Milli Anayasa Forumu Afyonkarahisar
Toplantıya eski ve yeni CHP’li vekillerin tartışması damgasını vurdu
Türkiye Gençlik Birliği’nin  organize ettiği Milli Anayasa Forumu Afyonkarahisar’da yapıldı. Toplantıya eski ve yeni CHP’li vekillerin tartışması damga vurdu.
Afyonkarahisar Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlenen Anayasa Forumuna Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, CHP 23. Dönem Milletvekili Şahin Mengü, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İşci partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Koray ve TGB Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan katıldı.
Forumda konuşan İP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Koray, AK Parti Hükümetinin yeni anayasa konusunda samimi olmadığını ileri sürdü.
Koray, ‘’Bu anayasa Türkiye’nin değil ABD’nin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmaktadır. Şuan ki anayasamızda Atatürk İlke ve İnkılâpları yer almaktadır. İster devrim ister karşı devrim olsun bir ülkede bir görüş ilk önce iktidarı ele geçirir, daha sonra ideallerine göre bir anayasa hazırlar. Bugün hazırlanmakta bu anayasa ABD’nin ve AKP’nin çıkarlarını ön planda tutmaktadır. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Diyarbakır mitinginde demişti ‘Bu anayasa değişikliğinin olmazsa olmazı Kürdistan’ın özerkliğidir’. Bu söz kanıtlıyor ki yeni yapılacak olan anayasa ülkenin bölünmesini önünü açacak. Atatürk ilkeleri kaldırılarak ülkenin üniter yapısı parçalanılacaktır. Türkiye cemaat ve tarikatlara teslim edilecektir. Bu anayasa değişikliği de yine bu meydanlarda protesto edilmelidir’’ dedi.
-Atatürk ilkeleri bu anayasa ile kaldırılıyor
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, ‘’Bu ülkeyi kuran insanın Atatürk’ün ilkeleri bu anayasa ile kaldırılıyor’’ dedi.
Acar, ‘’4+4+4 yasası ile kız çocuklarının okumasının önü kesilmiştir. Bu çocukların evde bir ortaokul veya liseyi bitirmesi imkânsızdır. Kabil’de mollaların işgalinden önce doktorların yüzde 50’si öğretmenlerin ise yüzde 70’i kadındı. Şuan içinse bu değer sıfırdır. Bunlarla AK Parti ayni zihniyete sahiptir. Bugün Atatürk İlkeleri bağnazlıktır diyen bir Milli Eğitim Bakanından bahsediyoruz. Kuran Kurslarına gitmenin yaşı 12’den 0’a indi. 4-5 yaşlarındaki çocuklarımızı artık imamların önünde rahlelerde göreceğiz. Türkiye Cumhuriyeti kadar din ve vicdan özgürlüğünün geniş olduğu bir ülke yok ve bunu AK Parti sağlamadı. Başbakan da bizim laik okullarımızda yetişti. İrtica bugün devlet hatta hükümet olmuştur ve bugün Türkiye Cumhuriyetini savunan insanları yargılıyor. Biz bu zihniyetin bir anayasa yapmasına asla izin vermeyeceğiz’’ diye konuştu.
- AKP ile anayasa hazırlamak ayı ile yatağa girmek gibidir
AK Parti hükümetinin darbe anayasası kavramını çok iyi kullandığını söyleyen CHP 23. Dönem Milletvekili Şahin Mengü ise Almanya’nın bugünkü anayasasını İngiliz İşgalinde İngiltere’de İngilizler ve bir kaç Alman hukukçu tarafından hazırlandığını ifade etti.
Mengü, ‘’Japon anayasası ise daha da vahimdir. 2’inci Dünya Savaşında bir ABD’li adli subay tarafından yazılmıştır. Bizim şuan ki anayasamızın 117 maddesi yani üçte biri değiştirilmiştir. Yani darbe anayasası zaten eritilmiştir. Amerikan CI raporlarına göre Türkiye Cumhuriyeti genlerinden Kemalizm’in  arındırılması gerekmektedir. Bugün yapılan da budur. İlk önce kültürel özerklik daha sonra demokratik özerklik ve bölünme sırası ile uygulanmaktadır. Anayasanın tartışılan değiştirilemez ilk 4 maddesini değiştirilmesi Türkiye Cumhuriyetinin DNA’sını değiştirmesidir. Bugün var olan anayasa mahkemesinin meşruluğunu ben bir hukukçu olarak kabul etmiyorum. Ana muhalefet partisi başkanını ABD Büyük Elçilerine şikâyet eden bir başkanın mahkemesine yasa götürmem’’ şeklinde konuştu.
Kürecikte konumlandırılan füze Savunma sistemine de değinen Şahin, ‘’Asılında tesis NATO’nun değildir. Bize bunu NATO yapıyor diyerek yedirdiler. Bir gazeteci NATO’ya bir yazı yazdı. ‘Kürecikteki tesisinizi gezmek istiyorum’ diye izin istedi. NATO cevap olarak ‘Kürecik ile bir alakamız yoktur’ dedi. Aynı gazeteci ABD’ye de aynı yazıyı yazdı. Cevap, ‘şuanda tesise gazeteci almıyoruz, ancak bilgileriniz dosyamızdadır tesis basına açılırsa ilk alacağımız kişi sizsiniz’ denildi. Bu da ispatlıyor ki Kürecik tesisinin NATO ile bir alakası yok, direk ABD’nindir.  Şu anki anayasada ülke askeri haricinde bir ülkenin askerini meclisin kararı olmadan ülkeye sokmak vatan hainliğidir. AKP ile anayasa hazırlamak ayı ile yatağa girmek gibidir. Ancak bu salonda ki insanlarla bizim düşüncelerimizin farklı olduğunu zannetmiyorum bizim bu konuşmaları meydanlarda yaparak insanlara duyurmamız lazım’’ dedi.
- Başbakan Erdoğan’ın ideallerinde bir anayasa olacak
Konuşmasını slayt gösterisi eşliğinde yapan TGB Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan ise, ‘’Bizde bir söz vardır ‘lafla peynir gemisi yürümez’ diye bu gün yapılan işte budur. Anayasalar daima dünyada bir ideolojinin eseridir. Fransa’da krallar giyotinle öldürülerek hazırlandı. Anayasa üstünde asla u2耀aşma yoktur. Bu dandik uzlaşma komisyonunda bir şey çıkacağını zannetmiyorum. PKK ile görüşmelerde ‘Oslo sürecinde yüzde 90 federasyon konusunda anlaşmaya vardık’ diyen Mit Müsteşarı Hakan Fidanı himayesine alan Başbakan Erdoğan’ın ideallerinde bir anayasa olacak. Bölücü, gerici, işçi ve emek düşmanı, öğrenci düşmanı olacaktır. AKP başka bir anayasa hazırlamaz’’ dedi.
-CHP bu ülkenin sigortasıdır
Son olarak konuşan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş,  Mengü ve Reyhan’ın sözlerine katılmadığını ifade etti.
‘’Sayın arkadaşlar bu konuda bir yanlışınız var. Siz diyorsunuz ki yeni anayasaya gerek yoktu. Aksine yeni yenilikçi, sivil, özgürlükçü bir anayasaya çok ihtiyacımız var’’ diyeno Toptaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Halktan da bu konuda bir talep var. CHP bu talebi karşılamak zorunda. Daha özgürlükçü daha demokrat bir anayasa yapılmak zorunda. Genç kardeşimiz ‘bu anayasa komisyonu dandik bir komisyon’ dedi. Biz buna katılmıyoruz. Biz bu komisyonda halkın taleplerini değerlendiriyoruz. AKP’nin istediği kanunları halka teşhir ediyoruz. Bu komisyondan uzlaşma çıkmayacağını ben de biliyorum. Ancak bizim bu kurumda bulunmamız gerekli. İnsanlara AKP’nin gerçek yüzünü ortaya çıkarmak için gerekliydi. Anayasayla çeliştiği resmen belli olan yasaları götüreceksin ki bu insanları teşhir edebilesin. CHP bu ülkenin sigortasıdır. Partimiz gibi örgütlü bir kuruluş dururken genç kardeşimiz gibi yeni bir örgütlenme çapası boşa güç tükenmektir. Bizim bu dönemde ayrışmaya değil birleşmeye ihtiyacımız var.’’
Forum izleyicilerden gelen sorularla soru cevap şeklinde devam etti.
 
Editör: Haber Merkezi