Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin Kapanış Konferansı Yapıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2021 yılından bu yana sürdürülen Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kapanış Konferansı, Akrones Otel’de yapıldı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in ev sahipliğinde düzenlenen Kapanış Konferansı’na Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Karakaya, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Aktepe ve Meclis Başkanı Ahmet Yiğiter, Boğaz Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Çakmak, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile iş insanları katıldı.

Konferansta konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Odamız tarafından 2020 yılının sonunda imzaları atılan, 2021 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin kapanış konferansında sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyuyorum. Bir süre önce Bartın’da yaşadığımız maden kazası, hepimizi derinden üzmüştür. Maden kazasında şehit olan işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.

Biz şuna gönülden inanıyoruz: İşçi olmadan işveren, işveren olmadan işçi olamaz. İşçi kardeşlerimizin hayatlarını korumak, işverenlerimizin üretim süreçlerini devam ettirmelerini sağlamak üzerimizdeki sorumluluktur. İş hayatındaki huzur, tüm toplumdaki huzurun anahtarıdır” dedi.

Serteser, şöyle konuştu:

“Mermer sektörü, ilimizin en önemli sektörleri arasında yer alıyor. 2021 yılında 245 milyon dolarlık ihracatımızla Türkiye’nin mermer ve doğaltaş dışsatımının yüzde 11,74’ünü karşıladık ve ülke genelinde bu alanda üçüncü olduk. 2020 yılında da 198 milyon 671 bin dolar ile yine Türkiye’nin mermer ve doğaltaş ihracatının yüzde 11.44’ünü tek başımıza üstlenmiştik. Sadece ihracat alanında değil, istihdam alanında da mermer sektörü ilimiz için çok mühimdir. Sektörde doğrudan çalışan 10 bin kişi bulunuyor. Sektör, fabrikalarıyla, ocaklarıyla, büyüklü-küçüklü atölyeleri ile yaklaşık 20 bin kişiye ekmek kapısı olmuştur. Biz, Afyonkarahisar’da mermer ve doğaltaş sektörünün önemini bildiğimiz için bu alanda önemli bir farkındalık oluşturmak amacıyla, iş güvenliği hakkında proje hazırladık, projemiz kabul gördü ve hemen çalışmalara başladık. Odamız’ın başvuru sahibi olduğu projenin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projede iştirakçi olarak yer aldı. 128 bin 5 Avro’luk bütçeye sahip olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi bugün itibariyle sona eriyor.

Proje bütçesinin yüzde 85,89’u Avrupa Birliği fonlarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından karşılandı. Bütçenin geri kalan kısmı ise eşfinansman olarak Odamız’ın katkısı şeklinde kayıtlara geçti” ifadelerini kullandı. Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

“Afyonkarahisar ve ilçelerinde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi bir farkındalık meydana getirdiğimizi düşünüyorum. Hatırlayanlar olacaktır: Projemizin başlangıcında düzenlediğimiz basın toplantısında ‘Her şey birlikte güzel” demiş ve tüm başarıların uyum ve birlikte hareket etme ruhuyla kazanılabileceğini vurgulamıştım. Odamız’ın 2009’dan bu yana, özellikle son yıllarda “Projeci Oda” olarak nitelenmesi de uyum ve birliktelik ruhunun önemli bir sonucudur. 2009 yılından bu yana, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tam 25 projeye imza attık. İlimiz ve ülkemiz için çalışmaktan mutluluk duyuyor; kalkınma hamlesinde gururla rol üstleniyoruz.

Uyum ve birliktelik ruhuyla hareket ettiğimizde kazanan ilimiz, kazanan ülkemiz olacaktır. Devlet büyüklerimizin öncülüğünde, şehir yöneticilerimizin ferasetiyle ilimiz çok kısa sürede hayal edilemeyecek noktaya gelecek; sağlık endüstrisi ile, Yeşil Mutabakat’a tam uyumlu Yeşil OSB’si ile, ihracata yönelik yeni çalışmaları ile Türkiye’nin ekonomi alanındaki Süper Ligi’nde yerini alacaktır.”

Serteser’in ardından ATSO Genel Sekreteri projenin ayrıntıları ve elde edilen çıktıları hakkında sunum yaptı.

Kapanış Konferansı, projeye destek olan kurum ve kuruluş temsilcileri ile uzman ve bilim insanlarına plaket takdimi ile sona erdi.

ATSO’NUN 2009’DAN BU YANA UYGULADIĞI PROJELER

1. Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi

2. Sağlık Turizminde İş Sağlığı Güvenliğinin Artırılması Projesi

3. KOBİ Hastanesi Ve Avrupa Ağı Projesi

4. KOBİ Akademisi

5. ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor

6. Urge Doğaltaş Güçbirliği Projesi Urge Projesi

7. Afyonkarahisar İhracatı Artırma Urge Projesi

8. Afyonkarahisar Konferans Ve Kongre Merkezi Fizibilite Etüdü Hazırlanması Projesi

9. Pazarlama, Satış Ve Müşteri İlişkileri Eğitimi

10. ATSO Enerjisi İle İşletmelere Işık Tutuyor

11. Afyonkarahisar'daki İşletmeler Gücünü Güneş Enerjisinden Alıyor

12. TSE ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Sistemi Eğitimi

13. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yabancı Dil Eğitim Ve Gelişim Merkezi

14. Afyonkarahisar İlinde Sürdürülebilir Atık Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi

15. Afyonkarahisar İli, Potansiyel Ve Alternatif Yatırımların Belirlenerek, Ön Fizibilitelerinin Hazırlanması

16. Kurumsallaşma, İletişim Teknikleri, Stres Kriz Toplantı Ve Zaman Yönetimi Eğitimleri

17. ATSO Performans Değerlendirme Sistem Danışmanlığı

18. Dijital Arşiv ve Doküman Yönetimi Projesi

19. Afyonkarahisar Merkezdeki Özel Sektör Aktörlerinin Proje Yazma ve Yürütme Kapasitesini Arttırmak

20. Afyonkarahisar İlinde Faaliyette Bulunan Küçük ve Orta Ölçekli Mermer İşletmelerinde Kurumsal Kimliğin Oluşturulması Ve Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılmasına Yönelik Yönetici Eğitim Projesi

21. Kocatepe Staj Konsorsiyumu Projesi

22. Yöresel Ürünlerin Ekonomik Değerinin Anlaşılmasına Yönelik Araştırma Raporu Hazırlanması

23. TR33 Bölgesi Maden Potansiyelinin Araştırılması

24. Gençler Kariyer Yolunda, Karar Alıcılar Hep Yanında

25. Esp-Turizm Sektöründe Özel Amaçlı İngilizce Uzaktan Eğitimi

Editör: Haber Merkezi