Köksal, "İçtüzük değişikliği adı altında muhalefeti susturamazsınız"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP'nin Siyaset Akademisi'nde muhalefetin iktidar tarafından hapse attırılabileceği, tehdit edilebileceği, sindirilebileceğinin anlatıldığını kaydetti. Köksal, mecliste muhalefetin susturulmak istendiğini ama buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda söz aldı. Sözlerine bir not okuyarak başlayan Köksal, "Siyaset sadece demokratik yollarla yapılmaz ya da ‘siyaset’ denilince akla sadece barışçı yollar gelmez. Kendi politikalarınızı yürütmenize engel olabilecek muhalefeti fiziken ortadan kaldırmak, hapsetmek, tehdit etmek, korkutmak, sindirmek de siyasi faaliyetin kapsamı içinde görülebilir. Bunlar nerede yazıyor? AKP’nin Siyaset Akademisi 10’uncu Dönem Ders Notları başlığı altında yayımladığı kitapta Profesör Taner Demirel’in tespiti olarak yazılmış. İşte siz muhalefete yıllardır bunu yapmaya çalışıyorsunuz" dedi.

AKP DEVLETİN HER TÜRLÜ OLANAKLARINI KULLANIYOR

İktidar partisinin, devletin her türlü olanaklarını kullanarak yeni bir durum oluşturmaya çalıştığını hatırlatan Köksal, "Bunun son örneği de MHP destekli getirmiş olduğunuz bu içtüzük değişikliği. Olağanüstü hâl koşullarında devletin her türlü olanaklarını kullanarak, arkanızda inanılmaz bir medya desteğiyle ve Yüksek Seçim Kurulunun haksız ve mesnetsiz olarak mühürsüz oy pusulalarını hukuksuz bir şekilde geçerli saymasıyla referandumdan geçirmiş olduğunuz Anayasa değişikliğiyle Meclisin intiharını istediniz. Şimdi bu içtüzük değişikliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisini idam sehpasına çıkarmak istiyorsunuz. Meclisi işlevsiz, fonksiyonsuz, milletvekillerinin parmak indirip kaldırdığı ya da elektronik sisteme girip oy kullandığı, çok ses çıkmayan, her şeyin rutinleştiği bir yer hâline getirmeye çalışıyorsunuz. Allah aşkına, Meclis niçin var? Milleti temsil etmek için. Görevi ne? Kanun tasarı ve tekliflerini, kararları her yönüyle konuşup tartışmak, vatandaşların lehine mi aleyhine mi olup olmadığına, kamusal yarar sağlanıp sağlanmadığına konuşup tartışarak bir ortak akılla karar vermek için var" ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİ VATANDAŞA HİZMET İÇİN SEÇİLİYOR

Muhalefet partilerinin sesinin kesilmeye çalışıldığını belirten Köksal, "Siz güya uzun çalışma saatlerini bahane ederek ama gerçekte muhalefetin sesini kısmak için bu İçtüzük Değişlik Teklifi’ni getirdiniz. Peki, ben bir soru soruyorum: Biz milletvekilleri niye seçiliyoruz, niye maaş alıyoruz? Vatandaşa hizmet etmek, ülke sorunlarını çözmek için; öyle değil mi? Peki, o zaman uzun çalışma saatlerinden, bu kadar çalışmaktan şikâyet niye? Biz ülke sorunlarını çözmek için haftalarca, günlerce çalışmaktan, mücadele etmekten şikâyet etmezken sizin niye zorunuza gidiyor?" diye sordu.

AKP MUHALEFETİN SESİNİ KISMAK İSTİYOR

Yapılan uygulamaların çelişkili olduğuna dikkat çeken Köksal, "16 Nisan'da geçirdiğiniz Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısını 600’e çıkarıyorsunuz ama o milletvekiline sadece önüne gelen düzenleme için onama yetkisi tanıyorsunuz, o milletvekilinin söz hakkını elinden alıyorsunuz. Muhalefet milletvekillerinin söz haklarını, sürelerini kısıtlayarak hatta kürsüde göstermiş olduğu materyaller, görsel resimler üzerinden dahi ceza vereceğiz tehdidiyle muhalefetin sesini kısmak istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

EDİRNE’DEN ARDAHAN’A TÜM YURTTAŞLARIMIZA ANLATACAĞIZ

Köksal, şöyle konuştu:

"Biz Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak bugün buradan çıkarız; Edirne’den Ardahan’a 81 ilde, tüm ilçelerde, köylerde, kasabalarda bütün yurttaşlarımıza sizin yanlışlarınızı, sizin hatalarınızı, sizin bu ülkeyi perişan ettiğinizi anlatmaktan çekinmeyiz. Biz her zaman bu ülkede doğrular için, doğruları söylemek için, bu ülkede sizin yaptığınız hataları vatandaşa anlatmak için burada yapmaya çalıştığınız, gece yarısı önergeleriyle, “torba” dediğiniz ama bana göre çorba yasalarla yapmak istediğiniz adrese teslim, kişiye özel yasalarınızı, yanlışlarınızı anlatmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğiz."

BALÇIKHİSAR KÖYÜNE SAĞLIK OCAĞI NE ZAMAN YAPILACAK?

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Afyonkarahisar'da yaşanan bir sorunu da gündeme getirdi. Köksal, "Sağlık hizmeti almak vatandaşın en temel haklarından biridir ancak maalesef, Afyonkarahisar ili Şuhut ilçesi Balçıkhisar köyünde dört yıldır sağlık ocağı yapılamamıştır. En son bu yıl ilkbahar ayında yapılacağı söylenen sağlık ocağı yaz ayı gelmesine rağmen, hâlâ yapılamamıştır. AKP sürekli "Sağlıkta reform yaptık." diye övünmesine rağmen, vatandaşın en temel hakkı olan sağlık hizmetini almasına niçin engel olmaktadır? Dört yıldır yılan hikâyesine dönen sağlık ocağı Balçıkhisar köyünde ne zaman yapılacaktır?" dedi.

Editör: Haber Merkezi