Milletvekili Köksal, “Kentsel Dönüşüm” için Meclis araştırması talep etti

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’ın kalbi olarak bilinen en işlek bölgesinde uygulanacak “Kentsel Dönüşüm” projesiyle mağdur olan vatandaşların yaşadığı sorunların çözümü için TBMM Başkanlığı'na “Meclis Araştırması” açılması için önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşümün yapılacağı alanlarda mahalle sakinlerinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi ve alınması gereken önlemlerin ortaya konması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na “Meclis Araştırması” açılması için önerge verdi.
AFYONKARAHİSAR MERKEZDE METREKARESİ 400 TL OLAN BİR YER YOK..!
Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Meclis Araştırması” açılması için verdiği önergenin gerekçesinde, Afyonkarahisar merkez Mısri Mahallesi’nde bulunan Mısrî Camii ile İmaret Camii’nin arka kısımlarının 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildiğini belirterek, “Bununla ilgili olarak ilk etapta merkez Mısrî Camii etrafından kentsel dönüşüm işini başlatma kararı aldılar ve 25 Şubat 2021 tarihi için işin ihalesinin yapılacağı belirtildi. Daha sonra ihale tarihini 1 ay daha uzatarak 25 Mart 2021 tarihinde yapılacağını duyurdular. Özellikle Mısrî Mahallesi Afyonkarahisar’ın en eski mahallelerinden biridir. Tarihî bir dokusu vardır. Bu bölgede çoğunluğu gündelik işlerde çalışanlar, asgarî ücretliler veya dar gelirli emekliler yaşamaktadır. Evlerin çoğunluğu eski küçük ahşap niteliktedir. Büyük çoğunluğu sobalı evlerdir. Vatandaşlarda kentsel dönüşüm kararından sonra evlerinin yenileneceğini daha konforlu alanlarda yaşayacaklarını ümit ederken toplantıda açıklanan metrekare birim fiyatları vatandaşları son derece üzmüştür. Evlerin yeri ve konumuna göre arsa bedeli olarak metrekareye 400 TL ile Bin 750 TL arasında değer biçilmiştir. Afyonkarahisar merkezde şuanda metrekaresi Bin 750 TL veya 400 TL olan bir yer yoktur. Kentsel Dönüşüm yapılacak Mısri Mahallesi’ndeki cadde üzeri metrekareler 10 bin liraya alınıp satılırken mahalle içinde metrekare fiyatı 5 bin-6 bin liralar düzeyinde işlem görmektedir. Afyonkarahisar Asri Mezarlığındaki mezar yerlerinin metrekaresi satış fiyatı bin 500-2 bin liradan başlamaktadır.” ifadelerini kullandı.
DAR GELİRLİ VATANDAŞLAR, YÜZBİNLERCE LİRALIK BORCA SOKULMAK İSTENİYOR
Mısrî Camii etrafı ile Mecidiye, Burmalı, Dairecep Mahallelerinin Afyonkarahisar’ın kalbi noktasında olan merkezde ulaşımı son derece kolay ve kentin en işlek konumunda bulunduğunun önemle altını çizen Köksal, “Kaldı ki Mısrî Camii etrafı, Mecidiye, Burmalı ve Dairecep Afyonkarahisar’ın mahalleleri şehrin kalbi noktasında olan merkezde ulaşımı son derece kolay Afyonkarahisar’ın en işlek yerlerine yani çarşıya çok yakın yerlerdir. Vatandaşa sadece arsa değeri ödeneceği üzerindeki yapı maliyetleriyle ilgili ödeneklerin verilip verilmeyeceği noktasında da net bir bilgi yoktur. Vatandaşın bu koşullarda düşük arsa değerleriyle üstüne 15 yıl borçlanarak oradan konut alması mümkün değildir. Üstelik arsa değerleri için biçilen metrekare fiyatları ortadayken yapılacak lüks konut maliyetleri de belirtilmemektedir. Dar gelirli vatandaş yüzbinlerce liralık borca sokulmak istenmektedir. Kentsel Dönüşüm yapılacak alan Afyonkarahisar ilinin göbeğinde son derece değerli bir yer. Vatandaşın ev ve arsaları rayiç bedelin altında rakamlarla alınıp lüks konut yapılacak ve genellikle dar gelirlilerin yaşadığı bu alanda yapılan konutlara orada yaşayan Afyonkarahisarlıların sahip olması maddî imkansızlık yüzünden mümkün olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi