Mermer Makineleri Fuarı Açıldı
Afyonkarahisar mermer sektörünün gelişmesi ile mermer alanındaki değişimi ve gelişimi ulusal alanda tanıtmak 09 – 11 Mayıs 2013 tarihleri arasında fuar alanında gerçekleştirilecek olan Stone Tech Machinery Festivalinin açılışı Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından yapıldı.
Mermer Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makineleri İhtisas Festivaline, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İlçe Kaymakamları, il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve birçok davetli katıldı.
Açılış konuşmaları sırasında kürsüye gelen Vali Balkanlıoğlu; ’’Afyonkarahisar Türkiye’de ilklerin şehri. Bazı sektörlerde de önde ve öncü konumundadır. Mermer konusu da bunlardan bir tanesidir. Mermer sektörü MÖ 3000’li yıllardan günümüze kadar süregelmiş bir sektördür. Dünyanın dört bir yanında Afyonkarahisar’ın mermer ocaklarından çıkmış anıt eserleri görmek bizlere onur ve gurur veriyor. Afyonkarahisar, binlerce yıl nesilden nesile bugüne kadar gelmiş Mermerciliği dünyaya öğreten il konumundadır. Mermeri bulunduğu yerden çıkarmak oldukça zor. Geçmişte birçok eksiklikler yaşanmış. Neredeyse mermerler %90 zayiatla çıkartılıyormuş. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde mermerin bir gramını dahi zayi edilmemektedir. Hele hele bazı makineler peynir kalıbı çıkarır gibi mermerleri olduğu yerden çıkarıyorlar ve sanat eserini oluşturuyor. Alet işler el övünür. Burada en güzel, en kullanışlı alet ve makineleri görmek bizi mutlu ediyor. Geçmişte maalesef bunlar yabancı bilim adamları tarafından yapılır, bizlerde o makineleri alıp kullanırdık. Ancak günümüzde müteşebbisler ve girişimcilerin yanı sıra mucitlerimiz gibi zeki insanlar tarafından bu makinelerin çok daha iyileri ve yenileri yapılmaktadır. Bunun örnekleri Afyonkarahisar’da olduğu gibi değişik illerde de var. Bu devasa makinelerin Türk insanı tarafından yapılıp yurt dışına ihraç edilmesi bizleri gururlandırıyor. Eğer bizim insanlarımız fırsat verilirse ve çok iyi şartlarda eğitilirse dünyanın en zeki insanları oluyorlar. Dünyanın en önemli araştırma laboratuarında Türk insanına rastlamak mümkün. Amerika’da ve hatta NASA’da çalışan Türk kişiler var. Burada gördüğümüz makineleri de yapan Türk insanlarını da gönülden tebrik ediyorum. Afyonkarahisar, mermerin başkenti olmasına rağmen bugüne kadar dünya ve uluslar arası düzeyde bir fuar yapamamış. Tabi burada yapılan festivalde, makinelerin tanıtılmasının yanında üretim yapan kişileri güzel ve hoşça vakit geçirecekleri yerler gerekmektedir. Afyonkarahisar, bu anlamda tam manasıyla fuar ve festival gibi birçok organizasyona toplamda 20 bin yatak kapasiteli beş yıldızlı termal otellerimizin olması nedeniyle ev sahipliği yapacak konumundadır. Sadece otelleri beş yıldızlı değil Afyonkarahisar’ın çevresi de, kültürü de beş yıldızlı olmalıdır. Bu değerlerimizi sürekli ön plana çıkarırsak Afyonkarahisarımız birçok organizasyona en iyi şekilde ev sahipliği yapacaktır. Her şeyin bir ilki var, inanıyorum ki buradaki festival çok daha büyüyecek, İzmir fuarını ve hatta Çin’deki Şamen fuarını geçecektir. Bu festivalin organizasyonundan katılımcılarına kadar katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum’’dedi.
Üç gün sürecek olan festival Vali Balkanlıoğlu ve protokol üyeleri mermer makineleri stantlarını gezerek firma temsilcilerini tebrik ederek, hayırlı bol kazançlar temennisinde bulundular.
Editör: Haber Merkezi