Mahkeme Başkanı: Hiç Utanmıyor musunuz?
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Afyonkarahisar Çalışma ve Iş Kurumundaki personelin şikayeti üzerine cinsel taciz, cinsel saldırı ve ihaleye fesat karıştırma, tehdit, görevi kötüye kullanma, hakaret iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme Başkanı Şahap Mutlu başkanlığındaki davaya sanıklar Il Müdürü E.Ü., veri hazırlama ve kontrol işletmeni tutuklu sanık M.K. ile birlikte şef C.K. katıldı.
Mahkemeye ifade veren bayan müştekiler kurumda sık sık cinsel taciz, baskı, hakaret ve basit cinsel saldırı ve bunun dışında mobbinge (psikolojik taciz) maruz kaldıklarını belirttiler. Kurumdaki bayanlar C.I., Ö.K., F.S., T.B., K.E., A.T., M.Y, D.U bir yıldan fazla bu duruma maruz kaldıklarını ifade ederek Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nden psikiyatrik muayene sonrasında verilen “Beden ve ruh sağlıkları bozulmuştur” şeklinde alınan raporları hatırlattı. Şikayetçi A.K. da Iş Kurumuyla kendisinin belirli dönemlerde ön muhasebe, cilt bakım, kasiyerlik gibi kurslar açtığını bu dönemde sözlü ve psikolojik baskılara maruz kaldığını söyledi. A.K., Kurum Müdürü E.Ü.’ın kendisine tacizkar davranışlar sergilediğini belirterek, “Bunlara boyun eğmediğim için kurslarım engellendi. Ayrıca müdür tarafından telefonuma cinsel talepler ve tacizler içeren mesajlar çekilmiştir. Bunların bir kısmı telefonumdadır. Bir kısmını da sildim.” diyerek telefonundaki mesajların bir kısmını hakime gösterdi.
E.Ü. ise numarasının kendisinin olduğunu kabul etti, ancak mesaj yazmadığını belirterek kendisine atılan suçları kabul etmediğini belirtti. Mahkeme Başkanı Şahap Mutlu, duruşma sonunda bayanların anlattıkları karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Mutlu, kurum müdürü ve personeline dönerek “Ne biçim insanlarsınız, yaşınızdan başınızdan hiç utanmıyor musunuz? Bu kızlar sizin çocuklarınız yaşında, benim midem kaldırmıyor. Burayı çiftliğe çevirmişsiniz.” diyerek tepkisini gösterdi.
Sanık ifadeleri ve avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti tutuklu sanık M.K.’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına, A.K'ya atılan mesajların devamı için Telekomünikasyon A.Ş’ye yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 19 Şubat 2014’e erteledi.
Geçtiğimiz ay, Iş Kurumu çalışanlarının mobbing, sözlü taciz, gibi olayların bir yıldan beri sürdüğünü belirtmesi üzerine Afyonkarahisar Valiliği tarafından ilgili personelin ifadeleri alınmıştı. Iki personel açığa alınırken, kurum müdürüne kınama cezası verilmişti. Valilik, cinsel taciz, cinsel saldırı görevi kötüye kullanma, hakaret, suçlarıyla ilgili hazırladığı dosyayı savcılığa göndermişti.
Editör: Haber Merkezi