“Milletimize Ve Bütün Dünyaya Barış, Huzur Ve
Adalet Getirmesini Temenni Ediyorum”

Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle yapmış olduğu basın açıklaması

Kabul edilişinin 72. sene-i devriyesi olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi; medeni ve siyasi hakların yanı sıra, ekonomik ve sosyal hakların tanınıp benimsetilmesine, ırkçılık ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edilmesine, kadın ve çocuk haklarının korunup kaldırılmasına, engellilerin ve göçmenlerin haklarının güvence altına alınmasına dair uluslararası hukuk belgelerinin birçoğunun kaynağıdır.

Tarih boyunca milletimiz; her daim insan haklarının koruyucusu olmuştur. Atalarımız muharebelerde; kadın, çocuk ve ihtiyarlara zarar vermez, esir düşmüş kişilere de hiçbir şekilde kötü davranmazdı.

Kanuni Sultan Süleyman idaresindeki Osmanlı ordusu; uzun ve meşakkatli bir sefere çıkmıştır. Bir Hristiyan beldesinden geçerken yolun dar olmasından dolayı askerlerin bir kısmı üzüm bağlarından geçmek zorunda kalmıştır. Üzüm bağından geçen askerlerin içerisinden biri susuzluğunu gidermek adına bağdan bir salkım üzüm koparmıştır. Sonrasında asma ağacına yediği üzümün kat kat fazlası bir kese altını bağlayarak yoluna devam etmiştir. Çok geçmeden mola veren Osmanlı Ordusu mola vermiştir. Ordunun arkasından kan ter içinde Hristiyan bir köylü gelmiştir ve komutanın yanına giderek bağına hiç zarar verilmediği için ve bir kese altın bırakıldığı için teşekkür etmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere atalarımız her yerde ve her şartta insan hakkının da ilerisi olan kul hakkını dahi harpte bile gözetmiştir.

"Yaradanı severiz Yaradandan ötürü" düsturunu benimsemiş olan Milletimiz; yaratılmışların en şereflisi olan insana, bu şeref ve onur çerçevesinde rengi, ırkı, dini ve dili ne olursa olsun her türlü hakkı, saygıyı ve sevgiyi göstermektedir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini ilk imzalayan ülkeler arasında yer alan ve insan hakları alanında temel Birleşmiş Milletler Sözleşmelerine taraf olan Türkiye, bu alanda uluslararası kuruluşlar ve mekanizmalarla işbirliğini de kararlılıkla sürdürmektedir.

Türkiye, son 18 yılda gerçekleştirmiş olduğu reformlarla, temel hak ve özgürlüklerin bütün toplum kesimlerine teşmil edilmesi noktasında çok önemli mesafe kaydetmiştir. Önümüzdeki dönemde, bu yöndeki çabalarımızı, adımlarımızı ve reformlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu'nun tesisi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının getirilmesi, vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini kısıtlayan pek çok yasağın kaldırılması son 18 yılda hayata geçirilen önemli adımlardan sadece bir kısmıdır.

Türkiye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ruhuna uygun bir şekilde, tarihinden ve kadim değerlerinden ilham alarak, önümüzdeki dönemde de vatandaşlarının özgürlük alanlarını genişletmeye devam edecektir.

Bu düşüncelerle; 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nü en kalbi duygularla kutluyor, bu anlamlı günün milletimize ve bütün Dünya'ya barış, huzur ve
adalet getirmesini temenni ediyorum.

Editör: Haber Merkezi