Marka Kent Söke Etkinliğinde Afyonkarahisar

1930 yılında Söke’nin Serçin köyünde doğan ve ömrünü Türk dünyasına hizmete adayan Türkiye’nin önemli sosyologlarından “Mehmet Eröz’ü Anma Etkinliği” bilim adamının ölüm yıldönümü olan 20 Haziran’da gerçekleştirildi. Söke Ticaret Odası’nın yürüttüğü “Marka Kent Söke” etkinlikleri kapsamında Söke Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenen “Söke’nin, Aydın’ın, Türkiye’nin ve Türk Dünyasının Büyük Alimi Prof. Dr. Mehmet Eröz’ü Anma” etkinliğinde Cumhuriyet Dönemine dair kişisel hatıralar, Yörükler, Alevilik, Bektaşilik, Doğu Anadolu’nun Türklüğü, Marksizm ve Leninizmin Tenkidi, Türk Dünyası, Türk Milliyetçiliği ve Atatürkçülük gibi konular ele alındı.

Etkinliğin Protokol konuşmalarında Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay doğup büyüdüğü Yörüklerin araştırmacısı olarak öne çıkan Sosyolog hemşehrileri başta olmak üzere ilçenin “yetiştirdiği değerleri topluma anlatmak görevimizdir” derken Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç “illerin ve ilçelerin yetiştirdiği bazı değerler var. Bunlar çoğu zaman o ilçede, o köyde, o şehirde yaşayanlar için çok fazla bir şey ifade etmeyebilir ya da bunun farkında olmayabilirler ama dışarıdan bir gözle bakıldığında bu değerlerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.” İfadelerini kullanırken Emekli Korgeneral Eyüp Kaptan, Yörük ve Oğuz olarak dünyaya gelmekten gurur duyduğu gururu vurguladı. Üniversite gençlerinden Bilgehan Çatalyürek ise sunumunun tamamını Yörüklere ayırmış, Türk Dünyası ve Anadolu’daki Yörükan mıntıkalarını aktarmıştır.

Gerek protokol gerekse sunum konuşmalarında Yörükler ve yaşadıkları coğrafyalar hakkında bilgi verilip Afyonkarahisar’dan söz edilirken Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun “Etkinlik teşebbüsüyle beraber birçok üniversite akademisyeninden olduğu kadar Kazakistan’a ve Kanada’ya uzanan geniş bir coğrafyadan gelen manevi destek yerelden evrensele Marka Kent Söke’nin nasıl bir noktada olduğunu göstermektedir. Yeter ki doğru adımlarla, doğru menzilde, doğru enerji ve doğru hedeflerle ilerleyebilelim. 1071’de Malazgirt önlerinde dalgalanan çift başlı kartalların neslinden bir kartal tam yüz yıl evvel 26 Ağustos 1922 de şafak vakti Afyonkarahisar Kocatepe’ye kondu. Beş gün sonra “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emri 6 Eylül 1922’de Söke’mizi de işgalden kurtardı. Unutmayalım “esas Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır” ifadesini sloganda değil pratikte gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Çağdaş uygarlık seviyesini aşma hedefini” bizlere bıraktı.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi