Kuruluş işlemleri için tek durak ofis ATSO

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, şirketlerin kuruluş aşamasındaki işlemleri kolaylaştırıyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, şirketlerin kuruluşlarının bu kanunla daha hızlı hâle geleceğini söyledi

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun çerçevesinde şirketlerin kuruluş aşamasındaki işlemler, noterler yerine Ticaret Sicil Müdürlükleri’nde gerçekleştirilecek. Bu düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişiler bürokrasiye takılmadan hızla işlemlerini gerçekleştirebilecek.

BÜROKRATİK İŞLEMLER AZALTILIYOR

Kanun’un getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile iş ve yatırım ortamının öncelikli sorunlarına odaklanılması, yatırımcılarının karşılaştığı sorunların hızla çözülmesi, yatırım ortamına ilişkin bürokratik süreçlerin rasyonel hale getirilerek zaman ve maliyet anlamında iyileştirme sağlanması, Ticaret Sicili Müdürlükleri’nin şirket kuruluşunda tek temas noktası olması amaçlanmıştır” dedi.

AÇILIŞ ONAYLARI TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜKLERİ’NDE

Düzenlemenin ayrıntılarının da önemli olduğuna dikkat çeken Serteser, “Yapılan değişikle; imza beyannameleri Ticaret Sicil Müdürlükleri’nde yetkilendirilen görevli huzurunda hazırlanacak. Daha önce limited şirketler için geçerli sermayenin 4’te birinin bloke uygulanması kaldırıldı. Anonim şirket, limited şirketler ve koopreatiflerin Yevmiye Defteri

Envanter Defteri, Defteri Kebiri, Pay Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Müdürler Kurulu Karar Defteri açılış onayları Ticaret Sicili Müdürlükleri’nde düzenlenecek” diye konuştu.

Serteser, şöyle devam etti:

“Düzenlemeye göre her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı Sicil Müdürlüğü’ne verecek. Tacir, tüzel kişi ise unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da Sicil Müdürlüğü’ne verilecek. İmza beyanı, herhangi bir Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilecek.”

Editör: Haber Merkezi