Mezuniyet Töreninde AKÜ Öğrencileri Kep Attı


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2020-2021 Akademik Yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

AKÜ ANS Kampüsü Spor Bilimleri Fakültesi Stadyumunda gerçekleşen törende; Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi ve Turizm Fakültesi öğrencileri geleceğe uğurlandı.

Törene; Afyonkarahisar Vali Vekili Mehmet Keklik, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Afyonkarahisar İYİ Parti İl Başkanı M. Mustafa Mısırlıoğlu, Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol, il ve üniversite protokolü, AKÜ öğretim elemanları ve idari personelleri ile mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ve Spor Bilimleri Fakültesi halk oyunları gösterisi ile devam eden mezuniyet töreninin açış konuşmasını mezuniyete katılan öğrenciler içerisinde en yüksek ortalamayla mezun olan Eğitim Fakültesi birincisi Betül Teke yaptı. Teke konuşmasında, yorucu ve keyifli, 4 yıllık eğitim sürecini tamamladıklarını ve bugün burada olan tüm arkadaşları adına konuşuyor olmaktan onur duyduğunu belirterek, üzerlerinde emeği olan öğretim elemanlarına minnettar olduklarını söyledi ve her birine ayrı ayrı teşekkür etti. Ailelere de seslenen Teke, “Sizden aldığımız destekle hayatımızdaki en büyük hedeflerden birine ulaşarak bugün mezun oluyoruz. Sizlere de teşekkür ediyor ve fedakârlığınızı saygıyla selamlıyorum” dedi. Teke ayrıca, “Afyon Kocatepe Üniversitesi 2021 yılı mezunu olarak bugün buradan ayrılırken yanıma aldığım tek şeyin diploma olmadığını söylemek isterim. Hayatımın en zor ve en çok çalıştığım 4 yılını burada yaşamış olsam da bu yılları, kazandığım güzel dostlukları ve ileride dönüp baktığımda acısıyla tatlısıyla en değerli anılarımı biriktirdiğim yılları hayatımın en güzel yılları olarak hatırlayacağım. Bu nedenle bugün diplomamın yanında 4 yıl boyunca biriktirdiğim değerli anılarımı da heybemde götürüyor olacağım.” diye konuştu.

AKÜ 1992’den 2021’e 156 binden fazla mezun verdi

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün kuruluşunun 29. yılında, bir mezuniyet töreni daha gerçekleştirmenin kıvanç ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Karakaş, “Dinamik bir üniversite olarak 29 yıldır, bu ülkenin gençlerini yetiştirmeye, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel araştırmalar yapmaya ve bulunduğu topluma faydalı işler üretmeye çalışıyoruz” dedi. Karakaş, AKÜ’nün Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından olduğunu belirterek, “Bu yıl üniversitemizden 3 bin 819’u lisans düzeyinde; bin 485’i ise önlisans düzeyinde olmak üzere toplam 5 bin 660 öğrencimizi mezun ediyoruz. Afyon Kocatepe Üniversitesi, kurulduğu 1992’den günümüze 86 bin önlisans, 60 bin lisans, 9 bin yüksek lisans ve doktora olmak üzere 156 binden fazla mezunu ile modern ve gelişmiş Türkiye’nin güçlenmesine katkı sunan Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarındandır” diye konuştu.

“İnsanlık tarihi, insanın yaşamla olan mücadelesinin tarihidir”

İnsanlık tarihinin aynı zamanda insanın yaşamla olan mücadelesi tarihi olduğunu ifade eden Karakaş, “Şüphesiz bu mücadele, insanın tek başına verebileceği bir mücadele değildir. İnsanlar, kendi aralarında örgütlenerek bu mücadelelerinde amaçlarını gerçekleştirebileceklerini görmüş ve bu alanda da yeni örgütlenmelerle kendilerini geliştirmişlerdir. İnsanlık tarihinin ulaştığı bugünkü aşamasında, beşeri sermaye olarak tanımlanan insan faktörü, diğer üretim faktörlerine göre öne geçmiş durumdadır” dedi.

Karakaş, şunları söyledi:

“Günümüz dünyasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümler, bilginin üretimini, kullanılmasını ve aktarılmasını önemli hale getirmiştir. Bilgi üretimi ve bilgiye erişim süreçlerindeki bu gelişmeler, bilgi üretiminde rol üstlenen üniversitelerin değişimine ve bilgi üretim süreçlerinin yeni koşullara uygun hale gelmesine yol açmıştır. Tüm bu gelişmeler, yetişmiş donanımlı insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır. İşte artan bu ihtiyacın karşılanacağı, alanında donanımlı ve yetkin bireylerin yetişeceği yerler de kuşkusuz üniversitelerdir.”

AKÜ, öğrenci odaklı bir yükseköğretim kurumu

Karakaş, AKÜ’nün öğrenci odaklı, kaliteye ve bilgiye dayalı öğrenme ortamı sunan, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlayan, sanal yapılanma faktörlerini harekete geçirerek uzaktan eğitim, iletişim ve bilgi teknolojilerini eğitimin vazgeçilmez bir parçası olarak gören, yeniliklere, proje ve patent geliştirmeye birinci derecede önem veren, yaşayarak öğrenme ve sürekli eğitim tekniklerini etkin kılabilen geleceğin ideal üniversitesi olabilmek için var gücüyle çalıştığını kaydetti. Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize emanet edilen öğrencileri, çağın koşullarına ve toplumun beklentilerine uygun olarak yetiştirmek, üniversite olarak bizlerin en önemli sorumluluğudur. Bu sorumluluk ve sahip olduğu vizyon-misyon doğrultusunda eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren Afyon Kocatepe Üniversitesi, 21. Yüzyıl Üniversitesi olarak markalaşma, tasarım, insana yatırım, yaşam boyu eğitim, farklılıklara saygı, etik değerleri dikkate alan, yenilik üretme, bilim, araştırma ve küresel iş birlikleri konusunda atılımlar yapabilen bir üniversitedir.”

Mezuniyet, yeni bir yaşamın başlangıcı

Mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu olduğunu ifade eden Karakaş, şöyle devam etti:

“Mezuniyet, kazanımlarınızı kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Yoğun gayretiniz ve disiplinli çalışmalarınızın ödülünü aldığınız bir gündesiniz. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstlenecek, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında, atalarımızın bizlere emanet ettiği Cumhuriyetin yaşatılması ve daha aydınlık bir geleceğe taşınması sürecinde belirleyici bir rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında; evrensel değerlere sahip, ileri görüşlü, yaratıcı, farklı inanç ve düşüncelere saygılı, toplumumuzun kendi inanç ve medeniyet havzasından damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır. Bir üniversite mezunu olarak alacağınız diploma, eğitim aldığınız alanla ilgili her şeyi bildiğinizin ve yapabileceğinizin garantisi değildir. Diploma, sizin belirli bir sürede, belirli bilgileri aldığınızı gösteren belgedir. Bilme ve yapabilme konusundaki tek garanti sizsiniz. Potansiyelinizin, mevcut bilgi ve yeteneklerinizin farkında olmanız ve bunları geliştirmek için sürekli çaba göstermeniz en büyük gücünüzdür. Özelliklerinizin ve yeteneklerinizin farkında ve ne yapmak istediğinizden emin olunuz. Kararınızı ve o yolda önünüze çıkan engelleri, edindiğiniz bilgi ve becerilerinizi kullanarak aşınız. Aldığınız eğitim, bu konuda en önemli rehberiniz olacaktır. Her alanda, her geçen yıl büyük atılımlar yapan ve değişimler gerçekleştiren Üniversitemizin başarısı, kuşkusuz siz mezunlarımızın başarısı ile özdeştir. Bizleri ve özellikle mezunu olmaktan gurur duyacağınız Üniversitenizi hiçbir zaman unutmayınız. Her zaman gururla temsil ediniz ve bağlarınızı koparmayınız. Sizlerden beklentimiz, üniversiteden mezun olduğunuzda bu defteri kapatmamanız, üniversitemize ait olduğunuzu hissetmeniz ve bir Kocatepeli ruhu ile hareket etmenizdir. Siz mezunlarımız, bizim gurur kaynağımızsınız. Sizlerden yaşamın her karesinde iş birliğini sürdürmeye hazır olduğumuzu unutmayınız. Yaşamın yeni bir evresine adım attığını bugünden itibaren vereceğiniz mücadelede sizlere başarılar diliyor, Rektörünüz olarak hakkımı helal ediyorum.”

Afyonkarahisar’ı unutmayın

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise konuşmasında 1974 yılında Maliye Muhasebe Yüksekokulu ile eğitime başlayan AKÜ’nün günümüzde bünyesinden başka üniversiteler çıkaracak kadar büyüdüğünü ifade etti. Yurdunuseven, şöyle konuştu:

“Öğrenci kardeşlerimizden 2 hususta vefa talep ediyorum. Birincisi, alt yapı ve üstyapısı ile gerçekten akademik kadrosu ile büyük bir üniversiteden mezun oluyorsunuz. Önünüzde büyük bir mücadele zamanı başlıyor. Büyük mücadelelerle bugünlere geldiniz ama bir mücadele daha başlıyor; hayat mücadelesi, yaşam mücadelesi. İnşallah bunda da başarılı olursunuz. Bu hayat mücadelesinde devlete ve millete karşı vefanızı unutmamanızı özellikle istiyorum. Lüzumsuz oluşumlara katılmamanızı ve bugüne kadar bu devletin, bu milletin size yaptığı yatırımlara vefanızı göstererek, bulunduğunuz görevlerde karşılığını vermenizi istirham ediyorum. Bir ikinci vefa da buraya gelene kadar büyük badireler atlattınız, büyük sınavlardan geçerek buralara geldiniz ama Afyonkarahisar’dan da iyisi ve kötüsüyle bir dizi anıyla ayrılacaksınız. Ben kötü anıları bir kenara bırakmanızı ve Afyonkarahisar’ı güzel anılarla hatırlamanızı, yarın bulunacağınız görevlerde Afyonkarahisar’a pozitif davranmanızı ve unutmamanızı özellikle istirham ediyorum.”

AKÜ, Afyonkarahisar’ın en güçlü marka kurumlarından

Afyonkarahisar Vali Vekili Mehmet Keklik ise Türkiye’nin en önemli, en güçlü ve en köklü üniversitelerinden birisi olan AKÜ’nün, zafer şehri, kuruluş ve kurtuluşun başkenti Afyonkarahisar’ın en önemli değerlerinden ve en güçlü marka kurumlarından biri olduğunu belirtti. Keklik, “Üniversitemiz, Sayın Rektörümüzün liderliğinde güçlü ve seçkin akademik kadrosu ile bir taraftan öğrencilerimize güçlü bir akademik ortam sağlarken, diğer taraftan da ilimizin gelişmesine, kalkınmasına ve tanıtımına çok önemli, çok değerli katkılar sunmaktadır” dedi. Keklik şunları belirtti:

“Bugün aslında yıllardır bu genç kardeşlerimize ev sahipliği yapan ve aynı zamanda onlara çok güzel imkânlar sunan şehrimizin ve üniversitemizin gurur günüdür. Bugün, bu genç kardeşlerimizi 4 yıl boyunca eğiten, akademik yönde geliştiren ve hayata hazırlayan Sayın Rektörümüz başta olmak üzere bütün hocalarımız için gurur günüdür. Bugün, doğumlarından itibaren bu genç kardeşlerimizin büyümesine gelişimine, eğitimlerine daha doğrusu hayatının bu aşamasına kadar büyük bir özveriyle, büyük bir fedakârlıkla onları yetiştiren ve aslında bugünün hayali ile yaşayan çok değerli ve fedakâr anne babalarımız için gurur günüdür. Bugün aynı zamanda okul öncesi dönemlerinden bugünlere kadar çalışarak çabalayarak kendilerini geliştiren ve bölümlerinden başarı ile mezun olan genç kardeşlerimiz için de ayrıca gurur günüdür. Sevgili gençler, bugün hayat hikâyenizde bir dönemi kapattınız. Yeni bir dönemin kapılarını aralıyorsunuz. Bizler, sizlere hayırlı ve güzel gelecek temenni ediyoruz. İster kamuda ister özel sektörde nerede istihdam edilirseniz edilin, ülkemize milletimize sadakatten vazgeçmeyin. Yaptığınız işe tutku ile bağlanın çünkü tutku ile yapılan her işte başarı vardır.”

Tören, protokol konuşmaları sonrasında fakültelerinden derece ile mezun olanlara ödül ve hediyelerinin verilmesine müteakip, Bölümlerin öğretim elemanları tarafından mezun öğrencilere temsili diplomalarının verilmesi ve öğrencilerin kep atmasıyla ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi