'KÖPEKLİ DOĞA ARAMASI SEMİNERİ'

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD Afyonkarahisar) ve Köpek Irkları ve Kronolojisi Federasyonu (KIF) İşbirliği ile 17-18-19 Nisan 2017 tarihlerinde teorik ve uygulamalı olarak AFAD Afyonkarahisar'da "Köpekli Doğa Araması Semineri" gerçekleştirildi.

Doğada kaybolma vakalarına ülkemizde sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu durumlarda alanın hızlı şekilde taranarak kayıp kişinin yerinin tespit edilmesi, kayıp kişiye ulaşma zamanının kısalmasına, kaybolan kişi veya kişilere yardımın hızlı şekilde iletilmesine katkı sağlamaktadır. Alan taramalarında doğada arama köpeklerinin kullanılmasıyla kurtarma personelinin ulaşmakta zorlandığı noktalar daha hızlı incelenmekte ve bu alanlarda yetiştirilmiş, kokuya duyarlı köpeklerle arazide kaybolmuş canlı kişilere kısa sürede ulaşmak mümkün olabilmektedir.

AFAD bünyesinde bulunan köpekli arama timlerinde görevli personelin "doğa araması" konusunda bilgilendirilmesi, halen enkaz aramasında görevlendirilen köpeklere ilave doğa araması köpeklerinin AFAD Başkanlığımız envanterine kazandırılması, anılan alanda uzman eğitmenlerin yetiştirilmesi ülkemizde meydana gelen doğada kaybolma olaylarında müdahale gücüne olumlu katkı sağlayacaktır.

Bu amaçla; AFAD Başkanlığımızın uygun görüşü ile "Doğa Araması Semineri" Türkiye'de yerleşik bulunan Köpek Irkları ve Kronolojisi Federasyonu (KIF) işbirliği ile AFAD Afyonkarahisar ​tesislerinde ve Çiğiltepe mevkiinde teorik ve uygulamalı olarak Slovenya'dan gelen eğitmenler Roman STARMAN ve Borut Modic tarafından 17-18-19 Nisan 2017 tarihlerinde Ülkemizin çeşitli illerinden seminere iştirak eden AFAD, Jandarma, JAKEM, İtfaiye köpekli arama timleri ile AKUT ve gönüllü kişilerin katıldığı "Köpekli Doğa Araması Semineri" Afyonkarahisar İlimizde gerçekleştirildi. Seminerin sınavı ise IRO (International Rescue Dog Organisation) hakemlerinin iştirakiyle Mayıs ayı içerisinde yapılacaktır.

Ayrıca, Afet ve acil durum hallerinde canlı arama çalışmalarında görev alacak Türkiye'deki tüm köpekli arama timlerini belirleyen 'Köpekli Arama Timi Eğitim ve Görev Yeterlilik Sınavı' 2017-2018 AFAD Afyonkarahisar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.

Editör: Haber Merkezi