Köksal, "Eğitim masrafları için 1200 lira verilecek"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, CHP iktidarında parasız ve nitelikli eğitim ilkesini herkes için hayata geçireceklerini belirterek, "Aile Maaşı alan ailelere, okula giden her öğrenci için eğitim masraflarında kullanılmak üzere yıllık 1200 TL vereceğiz. Herkese eğitimde eşit olanaklar sağlayacağız" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkezde esnaf ve vatandaşları ziyaret etti. Sabah erken saatlerde başladığı seçim çalışmaları kapsamında ilk olarak Çarşamba Pazarını ziyaret eden CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve 1. sıra Milletvekili Adayı Av. Burcu Köksal'a ziyaretlerinde CHP 4. sıra Milletvekili Adayı Ramazan Akgöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Vedat Sever, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şenay Sarman ve çok sayıda partili eşlik etti.

ESNAF BAKANLIĞI KURACAĞIZ

Pazar esnafının sıkıntılarını dinleyen Milletvekili Köksal, "CHP iktidarında Esnaf Bakanlığı kurarak, esnaf ve sanatkarların sorunlarının siyasette geniş yer bulmasına olanak tanıyacağız. Ruhsatlandırma işlemlerinin esnaf odaları tarafından yapılmasını sağlayacağız. Suriyelilerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf şekilde iş yaparak haksız rekabet etmesini önleyeceğiz. Emekli olmuş ancak işine devam eden esnafın Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni kaldıracağız. Sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlayarak, esnaf aleyhine olan farklılıkları ortadan kaldıracağız. Esnafın kira stopajını kaldıracağız. Esnafın kira, araç gideri vb. iş yeri masraflarını vergiden düşebilmesini sağlayacağız. Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandıracağız. Esnafın düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle kira öder gibi dükkan sahibi olmasını sağlayacağız. Kredi Kefalet Kooperatifleri’ni güçlendirecek, kredi miktarlarını artıracağız. Aynı alanda iş yapan esnafın çarşılar ve sanayi siteleri halinde örgütlenmesine destek olacağız. Ortak malzeme ve hizmet kullanımı ile giderlerini düşüreceğiz. Esnafın kurduğu kümelenme şirketleri ve sosyal işletmelere vergi avantajı sağlayacağız. Tarihi çarşıları özerk yapıya kavuşturacağız. Vergi mükellefiyeti olduğu halde sigorta kayıt ve tescili yapmamış olan esnaf ve sanatkarlara 2008 yılı öncesinde vergi kaydı, şirket ortaklığı veya ziraat odalarına kayıtlı oldukları süreler için de borçlanma hakkı tanıyacağız. Çıraklık ve kalfalık eğitimini birleştirerek kalfaların kısa vadeli sigorta primlerinin de devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız. 18 yaşın üzerindeki kalfalara 24 aya kadar uzun vadeli sigorta primleri için kalfalık borçlanması getireceğiz. Meslek lisesi veya çıraklık eğitim merkezlerine devam eden gençleri istihdam eden esnaf ve sanatkarlara vergi indirimi, sigorta primi indirimi gibi destekler sağlayacağız" dedi.

EĞİTİM SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ

Daha sonra beraberindekilerle birlikte Afyonkarahisar Merkezde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Köksal, " Çocuklarımızı belirsizliğe ve niteliksizliğe terk eden eğitim anlayışının en temel sorunu, çocuk ve öğretmen merkezli olmamasıdır. Keyfi biçimde değişen AKP’nin eğitim politikaları tam gün, parasız ve nitelikli eğitimi neredeyse imkansız kılmıştır. Ülkemizin kalkınması için gerekli olan çağdaş bir eğitim modeline geçiş sağlanmamıştır. AKP hükümetleri tarafından çocukların bilişsel, duygusal ve bedensel bütünlülüklerine göre tasarlanmayan, gelecek gereksinimlerine duyarsız bir eğitim sistemi yaratılmıştır. Diploma odaklı eğitim planlaması, yetkinlik odaklı planlamanın önüne geçmiş, eğitim ve istihdam arasında kurulması gereken bağ zayıflamıştır. CHP iktidarında parasız ve nitelikli eğitim ilkesini herkes için hayata geçireceğiz. Eğitimi tüm bileşenleri kapsayarak yeniden tasarlayacağız. Öğretmenleri, sendikaları, öğrencileri, velileri ve aile birliklerini katılımcı ve demokratik bir eğitim modelinde bir araya getireceğiz. Eğitim sistemini 1 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 modeliyle yeniden yapılandıracağız. 9 yılı kesintisiz temel eğitim olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Yüksek yetenek inşasını eğitim sistemimizin ana hedeflerinden biri haline getireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın politikalarını destekleyecek, yaşam boyu teknik beceri ve öğrenim süreçlerini yönetecek “İnsan Kaynakları Bakanlığı”nı kuracağız. Eğitim ve iş gücü talebi arasındaki eşgüdümü “İnsan Kaynakları Bakanlığı” aracılığıyla sağlayacağız. Eğitim sistemimizde çocuğun üstün yararı ilkesini gözeteceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’nı şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA FAALİYETLERİNİ 5 YIL İÇİNDE TAMAMLAYACAĞIZ

Milletvekili Köksal iftar sonrasında ise seçim çalışmalarını Anıtkaya Köyü'nde sürdürdü. Anıtkayalıların yoğun ilgisiyle karşılaşan Köksal, "Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. Kuracağımız Arazi Edindirme Ofisi ile arazi toplulaştırma faaliyetlerini 5 yıl içinde tamamlayacağız. Mera Yönetim Birlikleri’ni etkinleştirecek, ıslah edeceğimiz meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız. Yerel tohumlarımızı geliştirecek ve biyoçeşitlilik koruyacak gen bankaları, laboratuvarlar ve üretim istasyonları kuracağız. Yerli sanayicilerin ve tütün üretici kooperatiflerinin, tütün mamulleri üretmelerini engelleyen kapasite sınırlamasını düşüreceğiz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi