MAKS PROJESİNDE BÜYÜK BAŞARI
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde MAKS projesinin son değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü ve üst düzey bürokratlar katıldı.
Afyonkarahisar Belediyesi'nce MAKS projesi kapsamında yapılan çalışmalar, video konferans sistemiyle toplantıya katılan bürokratlara sunuldu. Numarataj Birim Sorumlusu Ömer Gönül tarafından anlatılan çalışmalar toplantıya katılan konukların büyük beğenisini topladı.
2010 yılında Afyonkarahisar Belediyesi Numarataj Birimi tarafından başlatılan Kent Bilgi Sistemi ve Numarataj güncelleme çalışmaları hedefine ulaştı. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yapılan çalışmaları inceleyerek 2012 yılı Nisan ayında Afyonkarahisar Belediyesi 1. Pilot kapsamına alındı.
2012 yılı Haziran ayında Afyonkarahisar Belediyesinin yapmış olduğu çalışmalar uygun görülerek 2. pilot kapsamına tekrar alındı. MAKS projesinde pilot seçilen idareler çalışmalarını 2012 yılı sonunda tamamlamaları gerekiyor. 2013 yılı başından itibaren yetkili idareler MAKS sistemine dahil edilecek..
 Yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgeleri ve numarataj işlemleri MAKS sisteminde düzenlenecek. 2007 yılından itibaren başlayıp hayata geçirilen Ulusal Adres Veri Tabanı, Mernis, Adres Kayıt Sistemleriyle e-devlet projesinin temelleri atılmış oldu. Tüm adres bilgileri T.C. kimlik numaralarıyla eşleştirildi. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri bu sistemden düzenlendi. MAKS projesi kapsamında ise tüm bu sözel bilgiler harita tabanlı olarak işlenecek. Kişinin ikamet ettiği adres veya yapılan bina sadece adres olarak değil harita üzerinde de görüntülenecek.
Türkiye'deki tüm Belediyeler ve Özel İdareler MAKS(Mekansal Adres Kayıt Sistemi) veri üretecek ve bu sistem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğündeki ana server bilgisayarlara kaydedilip, tüm bilgiler bir yerde depolanmış olacak. Genel Müdürlük bu sistemin koordinasyonunu sağlayıp yürütülmesinden sorumlu ve gerekli olan bilgiyi Kamu ve Özel Kuruluşlarla (Emniyet, Yangın, 112 Acil Servis, Afet, Bankalar) paylaşacak.
 
Editör: Haber Merkezi