Memleketlerine Yatırım Için Geri Dönüyorlar
Afyon'da yıllar önce ekmek parası için başka şehirlere ve yurt dışına giden aileler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe desteğiyle memleketlerine geri dönüyor.

TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü 8'nci başvuru çağrı ilanını kapsamında süt ürünleri ve besicilik alanında yüzde 50-65 arasında hibe desteği vereceği 8 firmayla sözleşme imzaladı. Firmalara toplamda 12,5 milyon liralık yatırım yaparken, 6,5 milyon liralık hibe desteği alacak.
Yıllar önce Afyonkarahisar’dan İstanbul’da göç eden İsmail Karagöz ve oğulları TKDK’nın hibe desteklerinden faydalanarak köylerine geri döndü. Aile, bir milyon 100 bin liraya AB standartlarında bir çiftlik kuruyor. Baba İsmail Karagöz, Afyonkarahisar’ın Tınaztepe beldesinde arazi satın alarak bir çiftlik hayal ettiklerini ancak finans sağlayamadıkları için hep ertelediklerini söyledi. TKDK’nın verdiği hibe desteklerinden haberdar olduklarını belirten Karagöz, 8’nci çağrı ilanına proje hazırlayarak başvuruda bulunduklarını ve projelerinin onaylandığını belirtti. Yıllar önce ekmek parası için köylerini terk ettiklerini belirten Karagöz, yıllar sonra doğdukları topraklarda yatırım yapabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.
Yavuz Karagöz de babasının desteğiyle kardeşiyle kurdukları tesiste hem istihdam sağlayacaklarını hem de ekonomiye katkıda bulunacaklarını söyledi. İstanbul’da kardeşiyle birlikte firmada çalıştıklarını ancak hibe desteklerini duyduktan sonra böyle bir yatırımı yapmaya karar verdiklerini ifade eden Karagöz, “En sonunda projemiz kabul edildi. Bir milyon 100 bin liralık bir proje hazırladık. TKDK’dan 700 bin liralık bir hibe desteği alacağız. Broyler (etlik piliç) yetiştirerek kesimhanelere satacağız. Tesisimiz AB standartlarında olacak. Işık, ses, su, havalandırma, ilaçlama, yemleme tamamen el değmeden otomasyon sistemiyle ayarlanıyor. Civcivler 45 içerisinde yetiştirilerek entegre tesislere gönderilecek." dedi.
Karagöz, 45 günde 19 bin hayvan yetiştirme kapasiteleri olduğunu, bunu önümüzdeki yıllarda 200 bine çıkarmayı planladıklarını anlattı.
Fransa’dan dönüş yapan Fatih Karakoyun da memleketi Bolvadin’e 1,5 milyon liralık 100 başlık süt sığırcılığı tesisi kuruyor. TKDK’dan yüzde 60 hibe desteği alacağını belirten Karakoyun, “Böyle bir uygulamayı duydum ve proje hazırlattım. Projem kabul olunca da yurt dışından geri dönüş yaptım. Benim gibi en az 10 arkadaşım daha bu işi düşünüyor.” diye konuştu.
Ufuk Duru da kurduğu süt işletme tesisinde el değmeden süt üretimi yapacağını belirterek, tesis sayesinde yüzde 40 daha fazla para kazanacağını dile getirdi.

"SEKTÖRLERİN ÖNÜ AÇIK"

TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, özellikle etlik piliç üretiminin son yıllarda Türkiye'de büyük gelişme gösterdiğini söyledi. Şehitoğlu, ülkedeki hayvansal protein açığının kapatılmasında tavuk etinin gerek üstün besleme gücü, gerekse hayvansal proteini kısa sürede ve en ucuz olarak sağlayabilmesi bakımından önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Özellikle nüfusun yoğun olduğu kentlerde broyler tüketiminin hızla arttığını ifade eden Şehitoğlu, "Afyonkarahisar İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlere yakınlığıyla bu şehirlerdeki tüketime hizmet edebilecek potansiyele sahiptir." dedi.
Şehitoğlu, ildeki kesimhane ve işleme tesislerinin yetiştiricilik olarak komşu illerden broyler sağladığını, yeni kümesler kurulduğunda mevcut kesimhane ve işleme tesislerinin bu hammaddeyi işlenmiş ürünlere dönüştürecekler ve istihdama çok önemli katkı sağlanacağını anlattı.Cihan Haber Ajansı
 
Editör: Haber Merkezi