Mevlevi Konağında Şeb-i Arûs etkinliği yapıldı

07-17 Aralık 2018 tarihleri arasında kutlanan Hz. Mevlâna'nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) devam ediyor.

Afyonkarahisar Uluslararası Mevlevi Kültürünü Yaşatma Derneği dün akşam Mevlevi Konağında sema töreni ve dinleti etkinliği düzenledi. Etkinlikte pilav ve aşure ikramları oldu.

Hz. Mevlâna'nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) çerçevesinde yapılan programda Dernek Başkanı Hacer Aran, “Mevlevilikte 2 . büyük merkez olan Afyonkarahisar’da yıllarca dernek çalışmalarımızın arasında yer alan Vuslat Günü etkinliklerinde Mevleviler için kavuşma günü olarak Hz. Mevlana’nın hakka yürüyüşünün yıldönümünü kutladık. Mübarek olsun, Hakk katında makbul olsun. Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

SEMA TÖRENİ NEDİR?

Toplu veya tek başına yapılan Sema aynı amaç içindir. Toplu halde yapılan Sema’ya, “Sema Töreni” denir. Sema’nın düzenli olması için konulan kurallar bir törene, Farsça’sı “Mukabele”ye dönüşmesini sağlamıştır. Bu Sema töreni Mevleviler tarafından yapıldığı için “Mevlevi Mukabelesi” denir.

Editör: Haber Merkezi