Köksal, "Suriyelilere milyon dolarlar var EYT'lilere yok"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, "Emeklilikte Yaşa Takılanların" haklarının verilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için TBMM’ye kanun teklifi vererek, "EYT'liler erken emeklilik değil, hak edilmiş emekliliklerini istiyorlar" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik yapılması hakkında TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

DEVLET GENÇSİN DİYOR, ÖZEL SEKTÖR YAŞLISIN..!

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) erken emeklilik değil, hak edilmiş emekliliklerini istediklerini kaydeden Milletvekili Köksal, "Yıllarca çalışıp aldığı maaş eline geçmeden vergisi kesilen SGK primlerini ödeyen devletin gençsin deyip emekli etmediği özel sektörün yaşlısın deyip iş vermediği Türkiye Cumhuriyetinin yurttaşları Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşadığı çileye artık son verilmeli. Bu yurttaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli. Onlar erken emeklilik değil hak edilmiş emekliliklerini istiyorlar. Suriyeli mültecilere milyon dolarları layık görenler kendi yurttaşları olan EYT'lilerin gasp edilen haklarını iade etmeli." dedi.

YÜZBİNLERCE SİGORTALI MAĞDUR OLDU

Köksal kanun teklifinde emeklilik şartlarının değiştirilmesi sonucu yüzbinlerce sigortalının mağduriyet yaşadığının önemle altını çizerek, "08/09/1999 tarihinden evvel sigortalı kadın çalışanlar 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün, erkek çalışanlar ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün ile yaş şartı aranmadan emekli olabiliyordu. 25/08/1999 tarihinde kabul edilen ve 08/09/1999 tarihinde 23810 sayı ile yayımlanan Kanun ile kademeli emeklilik getirilmiş. Kadınlar kademeli olarak 58 yaş, erkeklerde ise kademeli olarak 60 yaşında emekli olma hakkı tanımıştır. İlk işe başlama tarihinde belirtilen şartlarda emekli olacağını bilen sigortalıların emeklilik hakları geriye dönük olarak değiştirilmiş ve bu nedenle hak kayıplarına uğramışlardır. İlk işe başladığında emekli olacağı tarihi bilip buna göre çalışanların daha sonra emeklilik şartlarının değiştirilmesi yüzbinlerce sigortalının mağduriyetine yol açmıştır. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması, genç işsizliği önlemek açısından da faydalı olacaktır. Bu nedenle vermiş olduğumuz kanun teklifi ile bir an önce Emeklilikte Yaşa Takılanların hakları verilmeli, mağduriyetleri giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi