Marmara Depremi anısına saat 03:02 tatbikat

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anısına, depremin meydana geldiği saat 03.02'de başlayan tatbikat gerçekleştirdi.

17 Ağustos 1999'da yerel saatle 03:02'de merkez üssü Gölcük olan Mw7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Gölcük depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak 17.08.2020 günü saat 03.02’de Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünde toplanma, yükleme ve intikal tatbikatı ile kentsel arama kurtarma tatbikatı icra edildi.

Saatler 03.02'yi gösterdiğinde başlatılan tatbikatta, önce deprem ikazı verildi. Arama ve kurtarma ekibinin kuruma toplanması, ekipmanların yüklenmesi ve olay bölgesine intikali sağlanarak senaryo gereği oluşturulan deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetine başlandı. Tatbikatta arama ve kurtarma köpekleri de görev aldı. Enkazın 3 katlı 6 daireli bir mesken olduğu ve ilk tespitlere göre en kaz altında kaldığı bildirilen 2 kişinin, cihazlarla ve köpeklerle araması yapılarak yerleri tespit edilmiştir. Enkaza giriş yöntemi belirlenmiş, 2 yaralı ve 1 ölü olduğu tespit edilen 3 depremzede bulundukları yerden çıkarılarak hastaneye sevkleri sağlandı.

  1. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet BULDAN koordinasyonunda, 4 adet tam donanımlı arama kurtarma, 3 lojistik ve komuta kontrol araç, 38 Arama ve Kurtarma personeli, 3 arama köpeği ile bir UMKE ekibinin katılımıyla icra edildi.

Tatbikatlar olası bir afet ve acil durumda can ve mal kaybının yaşanmaması veya en aza indirilmesi için öngörülen tehlike senaryoları doğrultusunda, hazırlanan afet ve acil durum planlarının uygulanabilirliğini gerçekçi ortamlarda test etmek, ekiplerin kapasite ve kabiliyetlerini görmek, yönetim fonksiyonu içinde yer alanların karar verme sürecindeki başarısını ölçmek ve eksiklikleri görmek amacıyla yapılmaktadır.

Marmara Depreminin 21. Yıldönümünde Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak hem depremde hayatını kaybedenleri anmak, hem de olası afet ve acil durumlara hazırlıklı olmak maksadıyla depremin olduğu saatte toplanma, yükleme, intikal ve müdahale tatbikatı gerçekleştirilmiştir.

Bu vesileyle Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak; Marmara depreminde ve afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine sabır diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi