Köksal, “Şehit yakınlarına ağır işler veriliyor"

Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iki Araştırma Önergesi verdi. Köksal, bir önergesinde şehit yakınları ve gazilerin durumunu gündeme getirirken diğer önergesinde de okulları kapatılan askeri öğrencilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, toplumun hassas iki kesiminin sıkıntılarının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılmasını istedi. Köksal, bu doğrultuda Meclis’e 2 Araştırma Önergesi sundu.

Köksal, ilk olarak şehit yakınları ve gazilerin durumuna dikkat çekti. Milletvekili Köksal, “Cumhuriyetin devamı için canlarını feda eden şehitlerimizin yakınları ve uzuvlarını kaybeden, yaralanan gazilerimiz birtakım sorunlarla karşılaşmakta çeşitli sıkıntılar yaşamaktadır. Bu ülke için yakınlarını kaybeden şehit yakınları, yaşadıkları üzüntünün yanında birde uğradıkları haksızlıklar ve özellikle bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlilere yapılan yanlış davranışlar yüzünden daha da derinden etkilenmektedirler. Keza terörle mücadele de canını ortaya koyan yaralanan, uzuvlarını kaybeden gazilerimiz ve muharip gazilerde bugün birçok sorunla baş etmeğe çalışmaktadır. Şehit yakınları ve gaziler içinde İlkokul, Ortaokul ve Ortaöğretim mezunu olup hizmetli kadrosunda çalışanlar ofis temizliği, tuvalet-lavabo temizliği, çaycılık gibi işlerde çalışmakta ve kendilerine verilen işler adeta bir lütuf gibi sunulmaktadır” dedi.

MUHARİP GAZİLERİN ÇOCUKLARI HAKKA SAHİP DEĞİL

Köksal, önergenin gerekçesini şöyle sıraladı:

“Okullarda hizmetli olarak çalışan şehit yakınlarına ve gazilere okulda temizlik personeli olmasına rağmen tuvalet lavabo temizliği yaptırılmaktadır. Şehit yakınları ve gazilerden hizmetli olarak atananlara görev tanımlamasında olmadığı halde bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çaycılık, bulaşıkçılık, temizlik işleri ile odalardaki çiçeklerin sulanması gibi özel işler yaptırılmaktadır. Özellikle Kamuya alınan bazı taşeron firma elemanları tarafından siyasi nüfuz kullanılarak astlık-üstlük ilişkisine girilmektedir. Engelli olarak çalışan şehit yakınları ve gaziler bedensel engelleri göz ardı edilerek uygunsuz işlerde çalıştırılmaktadır. Öte yandan Kıbrıs, Kore gazileri gibi muharip gazilerin maaşlarında da denklik sağlanmadığı için birçoğu geçim sıkıntısı çekmektedir. Yine muharip gazilerin çocuklarının hiçbiri memur olarak atanma hakkına sahip değildir.”

15 TEMMUZ İLE AYRIMCILIK YAPILIYOR

Şehit yakınları ve gazileri üzen diğer bir konunun da ayrımcılık olduğunun önemle altını çizen Köksal, “15 Temmuz şehit ve gazileriyle terörle mücadele de canını veren şehit ve gaziler arasında AKP iktidarı tarafından ayrımcılık yapılmaktadır. Öyle ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen kartlarda bile bu ayrımcılık göze çarpmaktadır. Şehit yakınları ve gaziler için alınacak tedbirler. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değildir. Bilakis bu konuda pozitif ayrımcılığa sahiptirler. Şehit yakınları ve gazilerin yaşadıkları sıkıntıların, mağduriyetlerinin tespiti ve giderilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDULAR

Milletvekili Burcu Köksal’ın gündeme getirdiği bir diğer konu ise 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile okulları kapatılan asker öğrenciler oldu. Milletvekili Köksal, konuyla ilgili Araştırma Önergesi’nde, “Asker olma ideali taşıyarak Askeri okulları tercih eden öğrencilerin 15 temmuz hain FETÖ darbe girişimi sonrasında 669 sayılı KHK ile okulları kapatılmıştır. Bu öğrenciler okulları KHK ile kapatıldığı için sanki FETÖ terör örgütü ile bağlantıları varmış gibi algılanıp mağdur olmuşlardır. Okulları kapatılan askeri okul öğrencilerinden tutuklu olan ve yargılaması devam eden gruptakiler hariç bir çoğu hakkında hiçbir güvenlik soruşturması yapılmamıştır. Okulları kapatılan çok sevdikleri askerlik mesleğini icra etmekten mahrum bırakılan öğrenciler ve aileleri hakkında güvenlik tahkikatı yapılarak FETÖ ile hiçbir alakası olmayan ülkesini milletini seven Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olan öğrencilerin mağduriyetinin bir an önce giderilerek haklarının verilmesini istemektedirler. Bu öğrencilerin arasında şehitlerimizin emaneti olan şehit ve gazi çocukları da vardır” dedi.

PSİKOLOJİK ÇÖKÜNTÜ İÇİNDELER

Köksal, “Özellikle Anadolu’da yaşayan askeri öğrenciler toplum baskısında ve haksız yere FETÖ’cü damgası yedikleri için psikolojik olarak büyük çöküntü içindedirler. Okulları KHK ile kapatıldığı için özel sektörde dahi iş bulmakta zorlanmaktadırlar. Yaşadıkları maddi ve manevi sıkıntılar, uğradıkları haksızlık ve mağduriyetleri had safhadadır. Hem kendileri hem aileleri bu süreçte üzülmüş yıpranmış mağdur olmuştur” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi