Köksal, "Haşhaş üreticilerinin de zararları giderilsin"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da yağışların sık ve çok olması nedeniyle haşhaş üreticilerinin ciddi anlamda zarara uğradıklarını belirterek, haşhaş üreticilerinin zararlarının giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, haşhaş üreticilerinin zararlarının giderilmesi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “Meclis Araştırması Önergesi” verdi.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK AFYONKARAHİSAR'DA YETİŞTİRİLİYOR

Haşhaş bitkisinin Türkiye'de en çok Afyonkarahisar'da yetiştirildiğini kaydeden Milletvekili Köksal, "Haşhaş bitkisi ülkemizde en çok Afyonkarahisar’da yetiştirilmekte olup; ekimi, hasadı gibi faaliyetleri izinle ve devlet kontrolü altındadır. Belirli alanlarda yetiştirilmesine izin verilen haşhaş bitkisinin toplamda 40 çeşidi bulunmakta olup en çok sarı, beyaz ve mavi renklerde üretilmektedir. Bu yıl Afyonkarahisar’da haşhaş üreticileri yağışların çok ve sık olması nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır." dedi.

16 BİN DEKAR ALANDA HAŞHAŞ ELDE EDİLEMEDİ

Özellikle Sandıklı, Kızılören ve Hocalar ilçelerinde 20 bin dekar alana haşhaş ekimi yapıldığı halde 16 bin dekar alanda haşhaş elde edilemediğinin önemle altını çizen Köksal, "Sadece 4 bin dekar alanda haşhaş üretilebilirken bu bölümde de üretilen haşhaşların verimi de düşüktür. Keza Şuhut İlçesindeki haşhaş üreticileri de verimin düşüklüğünden şikâyet etmektedir. Yağışların sık sık tekrar etmesi yüzünden haşhaş bitkisinde patatesteki mildiyo hastalığına benzer bir hastalık oluştuğu da gözlenmektedir." ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLER CİDDİ ANLAMDA ZARARA UĞRADI

Çiftçilerin ciddi anlamda zarara uğradığını belirten Köksal, "Bu durumda haşhaş üreticileri olumsuz yönden etkilenmekte ve maddi kayıplar oluşmaktadır. Afyonkarahisar ilinde özellikle çiftçinin para kazanabildiği yegâne ürünlerden biri olan haşhaştan gelecek gelirden mahrum olan çiftçiler ciddi anlamda zarara uğramışlardır. TMO tarafından alımı gerçekleştirilen haşhaş kapsül alımı, geçen yıllarda 2 TL civarında gerçekleştirilirken bu yıl kapsül alımının ne kadardan alınacağı belirsizdir." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi