Köksal,"5 köyün kullandığı mera arazisi yandaş şirkete peşkeş çekilmek isteniyor"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu 5 köyün ortak kullandığı mera arazisinin bir maden şirketine peşkeş çekilmeye çalışmasına karşı köylülerin mücadelesine destek verdi. Köksal, "AKP Afyonkarahisar'da satılmadık yer bırakmadı. Yeter artık, köylünün boğazından elinizi çekin" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Düzağaç ve Tınaztepe Beldeleri ile Balmahmut Köyü'nde beraberinde CHP Sinanpaşa İlçe Başkanı Ahmet Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri, Belde Başkanı Ahmet Gündüz ve İl Disiplin Kurulu Üyesi Ayşe Göktaş ile birlikte vatandaşları ziyaret edip sıkıntılarını yerinde dinledi.
TARIM VE ORMAN BAKANI DEĞİŞTİ DE NE OLDU?
Düzağaç ve Tınaztepe Beldelerinde çiftçilerle bir araya gelen Milletvekili "Tarım ve Orman Bakanı değişti. Ne oldu? Tarımda değişen bir şey oldu mu? Hala daha gübrenin fiyatı yüksektir. Zamlı olan gübre nedeniyle insanlar hala taban gübresini atamadılar. Köylerde tarlaları gezdiğinizde bitkileri tek tek görüyorsunuz. Verimin düştüğünü çıplak gözle bile görebiliyorsunuz. Yemin çuvalı 330 TL olmuş, hayvan pazarları hayvan dolu. İnsanlar süt ineklerini bile yem alamadıkları için çaresizlikten kesime gönderiyorlar. Ne oldu Tarım Bakanı değişti. Değişen bir şey oldu mu? Hayır. Maliye Bakanı değişti. Bugün esnaf borçlarla cebelleşiyor, icralık olmuş. Bir oda başkanı ziyaretimizde Afyon'da bile esnafın yüzde 86'sının Bağ-Kur primlerini düzenli ödeyemediğini söyledi. Elde avuçtakiler tükendi. İnsanların alım gücü düştü. Bu kadar kötü durumdayız. İşte biz bunun için erken seçim diyoruz. Bu çıkmazdan bu kaostan kurtulabilmek adına erken seçim diyoruz. Çünkü artık bu gemi bu kaptanla, bu sistemle yürümüyor." dedi.
5 KÖYÜN KULLANDIĞI MERAYI MADEN ŞİRKETİNE PEŞKEŞ ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR
Daha sonra beraberindeki heyetle Balmahmut Köyü'nde meralarının talan edilmesini istemeyen köylülerle görüşüp mücadeleleri için destek sözü veren "Köyün çok güzel bir merası var. Köy sakinleri çoğunlukla tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlıyorlar. 5 tane köy bu bölgede bulunan meradan yararlanıyor. Fakat bu merayı bir maden şirketine peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Köylü mera elimizden giderse elimizdeki geçim kaynağı da sona erecek zaten işsizlik çok hayvancılıktan çok zor geçiniyoruz. Birde bu merayı elimizden alırlarsa biz ne yapacağız diyor. Sadece Balmahmut Köyü değil diğer 4 köyde Küçükhüyük Bulca, Garipçe, Saraycık köyleri de bu meranın yok olması durumunda bu işten etkilenecek. Türkiye'de tarım ve hayvancılık can çekişiyor. Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Üretim maliyeti artmış. Hayvanların doğal besin kaynağı olan mera da böyle birilerine peşkeş çekilirse birilerine verilirse yok edilirse bu insanlar ne yapacak? Nasıl geçinecek? Bu hayvanlara zaten yem alamıyorlar. Şurada en azından otlatıp para kazanmaya çalışıyorlar. Bunuda yok ederseniz ne yapacaklar? AKP'ye sesleniyorum. İktidara sesleniyorum. Yeter artık..! Köylünün, çiftçinin boğazından elinizi çekin. Yeter artık." ifadelerini kullandı.
AFYONKARAHİSAR'DA SATILMADIK YER KALMADI! KENDİNİZE GÜVENİYORSANIZ GETİRİN SANDIĞI HODRİ MEYDAN…
AKP'nin Afyonkarahisar'da satılmadık yer bırakmadığını dile getiren "Kente her yer peşkeş çekildi. Şeker Fabrikamız gitti. SEKA'yı kapattınız. Meralara göz diktiniz. Yeter artık. Köylünün boğazından elinizi çekin. Beceremiyorsanız da yönetmeyi bir an önce istifa edin. Bir an önce milletin önüne sandığı getirin. Millet iraresinden korkmayın. Millet iradesi her şeyin üstündedir. Sandıktan çıkana da herkes saygı duymak zorundadır. Kendinize güveniyorsanız da getiren sandığı. Hodri meydan." şeklinde konuştu.
KÖY MUHTARI: TAM RAHATLADIK DERKEN..!
Balmahmut Köyü Muhtarı, Yücel Öztürk ise konuyla ilgili gerekli araştırmayı yaptığını belirterek, "Bu arazinin ruhsatını 2011 yılında almışlar. 2015 yılında ben muhtar seçildikten sonra söz konusu arazinin ham toprak olduğunu öğrendim. 2016 yılında sağ olsunlar birileri bize yol gösterdiler. Garipçe, Saraycık, Bulca ve Küçükhüyük köylerinin muhtarları ile toplandık ve söz konusu arazinin mera vasfına geçmesini istedik. 2016 yılında hemen aniden 2 ay içerisinde söz konusu arazi mera oldu. Komisyondan mera oldu. Biz rahatladık mera olunca malum şirket burayı alamaz diye..! Ama maden kanununda merayı bozma diye bir madde varmış. Bu sebeple mera vasfından çıkartıp araziyi almak için uğraşıyorlar. Bu arazi giderse bizde gideriz. Bu köyde insanlar geçimlerini büyükbaş ve küçükbaş havancılıkla sağlıyorlar. Mandacılık var köyümüzde... AKP Milletvekili Veysel Eroğlu köyümüze de bu çayır için manda vermişti. Çayır olmasa manda olmaz." dedi.
KÖYLÜ: BU ARAZİ GİDERSE BU YAŞTAN SONRA NE YAPACAĞIZ?
Köy sakinleri ise yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zaten hayvancılık yapamaz hale geldiklerini söyleyerek, "Yemin çuvalı 330 lira olmuş. Bu arazide hayvanlarımızı otlatıyoruz. Bu arazide giderse 50 yaşımızdan sonra ne iş yapacağız? İşimiz havancılık. Bir çuval gübre 100 liradan 750 liraya çıktı. Bu durum karşısında bizler 50 kilo gübre attığımız yere 25 kilo attık ancak bu seferde rekolte düşecek. Zaten ülkemizde hububatta sıkıntı var. Bütün ülkelerden ithal ediyoruz. Ama artık onlarda bize vermeyecekler. Hiçbir şeye sahip olmadığınız zaman herşey biter." şeklinde konuştular.
ELİNİZİ MERALARDAN ÇEKİN!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın manda yoğurdu tavsiye ettiğini hatırlatan Milletvekili "Ama mandacılığın en çok yapıldığı yerlerden birisi olan bu bölgede mera arazisi birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Mera olmazsa çayır olmazsa manda olmaz. O merayı da o çayırı da köylüden almaya çalışıyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? İktidara sesleniyoruz. Lütfen elinizi meralardan çekin. Meralara dokunmayın." dedi.

Editör: Haber Merkezi