Köksal: "Cumhuriyet tek adamlığı kaldırmaz"
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, "Anayasa değişikliği ile rejim aynı kalıyor" söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Köksal, isminde "Cumhuriyet" kelimesi geçen her devletin gerçek bir cumhuriyet olmadığını aktardı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, "Anayasa değişikliği ile rejim aynı kalıyor" diyenlere cevap verdi.
VATANDAŞ REJİMİ DEĞİŞTİR DİYE OY VERMEDİ
Köksal, "AKP rejim değişikliği değil sistem değişikliği olduğunu söylüyor. Ama bu kendilerini kandırmaktan öteye gitmiyor. AKP’ye göre Cumhuriyet devam edecek. Çünkü adımız hala Türkiye Cumhuriyeti olacak. Ama işin aslı o değil demokrasi ile özdeşleşememiş bir Cumhuriyet; Cumhuriyet değildir. AKP’nin getirdiği bu sistem Cumhuriyetin demokrasi ile özdeşleşmesini engelliyor. AKP’nin getirdiği bu sistem devletin bütün kaderini tek kişiye teslim ediyor. Türkiye'de demokrasi adına verilen bütün mücadeleleri yok ediyor. Demokrasi idealimiz AKP sayesinde tarih sayfalarına gömülmüş oluyor. Komşumuz İran Cumhuriyettir ama demokratik mi? Keza Irak Cumhuriyetti ama demokratik diyebilir miyiz? İşte bu örneklerde olduğu gibi bir Cumhuriyet antidemokratik niteliğe sahip olabilir. AKP’nin getirdiği bu teklifle ağır aksak da olsa yeterlide olmasa demokrasimiz katledilmiş olacak. Geleceğimiz nokta bu olacak. Türkiye Cumhuriyeti ama demokrasinin olmadığı bir Cumhuriyet… Kazanımları yok edilmiş içi boşaltılmış kağıt üzerinde kalmış bir Cumhuriyet. Tek adamın ellerinde bir Cumhuriyet. Vatandaş bana oy verirken git bu rejimi değiştir. Bu ülkeyi tek adama bırak diye oy vermedi" dedi.
BU YETKİ ATATÜRK'TE BİLE YOK
Köksal, değişikliğin bir tek adamlık teklifi içerdiğini hatırlatarak "Cumhurbaşkanına hem yürütmeyi hem yasamayı hem de yargıyı teslim eden bir sistem nasıl rejim değişikliği olmaz? Cumhurbaşkanı istediği kişiyi Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayabilecek istediği bakanlığı kurup kaldırabilecek istediği kişiyi bakan olarak atayıp azledebilecek; 15 kişilik Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12'sini kendisi tayin edecek. Kalan 3 üyeyi partili Cumhurbaşkanı olarak kendisinin belirlediği milletvekillerine Meclis'te seçtirecek. 12 kişiden oluşan Hakim Savcılar Kurulu'nun 6 üyesini kendisi belirleyecek. 5 üyeyi atayacak kurul başkanı Adalet Bakanını da kendisi atayacak. Kalan 6 üyeyi de Mecliste çoğunluğa sahip olan partisine talimat verip onun vasıtasıyla belirleyecek. Cumhurbaşkanı kararname çıkarma yetkisi sayesinde Yasamaya da ortak olabilecek. Bu aynı zamanda tek başına kanun yapma yetkisidir. Yani padişah fermanı gibidir. Cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Meclisi feshedilecek. Tarihimizde Atatürk'e dahi verilmemiş bir yetki bu" şeklinde konuştu.
BÖLGESEL YÖNETİM KURABİLECEK
Köksal, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı bugünkü Başbakan ve Bakanların kullandığı tüm yetkilere sahip olacak. Bakanlıkları kamu idaresinin tamamını istediği gibi kararnamelerle düzenleyebilecek. Bakanlıkları devlet dairelerini kurumları kuracak kaldırabilecek görevlerini belirleyecek atayacak azledecek soruşturma yaptıracak disiplin işlerini düzenleyecek ihale yapacak. 126. ve 127. maddelerde verilen yetki sayesinde bölgesel yönetimler kurabilecek ne kadar devlet yetkisi varsa kullanabilecek ve bu arada partisine üyeliği devam edecek. Hem partisinin Genel Başkanı olacak hem Cumhurun başı olacak. Cumhurbaşkanı mevcut Anayasamızda verilen yetkilerin 10 kat fazlasına sahip olacak." 
 
Editör: Haber Merkezi