Köksal: "Önerilen sistemde Cumhurbaşkanı'na sonsuz koruma veriliyor"
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Anayasa Değişikliği Paketi ile hem Cumhurbaşkanı'nın tüm yetkileri kendinde toplayacağını, hem de sonsuz bir cezai korumaya sahip olacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Anayasa Değişikliği Paketi'ne "Hayır" kampanyası çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. "Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklarda, Cumhuriyetimiz'in devamı, üniter devletimizin bozulmaması için canla başla çalışıyoruz" diyen Milletvekili Burcu Köksal, Sandıklı Reşadiye Köyü, Sinanpaşa Taşoluk Beldesi ve Çay ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi.
Anayasa Değişikliği Paketi'ne ilişkin görüşlerini sıralayan Milletvekili Köksal, "18 madde içerisinde tek bir şey var. Ülkedeki tüm sınırsız ve geniş yetkileri bir kişiye nasıl teslim ederiz o var. Bir kişiyi ömür boyunca fani dünya da nasıl dokunulmaz kılarız bu var. Cezai sorumluluk getirdik diyorlar. 600 vekilli bir mecliste 400 milletvekilinin kabul oyu ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya Bakanı Yüce Divan'a göndermek imkansız. Çoğunluğun Cumhurbaşkanı'nın partisinden olduğu bir Mecliste bunu gerçekleştirmek neredeyse imkansız. Kaldı ki bunu gerçekleştirdiğimizi varsayalım. O Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşuyor. 12 Üyeyi zaten Cumhurbaşkanı atıyor. Kalan üç tanesini de Meclis belirler diyor. Mecliste de çoğunluk kendi partisinde olduğu için kendi yazdığı Milletvekilleri olduğu için onlara üç ismi de istediği gibi belirtebilecek. O 15 üye kendi istediği isimler olacak. Kendi belirlediği üyelerin yapacağı yargılama ne kadar sağlıklı ve tarafsız olabilecek ve ne kadar ceza verilebilecek? Görev ve görev dışı suçlar konusunda da bir ayırım yapılmamış. Vatana ihanette de Cumhurbaşkanının yargılanması için 400 oy, araç kullanırken bir kişinin ölümüne sebebiyet verse de kaza sonucu yine 400 vekilin oyu gerekiyor. Aslında bir cezai sorumluluk değil büyük bir cezai koruma getirilmiş" diye konuştu.
KİMSE DUR DİYEMEYECEK
Milletvekili Köksal, açıklamasına şöyle devam etti:
"Kimse ona dur diyemeyecek. OHAL döneminde çıkardığı kararnameler yargı denetimine tabi değil. Yani Anayasa Mahkemesine müracaat edilemeyecek. Hep bu örneği veriyorum. Mesela emeklilere; ‘Bugüne kadar çok para aldınız. Tulumba da su bitti, kasada para yok. Emekli maaşlarınızı ödemiyorum’ dediğinde emeklilerin gidebileceği, başvurabileceği bir yargı mercii yok. Kadınlara sizin çalışma hayatınıza girmenizi yasaklıyorum dediğinde gidebileceğiniz hiçbir yargı mercii yok. Çünkü OHAL kararnameleri yargı denetimi dışında bırakılıyor. Bir nevi ferman. Padişahlık sisteminde bile divan vardı. Padişah oraya ve Sadrazama danışıyordu. Şimdi öyle bir makamda olmayacak. Danışılacak, istişare edilebilecek bir makamda bırakılmamış. Kendi başına kendi tasarrufunda olan bir sistem öngörülmüş. Yargı bir kişinin boyunduruğu altına giriyor. Yürütme zaten Başbakan’ın, Bakanların yetkilerini o kullanacak. Her türlü düzenleme ve her türlü devlet yetkilisini atama hakkına sahip. Milli İrade’ye en büyük saygısızlık bence bu."
OHAL ŞARTLARINDA ANAYASA OYLANAMAZ
Türkiye'de şu anda Olağanüstü Hal uygulamasının sürdüğünü hatırlatan Köksal, "OHAL’de anayasa yapılamayacağını ben söylemiyorum. Anayasa hukukçuları, konunun uzmanları söylüyor. Bence AKP açısından en önemlisini AKP Milletvekili Burhan Kuzu, kendi yazdığı kitapta söylüyor. Olağanüstü hal dönemi anayasa yapmak için uygun bir dönem değildir diyor. Çünkü OHAL döneminde temel hak ve hürriyetler askıya alınıyor. İnsanlar korku ve baskı döneminde düşüncelerini rahat ifade edemezler. Bugün hayırcıların neredeyse terörist diye yaftalandığı bir baskı ortamındayız. Onun için OHAL döneminde bu anayasa değişikliğini konuşmak, tartışmak bile neredeyse suç haline getirilmeye çalışılıyor. O yüzden biz hep bunun geri çekilmesini söylüyoruz" dedi.
 
Editör: Haber Merkezi