METEF Projesi tanıtıldı

Vali Tutulmaz Yerli Yeşil Yeni Mesleki & Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Proje Tanıtımına Katıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında yapılan Yerli Yeşil Yeni Mesleki & Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Proje tanıtımı Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımı ile yapıldı.

Meslek Liselerindeki olumsuz algıyı ortadan kaldırıp, kaliteyi artırma amaçlı tüm meslek lisesi müdürleri, rehber öğretmenleri ile tüm ortaokul ve rehber öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanan Yerli Yeşil Yeni Mesleki & Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Proje tanıtımına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, mesleki alanda görev yapan okul müdürleri, öğretmenler ve eğitimciler katıldı.

Programda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “Ülkemizin önemli eksikliğini giderecek bir projeye başlangıçta yaptığınız katkılardan ve buraya kadar gelerek bu sorumluluğu üstlenmenizden dolayı sizlere hem hoş geldiniz diyor, hem de sizleri tebrik ediyorum. Bu projenin birkaç önemli yönü var. Bunlardan birincisi öncelikle üniversite ile kamunun işbirliği yapıyor olmasıdır. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü üniversiteler araştıran, inceleyen, sorgulayan eğitim kurumlarıdır. Ancak tüm araştırmalar ve çalışmalar kendi çerçevesinde kalır ve orada bir değerlendirmeyle dosyalara kaldırılırsa bundan toplum yeterince faydalanamaz. Afyon Kocatepe Üniversitemiz başarılı çalışmalar sürdürüyor ve Afyonkarahisar’a önemli katkılar sağlıyor. Sayın Rektörümüzün nezdinde tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’a geldiğimiz günden bu tarafa her alanda işbirliğini kesintisiz yapıyoruz. Şu ana kadar sıkıntılı olduğumuz bir alan yok. Bu büyük bir mutluluktur. Murat Tiryakioğlu hocamız böyle bir teklifle bize geldi. Bizde hemen bu işin yanında olacağımızı ve sonuna kadar destekleyeceğimizi söyledik. İlimizde bunu başlattık ancak arkasından Zafer Kalkınma Ajansımıza faaliyet alanı bulunan diğer 3 ilde de bu projenin devam etmesi yönünde önerimiz oldu. Kalkınma Ajansı'nın kabul etmesi, hem de değerli hocamızın bu yönde irade beyanıyla 4 ili bu projenin uygulama alanı içine aldık.” dedi.

Çocuklarımızı Doğru Yönlendirmelerle Topluma Daha Faydalı Bireyler Olarak Yetiştirebiliriz

Üretken bir ülke olmamız gerektiğine dikkat çekerek konuşmasına devam eden Vali Tutulmaz; “Üretken bir ülke olmamız gerekiyor. Bundan 20 yıl önce Çin üretimi diye bir şey yoktu. Ama şu anda geldikleri nokta çok büyük. Hatta Çin üretimi bırakıyoruz dese ülkelerin ekonomilerinde sıkıntılar olur. Bizimde üretim yapabilmemiz için çok iyi bir meslek sahibi olmak ve hatta o konuda uzman olmamız gerekiyor. Şimdi sosyolojik yapıda herkes çocuklarının mühendis olmasını istiyor. Herkes çocuğunun doktor ve avukat olmasını istiyor. Ama bir o kadar da çocuğunun teknisyen veya ara eleman olmasını istemiyor. Sonuç olarak her çocuğun ilgisi ve becerisi farklıdır. Şimdi bunu en iyi sorgulayacak ve gözlemleyecek olan eğitimcilerdir. Eğitimciler çocuklarımızı o kadar iyi tahlil edebilmelilerdir ki daha sonrada velilerle oturup bu konuda bilinçli bir şekilde konuşabilsinler. Böylelikle doğru yönlendirmelerle topluma daha faydalı bireylerin yetişmesine katkıda bulunulacaktır. Bizler bunu iyi belirlemezsek ve eğitimlerini de bir o kadar iyi vermezsek ileride çok büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Şu anda da bunun etkilerini de görmekteyiz. Hatta sanayicilerimiz bu konuda bizlere ara eleman bulamama yönündeki sıkıntılarını aktarmaktadırlar. Bize gelen ve iş isteyen kişilerde iş bulamadıklarını söylüyorlar ama kendilerini bir alanda yetiştirmiyorlar. Buda doğal olarak işsizlik sorununu oluşturuyor. Sonuç olarak sanayide nitelikli insana ihtiyaç var. Nitelikli olup da işsiz kalan şu anda yok. İşsiz olanlar niteliği olmayan insanlardır. İşsiz olan insanlar bize geldiğinde her şeyi yaparım, her işte çalışırım diyor. Her şeyi yaparım diyen bir adam hiç bir şey yapamaz. Bu genel bir kuraldır. Bizim artık teknolojide ilerlememiz lazım. Teknolojide ilerlemezsek güçlü olamayız.” dedi.

Güçlü Olmanın Yolu Üretmekten ve Ürettiğini Satmaktan Geçiyor

Geçen yıl Afrin’de yapılan operasyonların arka planında Türk mühendislerin olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz; “Geçen yıl Afrin’de operasyon yapıldı. Operasyonu Türk Silahlı Kuvvetleri yaptı. Görünürde Türk Silahlı Kuvvetleri yaptı ama görünmeyen kısımda Türk mühendisleri yaptı. Türk mühendislerince eğer 1974 yılında milli sanayi diyerek başlanılan anlayış devam ettirilmeseydi bu olmayacaktı. Keşke o anlayış her alanda devam ettirilebilseydi. O gün kurulan Aselsan ve devlete ait birkaç vakfın kurduğu yapılar yine bir bilgi birikimi oluşturmuş. Ne gün sıkışıldığında kendi teknolojisini üretir konuma gelmiş. Bizim her alanda bu şekilde olmamız lazım. Şu anda güçlü olmanın yolu üretmekten ve ürettiğini satmaktan geçiyor. Bunun başka bir yolu yok. Üreten bir toplum olabilmenin temel şartı yetişmiş teknisyen ve tekniker yani mesleki eğitimden geçiyor. Bu sorumlulukla hareket etmemiz lazım.” dedi.

Teknoloji Üretebilmenin Yolu Mesleki Eğitimden Geçiyor

Eğitimcilere ve akademisyenlere hitaben yaptığı konuşmasına Teknoloji üretebilmek için mesleki eğitimin önemli olduğuna değinerek devam eden Vali Tutulmaz; “Şu anda ilimizde ihracatın kilogramı 40 cent, yani 1 doların % 40’ı. Türkiye ortalaması 1.5 dolar. Dünya ortalaması ise Türkiye ortalamasının 3 katı 5 dolar civarında. Niye, çünkü biz teknoloji üretmiyoruz. Biz teknolojiden uzak ürünleri üretiyoruz. Teknoloji üretebilmek için mesleki eğitim gerekiyor. Öğrencileri ve velileri motive ederek meslek liselerine yönlendireceğiz. Herkes Anadolu Lisesinde okuma gayreti içerisinde olduğunda, herkes üniversite okuyup mezun olduğunda hemen iş bulacağını zannediyor. Organize Sanayide bulunan meslek lisesinden mezun olanların tamamına yakını iş bulmuş veya bulabilecek durumda. Meslek Lisesini önemseyelim. Yaptığımız işi önemseyelim. Bu çocukları ne kadar iyi yetiştirebilirsek ve geleceğe ne kadar iyi bir şekilde hazırlayabilirsek bilin ki kendi geleceğimizi hazırlamış oluyoruz. Burada güçlü, refah ve huzur içerisinde yaşayabilmemiz için size emanet edilen çocukları kendi çocuklarınız gibi bilip onları geleceğe o şekilde hazırlamanız lazım. Projeye emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje ve bunlara benzer projelerle meslek lisesi ve meslek eğitim alanında farkındalığımız daha fazla artar. İnşallah toplumumuz bunu daha iyi benimser diyorum.” dedi.

Program Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ‘Yerli Yeşil Yeni’ projesinin sunumu ile tamamlandı.

Sunumda 2017 yılında Türkiye'de yerli kaynaklarla yeşil bir gelecek tasarımı ve bu sürecin yenilikçi yaklaşımlarla gerçekleştirilmesi gerektiği düşüncesinden hareketle, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın başlangıç desteğiyle; yerli, yeşil ve yenilikçi bir geleceğe inanan, hayallerinin peşinde koşmaktan yorulmayan ve bu ülkenin, üzerinde yaşadığımız dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olan bir grup genç tarafından hayata geçirildiği bilgisi verildi.

Sunumun devamında ise Yerli Yeşil Yeni Platformunun Eğitim Modülü kapsamında geliştirilen, Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık Projesi amacının mesleki ve teknik eğitimin çok katmanlı ve çok boyutlu olarak taraflarının algılarını, beklentilerini ölçerek toplumsal algının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları planlandığını ve bu süreçteki nihai hedef meslek liselerinin toplumsal algısını iyileştirmek olarak belirlendiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi