Köksal: “Öğretmenler bankalara ve şahıslara borçlu”
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, öğretmenlerin ekonomilerinin hiçte iyi olmadığını belirtirken, öğretmenlerin borç batağında olduğunu söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda öğretmenlerin sorunlarını gündeme getirdi. Öğretmenlerle yapılan anketlerde üzücü durumlarla karşılaşıldığını belirten Köksal, “Öğretmenlerin yüzde elli ikisi kredi kartına, yüzde elli ikisi bankaya, yüzde yirmi ikisi esnafa, yüzde yirmi beşi şahıslara borçlu. Yüzde otuz ikisi anne ve babasından maddi destek alarak yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Yüzde yirmi beşi ek iş yapıyor. Yüzde sekizinin maaşına en az bir kez icra gelmiş. Yüzde altmışı ise gelecekten ümitli değil, ve yüzde altmış dördü fikirlerini özgürce açıklayamadığını söylüyorlar” dedi.
PARTİZANCA YAKLAŞIMLAR VAR
AKP iktidarı döneminde eğitim politikasının sürekli değiştiğine dikkat çeken Milletvekili Köksal, “Öğretmenlerin maaşlarının yetersizliği ve bunun üzerine allak bullak ettiğiniz eğitim politikaları, öğretmenler üzerinde kurduğunuz siyasi baskılar ve okullarda idareci kadrosunda liyakat yerine benimsediğiniz partizanca yaklaşımlar yüzünden öğretmenlerimiz belki de hayatlarının en zor dönemini yaşıyorlar” diye konuştu.
ÖĞRETMENLERİ KADROLU, ÜCRETLİ DİYE AYIRAMAZSINIZ
Öğretmenlerin maddi zorlukların yanı sıra siyasi baskılara da göğüs germeye çalıştığını belirten Köksal, “Öğretmenleri atamak yerine, mülakata dayalı olarak, sözleşmeli öğretmen statüsünü getirdiniz. İş güvencesi, devlet memurluğu bunlar cumhuriyetin kazanımlarıdır, şimdi sözleşmeli öğretmen statüsünü ve mülakat sistemini de getirerek öğretmeni devlet memuru kapsamına almadan şu kadar süre çalışacaksın deyip adeta taşeronlaştırmaya çalışıyorsunuz. Böyle olmaz, böyle eğitim sistemi olmaz. Sözleşmeli öğretmen ne? Öğretmenin tek bir statüsü vardır öğretmendir. Kadrolu, ücretli, sözleşmeli böyle ayrımları yapamazsınız. Hepimizi öğretmenler yetiştirdi. Başka bir kanayan yara da emekli öğretmenlerimiz. Emekli maaşı yetmediği için ek iş yapan emekli öğretmenler var. Çocukları iş bulamadığı için, maaşından çocuklarına maddi destek sağlayan öğretmenlerimiz var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak defalarca sormamıza rağmen emeklilere promosyon konusunda cevap veremiyorsunuz ya, işte binlerce emekli öğretmen o promosyonların müjdesini bekliyor.
Sonuç olarak, iç ve dış politikada, ekonomiden turizme allak bullak ettiğiniz Türkiye de sizden eğitimin sorunlarını çözmenizi beklemek biraz hayal” dedi.
AKP ÖĞRETMENLERİN ÖNEMİNİ KAVRAYAMADI
Köksal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Büyük önder asrın lideri Mustafa Kemal Atatürk’e “paşam milletvekili maaşlarını düzenliyoruz, nasıl olsun” diye soruyorlar, o da “öğretmen maaşlarını geçmesin” diyerek öğretmenlerin bir toplumun gelişmesinde ve muassır medeniyet seviyesine yükselmemizde ne kadar önemli olduğuna işaret etmiştir, büyük önder işaret etmişte, maalesef AKP bir türlü bunu kavrayamadı.”
BİNLERCE ÖĞRETMEN İHRAÇ EDİLDİ
KHK’larla binlerce öğretmenin ihraç edildiğini hatırlatan Köksal, “12 Eylül de bile, 3700 öğretmen ihraç edilirken 15 Temmuz sonrası 30 bini aşkın öğretmen ihraç edildi ve bu ihraç açığa almalar neticesinde en az bir buçuk milyon öğrencimiz öğretmeninden mahrum kaldı. Siz FETÖ’cü olup olmadığına bakmazsızın muhalif gördüğünüz bir çok öğretmeni mesleğinden ettiniz. Bakın, adına kayıtlı internet modemini komşusuyla ortak kullanan bir öğretmeni doğru dürüst araştırma yapmadan, her türlü itirazına bakmadan, komşusu Byloock kullandığı için FETÖ’cü diye ihraç ettiniz” ifadelerini kullandı.
ATAMA BEKLEYEN BİNLERCE ÖĞRETMEN VAR
TBMM’de atanamayan öğretmenlerin sorunlarını da gündeme getiren Milletvekili Köksal, “Birde göreve atanmamış, yani AKP’nin hiç umurun da olmayan atanamayan öğretmenlerimiz var. Ülkenin geleceği için, pırıl pırıl öğrenci yetiştirmek isteyen öğretmen olan ama atanamayan öğretmenlerimiz. 2009-2016 yılları arasında ilk atama başvurularına ve atama sayılarına baktığımız da 660 bine yakın atanamayan öğretmen olduğunu görüyoruz. Bir yandan öğretmen açığı var, öteki yandan atama bekleyen binlerce öğretmen gerçeği var” diye konuştu.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi