Köksal,“Afyon’lu yumurta üreticileri iflasın eşiğinde”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Merkezi Irak Hükümetince yumurta ithalatının izne bağlanması sonucu Türkiye’de en çok yumurta ihracatı yapan Afyonkarahisar’daki yumurta üreticilerinin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konu hakkında bakanlığın bir çözüm planı olup olmadığını soran Köksal, “Hem vatandaşın, hem yumurtacıların yüzünü güldürecek bir çözüm üretilecek mi” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

DİPLOMASİ İLE GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK MI, SU KONUSUNDA YAPTIRIM UYGULANACAK MI?

Yumurtacılığın Afyonkarahisar’da ihracat sektöründe mermerden sonra 2’inci sırada yer aldığının önemle altını çizen Milletvekili Köksal önergesinde, “2018 yılında Türkiye’de en çok yumurta ihracatı yapan Afyonkarahisar’dır. İhracatın büyük bir bölümü Irak ile yapılmaktadır. Merkezi Irak Hükümetince yumurta ithalatının izne bağlanması ve ithalatın azaltılması yumurtacılara büyük darbe vurmuş, birçok firmayı iflasın eşiğine getirmiştir. Bu konuyla ilgili Bakanlıkça bir çözüm planınız var mıdır? Bu konuda Diplomasimizi çalıştırıp gerekli adımlar atılmakta mıdır? Karşılık olarak Su konusunda yaptırım uygulayacak mısınız?” sorularını yöneltti.

YUMURTADA KDV’Yİ BİR SÜRELİĞİNE KALDIRMAYI DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ?

Bakan Pakdemirli’ye “Yumurta sektöründe yaşanan bu ağır kriz neticesinde yumurtacıları bir nebze olsun rahatlatmak adına yumurtada bir süre KDV’yi kaldırmayı düşünüyor musunuz?” diye soran Köksal, “Bu dönemde 2006’da kuş gribi dönemindeki gibi devletin destekleme alımı yapması, hiç olmazsa Irak’a ihraç edilen yumurtayı üreten hayvanların değerinde satın alınması bir çözüm olarak yapılamaz mı? TMO üreticiye vadeli mısır satışı yapamaz mı? Yumurta üreticilerinin banka borçları yapılandırılarak, vadesinin uzatılması düşünülmekte midir? Ayrıca yumurta üreticileri için SGK, elektrik ve su indirimi sağlamayı düşünüyor musunuz? Yumurtacılar bu kadar zarar ederken, vatandaş hala yeteri kadar ucuz yumurta tüketememektedir. Bu konuyla ilgili hem vatandaşın, hem yumurtacıların yüzünü güldürecek bir çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi