Korkmaz, "Bayram, Yakınlaşmaktır"

Sosyal bağlarımızı, akrabalık ve komşuluk ilişkilerimizi canlı tutan, tazeleyen bir bayrama daha erişmenin sevinci içindeyiz.

Biz müslümanlar açısından Allah'a yakınlığımızın bir göstergesi olan Kurban ibadeti, aynı zamanda büyük bir toplumsal dayanışma, yardımlaşma ile birlik ve beraberliğin de en üst düzeyde yaşandığı çok özel günlerin kaynağıdır.

Bayramlar, manevî öneminin yanı sıra ziyaretleri ve ziyaretlerdeki ikrâmları ile de ülkemizde bir başka güzellikte yaşanır. Kurban kesiminin, gerekli dinî hükümlere uygun, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesini tekrar hatırlattıktan sonra özellikle Kurban Bayramı boyunca, yenilecek etlere ve tatlılara, bu vesile ile dikkat çekmek istiyor, halkımızı uyarmak istiyoruz.

Obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) sorunları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekirken sofralara gelecek etlerin haşlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilmesine, kızartmalardan uzak durulmasına, ızgarada pişirilirken de etin yanmamasına ve kömürleşmemesine dikkat etmeliyiz. Ayrıca etli menülerin yanında da sebze yemeklerini de ihmal etmemeli; etli yemeklere de ilave yağ eklenmeden kendi yağı ile pişirip kuyruk yağı ve tereyağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

Kurban etlerimizi de eğer saklamak istiyorsak da büyük parçalar yerine, bir yemeklik küçük parçalara ayrılmış olarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sararak buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucuda saklamalıyız. Buzluktaki etler -2 derece ile birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 derece ile daha uzun süre saklanabilir.

Umuyorum ki bayram günleri, evinize huzurun, sevincin ve sağlığın geldiği günler olur.

Her bayram olduğu gibi bu bayram günlerinde de görevi başında olan 112 ekiplerimize ve hastanelerde nöbette bekleyen sağlık personelimize hayırlı bayramlar diliyorum.

Bu vesileyle tüm İslam âleminin, ülkemizin ve Afyonkarahisarlı vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik ederim.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi