Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz Zaferi için Basın Açıklaması Yapıldı

Büyük Taarruz Zaferi’nin 100. Yılı ve bu yıl 951.’si düzenlenecek olan Malazgirt Zaferi’nin Basın Toplantısı, Afyonkarahisar’da yapıldı. Zafer Meydanı’nda yapılan basın toplantısında verilen ortak mesajda, Büyük Taarruz Zaferi ve Malazgirt Zaferi’nin tarihin iki önemli dönem noktalarından olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Okçular Vakfı işbirliğinde Malazgirt'ten Kocatepe'ye Zaferin İzinde Okçuluk Müsabakaları düzenlendi. Demir dövme, ok deneyimleme alanı, Okçuluk Atölyesi, Yay Atölyesi, Hüsn’ü Hat Atölyesi, Mas Güreşi, Mangala gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı müsabakaların 2. gününde basın toplantısı ve ödül töreni gerçekleştirildi.

Malazgirt ve Büyük Taarruz’un Aynı Güne Gelmesi Ders Niteliğinde

Toplantıda konuşan ve bu toprakların Malazgirt'te vatan yapıldığını dile getiren Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyet Üyesi, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan: “Hayatta çok güzel tevafuklar var. Malazgirt ile Büyük Taarruz'un yıl dönümün aynı güne denk gelmesi bizler için ders niteliğinde. 851 yıl sonra da buna kast edenlerin önemli girişimlerinden bir tanesine şahit olduk. Yani, 851 yıl sonra biz o iradeyi yeniden göstererek Malazgirt ruhunu da yeniden teyit etmek amacıyla bu toprakları bizden almak isteyenleri bir kez daha püskürttük. Büyük Taarruz, bu püskürtmelerden en büyük ve sonuncusu. Biz, Malazgirt'i 5 yıldır bütün ülkeye haykırırken ve yeniden hatırlatmaya çalışırken daha geniş anlaşılmasına gayret gösterirken tam da o Büyük Taarruz ruhunun canlı kalması için bunu yapıyoruz” dedi.

İber Yarımadası’na 800 Yıl Önce Müslümanlar Hükmetmiş

Endülüs Emevi Devletinin örneğinin konuşulduğuna şahit olduklarını ve ders alınması gereken bir örnek olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: “Yaklaşık 800 yıl önce bugünün İspanya ve Portekiz'in yer aldığı İber Yarımadası'na Müslümanlar hükmetmiş. Çok da ileri bir medeniyet kurmuşlar. Bilimde, fende, teknolojide ve edebiyatta büyük işler yapan bir medeniyet kurmuşlar. Tarık Bin Ziyad'ın gemileri yakarak fethettiği İber Yarımadası'ndan bahsediyoruz. Ama 800 yıl sonra o kadar büyük bir şiddetle Müslümanları oradan Avrupalılar kazımaya çalıştılar. 800 yıl sonra bugün İber Yarımadası'nda sadece bazı İslam mirası dışında bir şeyden bahsedemiyoruz.”

Malazgirt ve Büyük Taarruz Ayrılmaz İki Tarihi Dönüm Noktası

Gençlere de hatırlatmalarda bulunan ve “Büyük Taarruz başarılı olmasaydı bu toprakları bizden almaya çalışanlar başarılı olacaklardı” diyen Erdoğan: “Biz Bu topraklarda 1000 yıldır varız. Bu topraklar bize 1000 yıldır vatan. Bu toprakları bizden almak isteyenler ve gözü olanların emellerinden vazgeçeceklerini asla düşünmemeliyiz. 100 yıl önce, işte Yunan arkasına Batı İttifakını alarak (İngiltere, Fransa, İtalya) bu topraklardaki emellerini gerçekleştirmek istedi. Hamdolsun başarısız oldu. Ama bu emellerinden vazgeçmediklerini çok şükür ki hatırlatıyorlar. Kamuoyundan da bunu takip edebiliyoruz. Onun için bu tevafukla, bu mesajı kamuoyuna yeniden hatırlatmak istiyoruz. Biz, Malazgirt'in 951. Yıl dönümünü anarken Alparslan'ı gençlerimize anlatırken 26 Ağustos 1922'de Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz'u da ne kadar bağlantılı ve birbirinden ayrılmaz iki tarihi dönüm noktası olduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve onlarla beraber cephede kahramanlıklar sergileyen, canlarını veren birçok yerde süngüyle düşmanı püskürtmeye muvaffak olan kahramanları gençlerimize hatırlatacağız. Bu toprakları da vatan olarak önümüzdeki 1000 yıl daha koruyabilelim, tutabilelim. Başkalarının gözü olanı biz kendimiz olarak korumaya devam edelim. Hem Malazgirt'in 951. Yıl dönümü hem de Büyük Taarruz ‘un 100. Yılı tekrar kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Türk Milletinin Tarihinin Destansı Zaferlerle Dolu

Daha sonra söz alan ve Türk milletinin tarihinin destansı zaferlerle dolu olduğunu söyleyen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı: “Türk Bu zaferlerin en önemlilerinden birisi 1071 Malazgirt Zaferi. Anadolu’yu Türklere, milletimize yurt eden, aynı zamanda Anadolu’nun kapılarını bizlere açan zafer. 26 Ağustos tarihi de önemli. 26 Ağustos 1071 Anadolu’nun kapılarını bizlere açtı ve 1071’den bugüne bu topraklar bizlere vatan oldu. Yine aynı şekilde bunu bir yürüyüş, bir yolculuk, büyük bir resim olarak olarak düşündüğümüzde 100. yılını kutladığımız Büyük Taarruz Zaferi’ni de 26 Ağustos’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde milletimiz, canla başla verdiği mücadeleyle kazanarak, tarihin destansı zaferlerin bir yenisini daha eklemiş oldu” dedi.

Afyonkarahisar Türk İslam Medeniyetinin En Önemli Şehirlerinden

Afyonkarahisar’ın Türk İslam Medeniyetinin en önemli şehirlerinden olduğunu vurgulayan Vali Yiğitbaşı:” Bunun bir yürüyüş olduğunu düşünüyorum. Türk milletinin destansı zaferleri geçmişten bugüne dünya tarihine hem askeri, hem siyasi dehasıyla hem onurlu, şerefli mücadelenin ne demek olduğunu ortaya koyduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Türk İslam medeniyetini çok güçlü bir şekilde ifade ettiğini burada vurgulamamız gerekiyor. Afyonkarahisar Büyük Taarruz ‘un 100. yılını çok coşkulu ve görkemli etkinliklerle kutluyor. Afyonkarahisar Türk İslam Medeniyetinin de en önemli şehirlerinden. Mevleviliğin 2. Merkezi. Konya’da bir dönem Mevleviliğin buradan gidenlerle devam ettiğini ve orada eğitimler verildiğini söylemek isterim. Aynı zamanda tarih, kültür, taarruz başkenti olma noktasında da Afyonkarahisar’ın çok güçlü bir birikimi var” diye konuştu.

Gelecek Nesile Bırakabileceğimiz En Büyük Miras Bu Hatıraları Unutturmamak

Büyük Taarruz Zaferi’nin bu yıl büyük bir coşkuyla kutlanacağını belirten Vali Yiğitbaşı: “Bu yıl yaptığımız etkinliklerde bizler Anadolu’nun pek çok farklı ilinden gelen gençlerimize, çocuklarımıza, yetişkinlerimize anlatma fırsatı bulduk. Bugünkü basın toplantısını hem şehrimizi, hem Büyük Taarruz’u ve bu coşkulu etkinlikleri milletimize daha fazla mal etmenin bir vesilesi olarak görüyoruz. Ecdadın izini takip ettiklerinde gençlerimiz, çocuklarımız gerçekten çok etkileniyorlar. Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras bu hatıraları unutturmamak. Büyük Taarruz coşkusunu, Malazgirt’le Ahlat’la birleştiren, o yürüyüşü ve aslında bu yürüyüşün de bir parçası olarak sonrasındaki tüm yürüyüşleri Türk milletinin sonsuza dek bu topraklardaki bağımsızlık ve istiklal mücadelesinin bir yürüyüşü olarak görmek bizler için çok anlamlı. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza bu hatıraları yeni nesile anlatma ve pekiştirme fırsatı verdiği içi çok teşekkür ediyorum. Okçular Vakfı’na teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Toplantıda, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Okçular Vakfı Başkan Haydar Ali Yıldız, MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Kocacan ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı Saadet Selcen Hıdıroğlu da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Vali Yiğitbaşı, Erdoğan ile il protokolü, ok atışları yaptı, dereceye giren sporcuları ödüllendirildi. Stantların gezilmesiyle program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi