Leyle-i Regaib..

Regaib kandili, “Üç Aylar” olarak bilinen rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevîyât mevsimine girdiğimizin habercisidir. Regaib, elde edilmesi arzu edilen değerler, ihsanı bol, arzu edilen büyük sevap anlamlarına gelir.

Recep ayının ilk cuma gecesine “Leyle-i Regaib” denir. Bu gece, Allah’ın rahmet ve bağışlamasının bol olduğu, duaların kabul edildiği bir mübarek gecedir.

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, bazı gecelerde duaların reddedilmeyeceğine dair şöyle buyurmuştur: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Bunlar: Cuma geceleri, Recebin ilk Cuma gecesi, Şabanın on beşinci gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.” (Camiu’s-Sagîr, c. III, s. 454.)

Regaib gecesi, mübarek bir gecedir. Zaten Regaib, nefis, arzu edilen, bahası ağır, ihsan ve lütfu bol anlamına gelen “Ragibi’nin” çoğuludur

Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi.

Resulullah (s.a.v)’in Receb’in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Mübarek Regaip Kandilimiz kutlu olsun..