Kullanılmış Maske ve Eldivenleri Hemen Atmayın 72 Saat Kuralına Uyun

Afyonkarahisar Valiliği Hıfzıssıhha Meclisi Başkanlığı’nın 03.04.2020 tarih ve 10 numaralı kararına ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 07.04.2020 tarihli ve 84334 numaralı kararına göre maske ve eldiven gibi atıkların bertarafı ile ilgili aşağıdaki hususlar çerçevesinde gerekli tedbirler alınacak ve bertarafı sağlanacak.

KURUM/KURULUŞ VE İŞLETMELERDE

  1. Maske kullanımının zorunlu tutulduğu yerlerin uygun noktalarında Bakanlığın Genelgesinde Belirtilen “Diğer Atık” ekipmanı bulundurulmalıdır.
  2. Bu ekipmanın temini maske ve eldiven gibi atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi amacıyla bina giriş ve çıkışları ile ortak kullanım alanlarının bulunduğu katlara ilgili kurum/kuruluş ve işletmeler tarafından karşılanması gerekmektedir.
  3. Bu atıklar için kullanılan ekipman gri renkli veya gri etiketli olmalı, ekipman üzerinde “Sadece Maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzemelerinin” biriktirileceğini gösteren yazının bulunması gerekir.
  4. Ekipmanın kapaklı olması tercih edilmeli ve kullanımı dışında kapalı olarak durmalıdır.
  5. Atık torbasının 4/3 ü dolduktan sonra ağzı sıkıca kapatılıp iç içe 2 torbaya konulmalı ve belediye çöp alanına/konteynıra atılmadan önce geçici depolama alanında en az 72 saat bekletilmelidir.
  6. Bu atıkların ayrı toplanması, geçici depolama alanına taşınması, temizliğinin ayrı bir görevli personel tarafınca kontrollü şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Bu atıklar (maske, eldiven ve diğer hijyen malzemeleri) belediye çöp alanına/konteynıra atılmalı ve Belediye çöp aracıyla bertaraf tesisine götürecektir.Kurum/Kuruluş ve işletmelerin revir ve diğer tıbbi birimlerinde oluşan atıklar “Tıbbi Atık” olarak değerlendirilmeye devam edilmeli ve diğer atıklarla kesinlikle karıştırılmamalıdır.

EV VE İŞ YERLERİNDE

  1. Evlerden ve işyerlerinden kaynaklanacak tek kullanımlık maske, eldiven, mendil gibi hijyen malzemesi atıkları ağzı sıkıca kapatılan iç içe 2 torbaya konulmalı ve dışarıdaki çöp alanına/konteynıra bırakmadan önce en az 3 gün (72 saat) süreyle oda veya balkonlarda bekletilmesi gerekmektedir.
  2. Unutmayalım ki bu çöpleri bizim için toplayan temizlik personellerimizin de sağlığını düşünmeli, salgını en kısa sürede yok etmek için bu kurallara dikkat etmeliyiz.

SAĞLIK KURULUŞLARINDA

  1. Sağlık kuruluşlarında veya diğer alanlarda (öğrenci yurtları vb.) oluşturulan karantina birimlerinde tıbbi müdahale sonrası oluşan atıklar “Tıbbi Atık” olarak değerlendirilecek ve diğer atıklarla kesinlikle karıştırılmayacaktır.
  2. Tıbbi atıkların bertarafı Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yapılmaktadır.

YUKARIDA SAYILAN HUSUSLARDA GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI VE HASSASİYETLER UYGULANMASI KAMUOYUNA DUYURULUR.

Editör: Haber Merkezi