Köksal, "Kanserojen tarımsal ilaçlar neden yasaklanmıyor?"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye Amerikan merkezli Monsanto şirketinin ürettiği ve glifosat içeren insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen tarımsal ilaçların neden yasaklanmadığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM Başkanlığı'na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

GLİFOSATIN REÇETESİZ SERBESTÇE SATILMASI UYGUN MU?

Türkiye'de serbestçe ürünlerini satabilen Amerikan merkezli Monsanto şirketinin ürettiği ve glifosat içeren tarımsal ilaçların Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kansere ilişkin uzman kuruluşu IARC tarafından kanserojen olduğunun tespit edildiğini kaydeden Milletvekili Köksal, "Bu durumda insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen Monsanto şirketine ait glifosat içeren bu tarımsal ilaçların satışını yasaklamayı düşünüyor musunuz? GDO’lu tohumda üreten Monsanto şirketine ait glifosat içeren ürünlere karşı gerek Avrupa da gerekse Amerika'da aleyhine verilen kararlar varken gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından glifosatın reçetesiz olarak serbestçe satılması doğru bir uygulama mıdır?” dedi.

ÖNLEM ALINACAK MI?

Köksal önergesinde Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

"Türkiye’nin de imzaladığı Uluslararası Rio sözleşmesine göre bir faaliyetin çevre açısından olumsuz neticeler doğuracağı konusunda ciddi bir şüphenin var olması halinde bilimsel bir kanıtın ortaya çıkışı dahi beklenmeden önleyici tedbirlerin alınması öngörülmektedir. Bu bağlamda bu sözleşmeyi imzalayan ülkemizde insan sağlığını tehdit eden Monsantoya ait glifosat içeren tarımsal ilaçların bu sözleşme gereğince bir an önce yasaklanması gerekmez mi? Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için ürettiği ilaçlarda kullanılan glifosat nedeniyle dünya genelinde şirkete 8 bin civarında dava açıldığı düşünüldüğünde insan vücuduna teneffüsü halinde kansere yol açabilecek glifosat içerikli tarımsal ilaçların serbestçe satışının ileride telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkarabileceğinden bahisle önlem almayı düşünüyor musunuz?"

SURİYELİ ÇOCUKLAR İÇİN OKUL AÇILDI MI?

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a ise Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocuklar için okul açılıp açılmadığını sordu.

CHP Milletvekili Burcu Köksal TBMM Başkanlığı'na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un cevaplaması istemiyle verdiği bir diğer soru önergesinde ise, Türkiye’de yaşayan Suriyeli çocuklar için okul açılıp açılmayacağını ve öğretmen ataması yapılırken Suriyeli öğretmen ataması yapılıp yapılmadığını sordu.

215 OKUL AÇILACAĞI DOĞRU MU?

Milletvekili Köksal önergesinde Bakan Selçuk'a şu soruları yönletti:

"2018 yılı Şubat ayında Bakanlığınızca Türkiye’de yaşayan Suriyeli çocuklar için 215 okul açılacağı şeklinde açıklamalar basına yansımıştı. Suriyeli çocuklar için ülkemizde açılan okul var mıdır? Varsa kaç tanedir ve nerelerde açılmıştır? Bu okullarda görevli kaç tane öğretmen vardır?"

KAÇ TANE SURİYELİ ÖĞRETMEN ATANDI?

Köksal önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ataması yapılırken Suriyeli öğretmen ataması yapılıp yapılmadığını, atanmışsa kaç tane Suriyeli öğretmenin atanarak, bu öğretmenlerin görev yerlerinin neresi olduğunu da sordu.

Editör: Haber Merkezi