Küçük köyde büyük coşku
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Selçik Köyünde düzenlenen Sarı Selçuk Dede Anma etkinliği coşkulu geçti

Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen, 6. Geleneksel Sarı Selçuk Dede’yi Anma Etkinliği coşkulu geçti.
Festivalde birbirinden değerli sanatçılar, festival alanını dolduran kalabalığın büyük coşku yaşamasına neden oldular.
Etkinliğe Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol, CHP İlçe Başkanı Uğur Karaçelik ve CHP İlçe Yönetimi, MHP İlçe Başkanı Yönetimi ve basın mensupları başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Geleneksel Sarı Selçuk Dede’yi anma Festivaline renkli görüntülerle sahne olurken, katılanlar türküler ve halaylarla coşkulu bir gece geçirdiler.
Festival Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Sekreteri Yusuf Coşkun’un açılış konuşmasıyla başladı.
Gelen tüm canlara katılımlarından dolayı teşekkür eden Coşkun nezaretinde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Akabinde Üryan ve İnci Eroğlu’nun seslendirdiği türküler eşliğinde Selçik Köyü Semah Ekibi beğeni topladı.

 Az söz erin yüküdür. Çok söz hayvan yüküdür

Selçuk Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Yıldırım ise günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Dernek Başkanı Yusuf Yıldırım konuşmasında, “En bilge insan eksikliğini kusurunu bilen kişidir. Sözümüzü tutan, bencil tutkuları silen kişidir. Kötülüklere yüz vermeyen, iyiliklerle güzelleşen dünya yıkılsa kendi değerini söyleyen kişidir. Hz. Ali’nin bu özdeyişi açıkça belli ediyor. Yönetimdeki arkadaşlarımız adına sitem etmek istiyorum dostlar. Gurbette yaşayan Selçik köylü vatandaşlarımızın gösterdiği duyarlılığı burada yaşayan Sandıklı da yaşayan vatandaşlarımızın da göstermesini istiyoruz. ‘Az söz erin yüküdür. Çok söz hayvan yüküdür.’ Demiştir Yunus Emre. Bizim tek hedefimiz vardır. İnsanlığın, kültürün Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk’ü, Kürdü, Alevisi ve Sünnisinin kaynaşmasıdır, dostlar. 6 yıldır bizi destekleyen Sayın Belediye Başkanımız İsmail Elibol, CHP Sandıklı İlçe Başkanı Uğur Karaçelik, Antalya Radyo Akdeniz’in Sahibi Faruk Demirel ve yardımını esirgemeyen Av. Ali Gürbüz’e teşekkür ediyoruz.”

Kadınlar üzerinden siyaset yapıyorlar

Yıldırı, Orta Asya’da at koşturan bir nesilden geldiğimizi hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kadınlarımız bilge kişiliğe sahiptir. Atın üstünde at kuşanmışlardır. Ama ne hikmetse hep dini konular kadınlar üzerinden yapılır. Yani bunu siyasete de çekmeyin. Varacağı gideceği yere de gider bu anlatacağım konu. Ne hikmetse kadınlarımızın başıyla uğraşırlar. O halledildi. Ya bir de tutturmuşlar kürtaj konusu. Şimdi geçen gün biz bir düğündeydik. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da vardı bu düğünde. Bizim hanım dedi ki: ‘Ahmet Bey, Meclise gidiyorsunuz da hep bizim üzerimizden siyaset yapıyorsunuz. Ya bu kürtaj konusunda, saç konusunda hiçbir ayette hiç mi erkeklere ayet yazılmamış’ Kadınlarımızı sömürtmeyiz. Kendinizi kimseye kullandırtmayın, dostlar” dedi. Kadınlarımızın üzerinden siyaset yapmayalım lütfen.”

-Tek amacımız kardeşlik

Dernek Başkanı Yıldırım’ın derneğe yapılan yardımları aktarması sonrasında rıza lokmaları dağıtılarak Selçik Köyü gençlerinden oluşan Grup Ozanca sahne aldı. Dede Mehmet Turan ise yemek yenildikten sonra dua yaptı.
Grup Ozanca’dan sonra sahne alan Dede Mehmet Turan ise türküleri seslendirmeden önce kısa bir konuşma yaptı.
Dede Mehmet Turan; “ Bizim bir tek amacımız var. Kardeşlikten yana olmak, insanlıktan yana olmak, aydınlıktan yana olmak. Aydınlığı çamurla sıvamaya kalkıyorlar. Ama sıvayamayacaklar. Aydınlık onların alınlarına, onların o kirli alınlarına vurmaya devam edecek” dedi.

-Alevilerin ibadet yeri Cemevi’dir

Alevilerin ibadet yerinin cem evleri olduğunu ifade eden Turan şunları söyledi:
“Hepsi haram yiyorlar, biliyor musunuz? Neden? Bugün hepsinin aldığı maaşta hepinizin kuruş kuruş hakkı var. Bizim paramızdan alıyorlar. Zehir zıkkım olsun. İnsanlara değer vermek onların katkılarının alın terinin karşılığını vermek gereklidir. Sen devlete vergini vereceksin. Onlar başka inançlar için kullanacaklar bir de senin inancını tanımayacaklar. Bir de senin inancına çapulcu gibi bakarak Cemevi’ne cümbüş evi diyecekler. Buyur camiye diyecekler. Olmaz öyle şey. Bizler gerçekten davet ediyorlarsa o zaman kadınımızla, kızımızla, sazımızla, sözümüzle semahımızla camiye gelelim, açın kapıları hadi. Aleviliğin inancı Aleviliktir. İbadeti cemdir. İbadet yeri de Cemevi’dir. Bunun başka lamı cimi olmaz.”
Turan’ın konuşması ve söyledi türküler uzun süre alkışlandı.

-Korkak insanların yiğit türküleri olmaz

Festivalde Antalya Miman Semah ekibi de gösterisiyle ilgi topladı. Gece yarısı sahne alan Sanatçı Ali Ekber Eren ise organizasyon eksikliğine değinerek sitem etti.
Eren, “Biz İstanbul’dan nerden geliyoruz buraya. Korku imparatorluğu yaratmaya çalışıyorlar. Bizler ancak sizlerle bu korku imparatorluğunu yıkabiliriz. Yaşar Kemal diyor ki; ‘korkak insanların yiğit türküleri olmaz. Yiğit türküleri, korkak insanlar söyleyemez’ Söylemezler, söyleyemeyecekler. Hatta korkak insanlarda dinleyemezler. Sizin gibi korkmayan insanlarla türküleri okuyacağız” dedi.
Türk Halk Müziği’nin eşsiz yorumcularından Ali Ekber Eren saatin ilerlemiş olmasına rağmen coşkulu kalabalığa birbirinden güzel türkülerini söyledi.
Son olarak saat 01.15 sıralarında sahne alan Hakan Taşdemir ise gençleri alana davet ederek halaylarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar coşkulu anlar yaşattı.

-Festivaldeki ilkler


Bu yıl 6. sı gerçekleştirilen Geleneksel Sarı Selçuk Dede Anma Etkinliği’nde açılan stantlar vatandaşların dikkatini çekti.
Sandıklı Belediyespor açtığı stantla Sandıklı Belediyespor’a destek olmaya çalıştı.
Araştırmacı-Yazar Ali Osman Karakuş’ta kitaplarının sergisini açarak stantta hem tanıtımını yaptı hem de satışını gerçekleştirdi.
Antalya’dan gelen Efsane Müzik Evi çalışanları; Kubilay Taşdemir, Ali Çalışkan ve uğur Neğiş ise açtıkları stantta; saz, gitar, davul, zil, darbuka, kitap, akord cihazı gibi malzemelerin satışını yaptılar.
Bir diğer ilk ise Osmanlı geleneğini yaşatan Ahmet Köseler’in yaptığı macun satışıydı.
1957 Edirne Keşan doğumlu olan Ahmet Köseler; Emirdağ’da gurbetçi festivaline katılmış ve ordan Selçik Köyü’ne gelmiş. 10 yıldır macun satışı yapan Ahmet Köseler Selçik Köyü’nden sonra da Burdur’a Ramazan Şenliklerine katılmak üzere yola çıktı.
Editör: Haber Merkezi