Meme Kanseri Bilgilendirme Semineri yapıldı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde meme kanseri ile ilgili bilgilendirme semineri yapıldı.

Sandıklı Sağlık Grup Başkanlığının organize ettiği seminerde, Sandıklı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Ebe Ayşegül Yıldırım ve Hemşire Naime Öztürk tarafından katılımcılara meme kanserine yol açabilecek sigara, alkol, hareketsiz yaşam, genetik, yanlış beslenme gibi etkenler hakkında bilgi verildi. Seminer öncesinde Sandıklı Belediye hoparlörlerinden seminer vatandaşlara duyuruldu.

Ebe Ayşegül Yıldırım ve Hemşire Naime Öztürk, yaptıkları konuşmalarda, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı belirtildi, egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda bu kanser türünün daha az görüldüğü kaydedildi. Konuşmalarda, meme kanseri ile beslenmenin önemli ilişkisi bulunduğu, sebze ve meyveden zengin beslenmenin önerildiği, günlük gıda alımında C vitamini, betakaroten gibi antioksidanların eklenmesinin koruyucu etkisi olduğu ifade edildi.

Seminerde, yirmi yaş üzerindeki kadınların, her ayın belirli döneminde kendi kendilerini muayene etmelerinin önemine işaret edilirken, bir değişiklik saptanması durumunda derhal bir hekime başvurulması gerektiği belirtildi. Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri, ayrıca iki yıl ara ile mammografi çektirmeleri gerektiği kaydedildi. Elli yaşından sonra ise her yıl bir kez hekim muayenesi ve mammografi çektirilmesi istendi.
Editör: Haber Merkezi