Köksal, "Şeker Fabrikaları" için meclis araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 13 şeker fabrikasının özelleştirilmesi sonucunda kamunun uğradığı zararın, pancar üreticileri ve fabrikalarda çalışan işçilerin yaşadıkları mağduriyetlerin, sorunların araştırılarak tespit edilmesi amacıyla "Meclis Araştırması Açılmasını" istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 2018 yılında satışı yapılan 13 şeker fabrikasının özelleştirilmesi neticesinde kamunun uğradığı zararın, pancar üreticileri ve fabrikalarda çalışan işçilerin yaşadıkları mağduriyetlerin, sorunların araştırılarak tespit edilmesi ve bununla ilgili gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Anayasanın 98.inci Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 104. ve 105.inci maddeleri gereğince "Meclis Araştırması Açılmasını" talep etti.

AKP KAMUYU 2 MİLYAR 382 MİLYON LİRA ZARARA UĞRATTI

Cumhuriyet tarihindeki özelleştirmelerin çoğuna imza atan AKP'nin, en sonunda 14 şeker fabrikasını da tüm itirazlara rağmen satışa çıkardığını ve 13 fabrikayı sattığını ifade eden Milletvekili Köksal, "Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasının içinde bulunan Kastamonu Şeker Fabrikası satılamadığı için işletme hakkı Türk Şeker’e bırakılmıştır. Ancak o fabrikada yatırım eksikliği yüzünden yüzde 20 kapasite ile çalışmaktadır. Satışı yapılan 13 fabrika 2011 yılında belirlenen ve gerçek fiyatlarının altında olduğu bilinen satış fiyatlarına göre 2 milyar 382 milyon TL daha düşük bir rakama satılmıştır. Diğer bir deyişle AKP kamuyu bu yolla 2 milyar 382 milyon TL zarara uğratmıştır." dedi.

11 BİN İŞÇİ, 50 BİNİN ÜZERİNDE ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU..!

Fabrikalar satılmadan önce hiç kimse mağdur olmayacak sözüne karşı, yaklaşık 11 bin işçinin ve 50 binin üzerinde pancar üreticisinin mağdur olduğunun önemle altını çizen Köksal, "Çalışanlar işsiz kalmış, emeklilik yaşı gelenler emekliliğe zorlanmış, kimi işçilerde resmen sürgün edilmiş, adeta hayatları değişmiştir. Öte yandan fabrikaları satın alan şirketlerin koyduğu kotalar nedeniyle pancar üreticilerinin ellerindeki şeker pancarları tarlada kalmış çürümüştür. Ürün teslimi için didinen üreticiler çoğu zaman fabrikalarda muhatap dahi bulamamış, nakliyede büyük sıkıntılar yaşamış ve ürününü teslim edebilen çiftçilerde fabrikanın önünde gece gündüz demeden uzun kuyrukları beklemek zorunda kalmıştır." ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK'A KADROYA ALINMAYAN TAŞERON İŞÇİLERİ SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a da kadroya alınmayan taşeron işçilerin akıbetini sordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplaması istemiyle de TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Milletvekili Köksal, kamuda çalışan yaklaşık 275 bin taşeron işçisinin söz verildiği halde niçin ve hangi gerekçelerle kadroya alınmadığını sordu.

275 BİN TAŞERON İŞÇİSİ NEDEN KADROYA ALINMADI?

Kamuda çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınacağının belirtilerek 1 milyon 20 bin taşeron işçisinin kadroya kavuşacağının açıklandığını hatırlatan Milletvekili Köksal, "Ancak kadroya alınan taşeron işçi sayısı 745 bin civarında kaldı. Yaklaşık 275 bin taşeron işçisi kadro alamadı. Bu 275 bin taşeron işçisi söz verildiği halde niçin hangi gerekçelerle kadro alamamıştır?" dedi.

HERHANGİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Köksal önergesinde Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

"Kadro alamayan taşeron işçilerin kaçı emeklilik nedeniyle, kaç tanesi sınavda kaç tanesi güvenlik soruşturmasında elenmiştir? Kadro alamayan taşeron işçilerin çalıştığı kurumlar nerelerdir ve bu işçiler hangi işlerde çalışmaktadır. Bu bağlamda örneğin KİT’lerde kadro alamayan kaç tane taşeron işçisi vardır? Söz verildiği halde kadro alamayan 275 bin taşeron işçisinin kadro alabilmesi için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?"

Editör: Haber Merkezi