Köksal: “Şoför esnafının sorunu saymakla bitmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar Kamyoncular Sitesi ve Nakliyeciler Garajını ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi. Kamyoncu ve nakliyeci esnafının yaşamış olduğu sorunların saymakla bitmediğini belirten Köksal, "Esnaf bırakın evine ekmek götürecek parayı kazanmayı giderlerini karşılayamaz durumda" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, CHP Merkez İlçe Başkanı Vedat Sever, CHP Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Şenay Sarman ve beraberindeki partililer ile birlikte Afyonkarahisar Kamyoncular Sitesi ve Nakliyeciler Garajını, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü'nü ve Afyonkarahisar Barosunu ziyaret etti.

İlk olarak Afyonkarahisar Kamyoncular Sitesi ve Nakliyeciler (AFNAK) Garajını ziyaret eden Milletvekili Burcu Köksal, şoförlerin ve kamyoncuların sıkıntılarını dinledi.

BELEDİYE ACİLEN ÖNLEM ALMALI

Sitede bulunan şoför esnafının acilen dışarıya parkeden ve kazaya sebebiyet veren kamyonlar için Afyonkarahisar Belediyesi'nin denetim levhası asarak gerekli önlemleri almasını istediklerini kendisine aktardıklarını belirten Köksal, "Bir kaza yaşanmadan esnafın bu sesine ilgili kurumlar bir an önce kulak vermeli. Kamyoncu esnafımızın almak zorunda olduğu K1 yetki belgesinin fiyatı 2014 yılı için 17.594 TL'dir. 50 araca sahip bir firma ile 1 araca sahip olan esnaf aynı ücreti ödemektedir. Bu da esnafımızın eşit şartlarda rekabet edebilmesini önlemektedir. Durmadan artan akaryakıt fiyatları, esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel tüketim vergisi, zorunlu sigorta primleri düşünüldüğünde, sınırlı sermayesine emeğini de katarak çalışan nakliyeci esnafı Karayolları Taşıma Yönetmeliği ile getirilen bu düzenlemeler karşısında zor durumda kalmaktadır. Yetki belgesine ilişkin ücretlerin mevcut haliyle uygulamaya devam edilmesi, esnafımızın işsiz kalmasına neden olacak olup, her esnafın en az dört kişilik bir aileyi geçindirdiği düşünülecek olursa, bunun ülke ekonomisi üzerinde meydana getireceği olumsuzluklar malumdur" dedi.

ESNAF GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ DURUMDA

K1 yetkisi belgesi olan şoför esnafının ev eşyası yüklü araçlarına ceza kesildiğini ifade ettiklerini kaydeden Köksal, "K1 tanımı Karayolu Taşıma Yönetmeliğininin 6. Maddesinde 'K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklar' denilmektedir. Şoför esnafımız buna rağmen Ulaştırma Bakanlığı Denetim İstasyonlarında ev eşyası yüklü araçlarına ceza yazıldığını belirtiyorlar. Yine yurt içi eşya taşımacılığında Ton X kilometre esasına göre Taban fiyat uygulanmaması sebebiyle kamyoncu esnafımız; akaryakıt, yağ, lastik, yedek parça, bakım ve onarım gibi işletme giderleri ile sosyal güvenlik primlerini, vergisini ve diğer zorunlu giderlerini karşılayamaz durumdadır. Bir dizi sorunla evlerine ekmek götürme mücadelesinde olan esnaf SRC mesleki yeterlilik belgesi sınavlarının sadece bölge müdürlüğü olan illerde yapılmasının yerine her ilde yapılmasını talep ediyor. Bir diğer sorun ise zorunlu trafik sigortası primleri araç başına yıllık 7.000 TL’ye kadar ulaşmış olup bunun yanında kasko ve nakliye sigortası yapılınca bu ücretler esnafımızın ödeyemeyeceği bir hale gelmiştir. Herhangi bir kaza durumunda esnafımızın suçlu veya suçsuz olması gözetilmeksizin sigorta primleri haksız yere artmaktadır" şeklinde konuştu.

POLİSLERİMİZ HAK ETTİKLERİ ÜCRETİ ALMALI

Milletvekili Köksal daha sonra Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 173. yıl dönümü ve polis haftası dolayısıyla Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen'i ziyaret etti. Polislerin toplumun huzur, güven ve asayişinin sağlanması ile vatandaşların temel hak ve hürriyetlerinin korunması gibi görevleri özveri ile yerine getirdiklerini kaydeden Köksal, "Polislerimiz ülkemizde huzur ve düzenin bozulmaması, milletimizin güvenli bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için gece gündüz demeden fedakarca görev yapmaktadırlar. Ancak polislerimizin de mesleki olarak yaşadıkları birçok sorunu bulunuyor. Polislerimizin gecesi gündüzü yok, tıpkı gazeteciler gibi yirmi dört saat çalışıyorlar. Hayatın her alanında polislerimiz var, çünkü hayatın her alanında kişinin can ve mal güvenliğini devlet korumak zorundadır. Bu da Polislerimiz aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ancak polislerimiz fazla mesainin hakkını alamıyorlar, Polislerimizin 3600 ek göstergelerinin verilmesi için elimizden geleni yapacağız. Türk Polis Teşkilatımızın 173’üncü kuruluş yıl dönümünü ve polislerimizin polis haftasını kutluyor. Görevi esnasında şehit olan polisleri rahmetle, gazileri ise şükranla anıyorum" dedi.

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Milletvekili Köksal'a teşekkür etti.

AVUKATLAR MESLEKİ OLARAK BİRÇOK SIKINTI İLE KARŞI KARŞIYA

Beraberindeki partililer ile birlikte Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin'i ziyaret eden Köksal, avukatların ülke yönetiminin unsurlarından biri olan yargının işleyişinde olmazsa olmaz bir görevi yerine getirerek, mağdur vatandaşların sesi olduklarını söyledi.

Yargının siyasallaştığı Türkiye'de avukatların mesleki olarak birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını belirten Köksal, "Avukatlar hala hak etmedikleri şekilde şiddete maruz kalıyorlar. Avukatların can güvenliği ne yazık ki, AKP iktidarı döneminde sağlanabilmiş değil. Yaşanan sorunlara son örnek ise Uşak Baro Başkanı ve 31 avukatın Adliye otoparkının yetersizliğini protesto etmek için yaptıkları demokratik eylem nedeniyle yargılanmalarıdır. Öte yandan çok sayıda hukuk fakültesinin açılmasıyla binlerce yeni mezun avukatın iş bulma konusunda sıkıntı yaşaması özellikle mesleğin ilk yıllarında maddi sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalması hem mesleki sıkıntılar hem maddi zorlukları aşmak zorunda bırakılması bugün avukatlarımızın yaşadığı sıkıntıların başında gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin'in de Baro'nun çalışmaları hakkında Milletvekili Köksal'a bilgiler vererek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi