gidecek, yurt lazım. Yurt bulamazsa ev tutacak ama hangi parayla? Günümüzde her çocuğun elinde tablet olması gerekirken benim asgari ücretli vatandaşım yazlık ayakkabı alsa kışlığını alamıyor. Çocuğuna çanta alsa defteri eksik kalıyor. Servis ücretlerinin yanına yaklaşılmıyor. Bu ülkenin ekonomisini bu hale getirenler öğrencilere ve ailelerine destek olmak zorundadırlar.”

Zincir Marketler Küçük Esnafı Yutuyor

“Alan da satan da zor durumda” diyen Mısırlıoğlu, zincir marketlerin faaliyet alanlarının sınırlanması, küçük esnafın da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Mısırlıoğlu, şöyle konuştu:

“Beli bükülen, zor günler geçiren sadece öğrenci velileri değil. Kırtasiye esnafı da kan ağlıyor. Yılda sadece okul açılış dönemlerinde iş yapabilen kırtasiyeciler, zincir marketlerin gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Maliyetleri artarken işleri azalıyor, ekonomik krizin gölgesinde siftah yapmaya çalışıyorlar.

Zincir marketlerin gittikçe genişleyen ürün yelpazesi küçük esnafın ocağına incir ağacı dikiyor. Ahilik geleneğini sürdüren küçük esnafımızın yarasına merhem olacak çözümler üretilmelidir. Ahilik haftası ile okulların açılışının aynı günlere denk geldiği şu dönemde küçük esnafımızın yüzünü güldürecek haberler verilmelidir. Kırtasiye esnafımızın büyük zincir marketler karşısında rekabet gücü kalmamıştır. Zincir marketlerin faaliyet alanları sınırlandırılmalı, küçük esnafa da destek paketleri hazırlanmalıdır.”

Esnaflık bizim kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. İflasın eşiğine gelmiş, kirasını ve faturalarını ödeyemeyen esnaflarımızın rekabet gücünü artırabilecek projeler üretilmeli, zincir marketlerin esnafımızı yutmasına, yok etmesine izin verilmemelidir.”

Mısırlıoğlu, açıklamasına yeni eğitim öğretim döneminin herkes için hayırlara vesile olmasını dileyerek son verdi.

Editör: Haber Merkezi