“Kurbanda hijyenik tedbirler önemlidir”

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, yazılı basın açıklamasında:

Ülkemiz ekonomik ve küresel bir krizin tam ortasında 2022 yılı Kurban Bayramı’na hazırlanmaktadır. Bu yıl tüm dünyayı etkileyen küresel krizin etkilerini ülkemizde de her hanede çok yüksek derecelerde hissetmekteyiz. Üreticilerimiz canlı hayvanlarını beslemek için zor koşullar da çalışmaktadırlar... Piyasalar dünyada ki ekonomik veriler ve savaşlar yüzünden esnek bir hal almış, gıda da yapılan küresel stoklar sonucu ülkemizde üreticilerimizde zor koşullarda işlerini yapma gayreti içinde sıkıntılı zamanlar yaşamaktadırlar. Piyasalarda nakit sıkıntısı yaşanmaktadır. Oluşan küresel krizler ile vatandaşımızın bayram yapacak hali zorlaşmıştır. Dünya genelinde petrol ve enerji dar boğazları hem ülkelerde hem yurdumuzda canlı hayvan satışı, bakımı ve diğer masrafların katlanarak artmasına maalesef imkân sağlamıştır. Dişi hayvan stokları azalmış, küresel güçlerin Türk Lirasına değer kaybettirilmesi için lobicilik faaliyetleri artmış, ithal edilen yem hammaddelerinde ki yüksek fiyatlar, üreticinin belini bükmüştür. Tüm Dünyada da olduğu gibi ulaşım maliyetleri zirveyi görmüştür. Dünyada Artan petrol fiyatları ile her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizin önünü kesmeye çalışan bir takım küresel güçler her alanda kendi kendine yeten ülkemizin önüne set çekmeye çalışmışlar ve hala daha bu yolu denemeye devam etmektedirler.

Özellikle şu önemli uyarıları mutlaka hatırlatmak isteriz. Kurban bayramı’nda kurbanlık kesimlerinde İslami usullere uyulmasının yanında bulaşıcı hastalıklar ve çevre temizliği açılarından da tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sağlıklı bir bayram açısından başka hususlardan da bahsedilmesi gerekir ki; kesim sonrası etlerin sağlıklı tüketilebilmesi için Veteriner Hekim kontrolünden geçirilmesi, etlerin dinlendirilmesi, etlerin daha sonra işlenmesi ve pay edilmesi konularında hijyenik tedbirlerin alınması önemlidir. Kurban Bayramlarında etlerin çekilmesi için başka alanlardan esnafların (örneğin demirci, bakkal, berber gibi) dükkânlarına kıyma makinesi koyup kıyma çektikleri konusunda ciddi şikâyetler olmaktadır. Bu konularda lütfen bu tür işletmelere itimat edilmemeli. Çünkü bu tür merdiven altı tabir edebileceğimiz işletmelerin gerekli kontrollerden geçmediklerini ve hijyen açısından büyük risklere sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu tür işler için gıda konusunda uzman esnaflardan hizmet alınması halk sağlığı açısından önemlidir.

Daha önce yaptığımız açıklamada “Süre gelen tabloda birkaç senedir olduğu gibi bu yılda yem fiyatlarının ve yem hammaddesi fiyatlarının üreticiye etkisini hissetmekteyiz. Bu etki tüm hayvansal ürünlerde basamak basamak ilerlemekte en son şekliyle vatandaşa uzamaktadır. Hükümetin yoğun gayretleriyle yem fiyatlarında ki düzenlemeler illa ki üretici kesim tarafından da olumlu karşılanmaktadır. Hükümetimizin bu konuda çalışmalar yaptığı sevinerek öğrenmiş bulunuyoruz. İnşallah en kısa zamanda devletimiz bu konularda üreticimizin rahatlamasını sağlayacak yasal düzenlemeleri en kısa zamanda hazırlayacaklarını umuyor, Bu hislerle tüm halkımızın ve İslam Aleminin ve vatandaşlarımızın yaklaşmakta olan Kurban Bayramını kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyoruz..

Editör: Haber Merkezi