Köksal, "Seçim ittifakı değil, menfaat ittifakı"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Meclis'ten gece yarısı geçen "İttifak Yasası"nın tek adam rejimini takdim etme düzenlemesi olduğunu belirtti. Köksal, "Bu yasa seçim ittifakından ziyade menfaat ittifakı için adrese teslim hazırlanmış bir yasadır. Oyunu artırmadan vekil sayısını artırma projesidir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP ve MHP'nin önceki gün gece yarısı TBMM Genel Kurulu'na getirdiği “ittifak yasa teklifi”nin AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildiğini ifade etti.

TEMSİLDE ADALETİ YOKEDEN BİR YASA

Yasanın tek adam rejimini takdim etme düzenlenmesi olduğunu kaydeden Köksal, "İttifak Yasası Meclis'ten geçti. Ama bu yasa seçim ittifakından ziyade koltuk, AKP ve MHP’nin menfaat ittifakı için adrese teslim hazırlanmış bir yasadır. Bu yasa tek adam rejimini takdim etme düzenlemesidir. Milletvekili sandalye hırsızlığıdır. Oyunu artırmadan vekil sayısını artırma projesidir. Temsilde adaleti ‘yokeden' bir yasadır" dedi.

MİLLETVEKİLİ HIRSIZLIĞI DEĞİL MİDİR?

Yasanın detayları hakkında bilgiler veren Milletvekili Köksal, "Bu yasaya göre diyelim seçime katılan 3 parti var. A Partisi 60 oy aldı. B Partisi 30 oy aldı. C Partisi 70 oy aldı. Ama seçime A ve B Partisi ittifak yaparak girdiler. Bu durumda ikisinin toplam oyu 90 oluyor. Yani normalde C Partisi 1. parti olacakken ittifakla A ve B partisinin toplam oyu ile milletvekili dağılımında en çok sandalye A ve B partisinin ittifakına gidiyor. Bu durumda belki orada tek başına en fazla oyu alan C Partisi hiç vekil çıkaramayacak veya normal seçimde çıkaracağı vekilden daha az vekil çıkaracaktır. Bu milletvekili hırsızlığı değil midir?" ifadelerini kullandı.

TEMSİLDE ADALET ORTADAN KALKAR

Yasanın temsilde adaleti ortadan kaldırdığını kaydeden Köksal, "AKP yüzde 51 oy alamayacağını MHP de yüzde 10 barajını aşamayacağını gördüğü için yapılmış adrese teslim bir düzenlemedir. Hak etmediği vekilliği alma planıdır. Şimdi bu yasa ile tek başına seçime girip yüzde 9.9 oy alan bir parti Meclise giremeyecek ama öte yandan yüzde 2 oy alan ama ittifakta olan bir parti Meclise girebilecektir. Bu temsilde adaleti ortadan kaldırmaktır. Millet iradesinin Meclise sağlıklı bir şekilde yansımamasıdır" diye konuştu.

SEÇİM BARAJI KALDIRILMALI, İLKELER DOĞRULTUSUNDA İTTİFAK YAPILMALI

"Bu şekilde milyonlarca oy parlamento dışında kaldığı zaman Egemenlik sakatlanmış olur." diyen Köksal, "Yüzde 10 barajı orda öylece durduğu müddetçe istediğiniz kadar ittifak yapın nafile temsilde adaleti yok edersiniz. AKP 16 Nisan referandum kampanyasında hep koalisyonların biteceğini istikrarın geleceğini söylüyordu. Şimdi ise koalisyon olmayacak dedikleri bu sisteme daha seçime girmeden başka bir partiyle MHP’yle ittifak yaparak adeta aleni bir koalisyonla gidiyorlar. Biz ittifaka karşı değiliz ama ilkeler doğrultusunda ittifak yapılmalıdır. Temsilde adaleti istiyorsak güçlü milletvekilliği olsun diyorsak yüzde 10’luk seçim barajı kaldırılmalı" şeklinde konuştu.

VEKİL SAYISINDAN FAZLASINI İTTİFAKLA KAZANACAKLAR

Köksal açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"D’hont sistemi büyük partiyi ödüllendiren bir sistem. Bu sistem uygulanmaya devam edecek. Dolayısıyla ittifak yaparak seçime giren iki partinin toplam oyu diğer partilerden fazla olacağı için aynı oylarla ayrı ayrı çıkaracakları vekil sayısından fazlasını ittifakla kazanacaklardır. Planlanan bu ittifakla AKP ve MHP tarafından milletvekilleri alınıp sonrada paylaştırılmak istenmektedir. Yine yasaya göre sandık kurulu başkan ve üyeleri iktidar partisi AKP tarafından doğrudan kamu görevlileri içinden atanacaktır. Bu durumda siyasi partiler oy sayımını denetleyemeyecek büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Sadece kamu görevlilerinin insafına bırakılan ve siyasi partilerin kontrolü dışına bırakılan bir seçim ne kadar adil ne kadar demokratik olur?"

MÜHÜRSÜZ OYLAR YASAL HALE GETİRİLDİ

Gece yarısı Meclis'ten geçirilen ittifak yasası ile mühürsüz oylarında yasal hale getirildiğinin önemle altını çizen Köksal, "Mühürsüz oyların sandık kurulunun mührü olmayan oyların da bu yasayla geçerli sayılması da başka bir hukuk garabetidir. Filigramlı oy pusulaları seçim kurulunun mührü olan oy pusulaları dışarıda belli partilere oy vermesini ve seçmen iradesini baskı altına almayı önleme amacına yönelikti. Bu açıdan önemliydi ancak şimdi bu yasayla mühürsüz oylarda yasal hale getirildi. Seçmen iradesini baskı altına almayı kolaylaştırmaya yönelik olarak yapılan sandıkların birleştirilerek taşınması ve sahte şüpheli seçmen denetimini zorlaştıracak olan seçmenlerin farklı bölgelere kaydırılması da yasadaki diğer sakıncalı düzenlemelerdir. AKP millet nezdinde güvenini sıfırlamış milletin umutlarını boşa çıkarmış bir partidir. Artık son günlerini yaşamakta ve çırpındıkça da batmaktadır. Sonu gelmiştir. Bunlar son çırpınışlarıdır. Ne yaparsa yapsın son çırpınışları da AKP'yi kurtaramayacak millet bir daha bu yetkiyi AKP’ye vermeyecektir" dedi.

Editör: Haber Merkezi