Köpeklerin beceri sınavı devam ediyor

Yurt genelinden resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 42 özel eğitimli köpekli arama timlerinin katıldığı yeterlilik sınavı Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yerleşkesinde devam ediyor.

Sınava katılan köpekler arama ve kurtarma çalışmalarında yeterli olduklarını göstermek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

AFAD Afyonkarahisar yerleşkesinde 9 Kasım da başlayan sınavın eğitim ve görev yeterliliği olmak üzere 2 aşamada yapıldığı belirtildi. 3 Kasım’a kadar devam edecek olan sınava katılan köpekler eğitim parkurlarında yetiştiricileri nezaretinde ter döküyorlar. Köpekler deprem tatbikat alanlarında enkaz altında kalan kişileri bulmak için adeta birbirleri ile yarışırken, köpeklerin sınavdan başarı sağlamalarıysa oluşturulan enkaz alanına saklanan şahısları 15 dakika içerisinde bulmalarına bağlı. Sınav komisyonu ise Afyonkarahisar, Bursa, Samsun, İzmir, Van AFAD temsilcileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı temsilcilerinden oluşuyor.

Sınavla ilgili bilgiler veren AFAD Afyonkarahisar İl Müdürü Mehmet Buldan, sınavın afet ve acil durumlarda bulunduğu yer bilinmeyen, canlı olduğu tahmin edilen kişilerin bulunması ve kurtarılması amacıyla kullanılan köpekli arama timlerinin sınıflandırılması ve akredite edilmesi amacıyla ulusal bazda yapıldığını kaydetti.

“Birinci olan time 2017’nin sancağı hediye edilecek”

Gerçekleştirilen sınava yurt genelinde 42 köpekli arama ve kurtarma timinin katıldığını hatırlatan Buldan açıklamasında şunları söyledi:

“İlimiz AFAD yerleşkesinde özel olarak hazırlanan parkurlarda çeviklik, itaat, agresyon ve koku alma kabiliyetlerinin test edilmesi için gerçekleştirilen sınavlara resmi kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütlerinden toplamda 42 köpekli arama timi adayı katılmaktadır. Sınavlarımız 9 Ekim de başladı, 3 Kasım da sona erecek. Sınav sonunda birinci olan time de 2017’nin sancağı hediye edilecek.”

“Enkaza bazı canlı veya maket yerleştiriliyor”

Sınavda yapılan uygulamalarda ilgili bilgiler veren Afyonkarahisar AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Mustafa Eser ise sınav alanında köpekleri çeviklik, itaat, agresyon ve koku gibi testlere tabi tutulduğunu aktararak, “Ayrıca enkaza bazı canlı veya maket yerleştirilerek bu canlı kişilerin bulunmasına yönelik bir uygulamamız söz konusu” diye konuştu.

Sınava katılan köpeklerin sevimlikleri ile de dikkatlerden kaçmazken ayrıca eğitimcilerin verdiği komutlara da harfiyen uymaları da taktirle karşılandı.

Editör: Haber Merkezi