Köksal: “Facianın gerçek sorumlularından hesap sorulmalı”
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Soma Faciası'nın yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, facianın gerçek faillerinden hesap sorulması gerektiğini söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Soma'da meydana gelen ve 301 emekçinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Köksal, "Arşivlere biraz baktığımızda, yaşanılan süreçleri hatırladığımızda, 2013 yılı içinde madencilerin çalışma koşullarını protesto ettiğini, madenlerin güvenliğinin araştırılması teklifinin ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çoğunluk olan mevcut iktidarın oyları ile reddedildiğini göreceğiz. Soma Faciası, 301 canımızın göz göre göre hayatını yitirdiği, madeni işleten şirket yöneticilerinin dışında hiçbir kişinin yargılanmadığı bir dava, bir gelişme olarak akıllara kazındı. Burada asıl yapılması gereken, şirket yöneticilerinin yanı sıra, ülkenin dört bir yanında güvenlik şartı aramadan, aransa bile 'Onun adamı, bunun adamı' diye göz yumanların yargılanması ve toplum vicdanına hesap vermesidir" dedi.
SUİKAST GİBİ BİR FACİA
Türkiye'de taşeron sisteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte madenlerdeki durumun daha da vahimleştiğini kaydeden Milletvekili Köksal, "Türkiye Kömür İşletmeleri, görevini layıkıyla yerine getirmedi. Ayrıca faciadan sonra açığa çıktı ki, hükümet bu işlerin taşeronla yürütülmesinden de memnun. Hükümetin kendi içinde kurduğu havuz ile taşeron ihaleleri bile paylaştırılmış. Fakat facia olduktan sonra, suikast düzenleyen istihbarat teşkilatlarının suikastçiyi tanımaması gibi şirket yöneticilerine 'Seni tanımıyoruz' denilmiştir" ifadelerini kullandı.
YAPILAN İŞ KALİTESİZLEŞECEK
Köksal, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"Hükümet, maden ocaklarındaki facialardan hiç ders almamış. Bunu nerede görüyoruz. Kiralık işçi uygulamalarında görüyoruz. Meclis'ten geçirilen kiralık işçi yasası, amele pazarlarından daha da kötü bir tabloyu ortaya çıkaracak. İş güvenliği olmayan, hakkı aranmayan işçilerle ucuz maliyetli işler yapılacak. Yapılan işin de, o işte çalışan emekçinin de güvenliği sorgulanır hâle gelecek."
 
Editör: Haber Merkezi