Köksal, "Yiyin efendiler yiyin..".

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada AKP iktidarını çok sert sözlerle eleştirdi. Konuşmasında Tevfik Fikret'in dizelerine yer veren Köksal, "Yiyin efendiler yiyin" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda CHP Grubu adına yaptığı konuşmada, AKP iktidarı döneminde özelleştirilerek peşkeş çekilen Şeker Fabrikaları ile şekerde NBŞ lobisine teslim olunduğunu söyledi. Köksal'ın konuşması ulusal basında geniş yankı uyandırdı. 

AKP PANCAR ÜRETİCİSİNİ KOTAYLA EZE EZE CANINDAN BEZDİRDİ

AKP'nin pancar üreticisini kotayla eze eze canından bezdirdiğini kaydeden Milletvekili Burcu Köksal, "Evet, Şeker Kanunu'nda değişiklik yapan bir maddeyle karşı karşıyayız. Şeker Kanunu derken hoş önümüzdeki yıllarda bu kanunun pek bir hükmü kalmayacak çünkü sayenizde pancar üreticisi perişan, bitme noktasında. Çünkü siz kimsenin gözünün yaşına bakmadan sadece küresel şirketlerin ve yandaşlarınızın çıkarı için şeker fabrikalarını sattınız. Cargill denen Amerikan firmasına boyun eğdiniz, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) dediğimiz "başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan" zehrin piyasaya egemen olmasının yolunu açtınız. Amerika size dedi ki "Sizin şeker pancarından ürettiğiniz şekerin maliyeti yüksek onun için NBŞ'ye kol kanat gereceksiniz." Bunu bir emir telakki ettiniz. Bu sebeple 1998'de 500.951 hektar olan yani sizin iktidarınızdan önce 500.951 hektar olan şeker pancarı dikim alanı, 2015'de 272.990 hektara düştü ve yıllar içerisinde pancar üreticisini kotayla eze eze canından bezdirdiniz." dedi.

İLK ADIM ŞEKER İTHALATIYLA BAŞLADI...

Türkiye'nin şekerde dışa bağımlı hâle getirilmesinde ilk adımın şeker ithalatıyla başladığının önemle altını çizen Köksal, "2016'da sıfır gümrük tarifesiyle aspartam, NBŞ, tatlandırıcı ithal ettiniz. Amaç, pancar üreticisini bezdirip üretim yapmasının önüne geçmekti. 2015'de 170 bin ton şeker ithal ettiniz oysaki o yıl Türkiye'deki tüm şeker fabrikalarının depolarında 400 bin ton civarında şeker vardı yani, şeker ithalatını gerektirecek bir durum yoktu. Peki, amaç neydi? Amaç, nişasta bazlı şeker lobisi, Türkiye'ye 2 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan şeker sektöründen devletin elini çektirip Türkiye'yi şekerde dışa bağımlı hâle getirmek istiyordu. İşte, bunun için ilk adım şeker ithalatıyla başladı. Aralık 2017'de Şeker Kurumunu kapattınız. Bu sayede nişasta bazlı şekerin piyasada denetimini yapacak doğru dürüst bir kurum kalmadı. Şimdi diyeceksiniz ki "Bu teklifle denetim getireceğiz." Geçin bunları; biliyoruz ki sadece küçük işletmeler, yerel işletmeler denetimden geçer geçerse, büyük firmalara yine dokunamayacaksınız." diye konuştu. 

AKP İKTİDARINDA “TESCİLLİ ZEHİR NBŞ”NİN ÜRETİMİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Uzmanların nişasta bazlı şekerin her türlü hastalığa davetiye çıkardığını söylediklerini kaydeden Köksal, "Bugün o nişasta bazlı şeker, bu zehir çocuklarımızın şekerlemelerinde, çikolatalarında, bisküvilerinde, her yerde yeniyor ve bakın uzmanlar ne diyor bu zehirle ilgili olarak: "Her türlü hastalığa davetiye çıkarıyor." Bir profesör buna "tescilli zehir" diyor ve sizin iktidarınızda işte bu tescilli zehrin üretimi, 2002'den itibaren artarak devam ediyor. Bu rakamların içerisine yurt dışından ithal edilenler ve merdiven altı üretilenler dâhil değil, Türk Şeker Kurumunun açıkladığı raporlar. Biz de diyoruz ki: Bu sağlıksız NBŞ'ye, bu zehre karşı pancar şekeri, pancardan elde edilen gerçek şekeri yemek istiyoruz. Çocuklarımız için, gençlerimiz için, geleceğimiz için "NBŞ'ye hayır!" diyoruz." ifadelerini kullandı.

PANCAR ÜRETİMİNDE MALİYET YÜZDE 35 ARTMIŞ, AMA FİYAT YERİNDE SAYIYOR..!

Pancar üreticilerinin, küspecilerin, nakliyecilerin, işçilerin kan ağladığını söyleyen Köksal, "Akabinde, şeker fabrikalarını sattınız. Bakın, sattığınız yerde bulunan bütün pancar üreticileri, küspeciler, nakliyeciler, işçiler, herkes kan ağlıyor. Pancar üreticisi, özelleşmeyle birlikte teslim ettiği pancarlarda yüzde 20'lerde, 30'larda, hatta 40'larda fire veriyor. Polar ortalamaları düşük gösteriliyor. Ya aynı tarla, aynı tohum, aynı su, aynı iklim; geçmiş yıllardaki polar ortalaması ile bu sene, özelleşmeden sonraki son iki yılın polar ortalamalarına bakıyorsunuz, afaki uçurumlar var. Pancar üretiminde maliyet yüzde 35 artmış ama fiyat yerinde sayıyor ve hâlâ daha pancar alım fiyatı açıklanmıyor. Sonunda pancar üreticisini de canından bezdirdiniz. "Özelleştirmeyle işçi çıkarılmayacak." dediniz ama özelleştirmeden sonra yüzlerce işçinin ekmeğiyle oynandı. Görüldü ki kimse memnun kalmadı bu özelleştirmeden, yandaşlarınız hariç tabii." şeklinde konuştu.

YİYİN EFENDİLER YİYİN...

CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin alkışladığı konuşmasını Tevfik Fikret'in dizeleriyle bitiren Köksal, "Şimdi, bakın, yokluklar içerisinde kurulan cumhuriyet, sınai kalkınmayı 3 beyaz üzerine kurmuştu; un, pamuk, şeker. Peki, ne oldu? Sümerbank üç kuruşa satıldı. Sayenizde buğday, un ve pamuk ithal eder hâle geldik ve şeker fabrikalarını peşkeş çektiniz. Şimdi, yapılanları, şu yaptıklarınızı görünce aklıma Tevfik Fikret'in şu dizeleri geliyor: "Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!" Ama ahdımız olsun ki kör kuruşa sattığınız o güzelim fabrikaları Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında geri alıp gerçek sahibi millete tahsis etmekte bizim boynumuzun borcu olsun." dedi.

Editör: Haber Merkezi